Η Ελλάδα στις φλόγες: 56 ανοιχτές πυρκαγιές αυτή την ώρα – Νέο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία

Photo Καμένα δέντρα από την πυρκαγιά στις Αφίδνες, την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤ μέσω ΚΥΠΕ




Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τις οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

«Από χθες το απόγευμα έχουμε νέες ενάρξεις πυρκαγιών, που έρχονται να προστεθούν στα πολλά ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την επικράτεια» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αυτή την ώρα βρίσκονται εν εξελίξει 56 ανοιχτές πυρκαγιές, ενώ έχει ξεσπάσει νέο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου επιχειρούν 310 πυροσβέστες, ενώ έχουν εκκενωθεί συνολικά 32 οικισμοί.

«Σημαντικότερες εστίες είναι αυτές σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη, Τολοφώνα Φθιώτιδας, Γρεβενά και Ηλεία» επεσήμανε.

Στο Κρυονέρι και τις Αφίδνες η κατάσταση είναι δραματική με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν κατάσβεση κατοικιών και επιχειρήσεων στον παράδρομο της εθνικής οδού. Στο σημείο βρίσκονται 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων και 150 οχήματα, ενώ αναμένονται δυτικοί άνεμοι έως και 6 μποφόρ στην Αττική. Παράλληλα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να μην υπάρξει σοβαρή βλάβη στο κέντρο ηλεκτροδότησης στο Κρυονέρι.

«Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας είναι σε εξέλιξη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πέρασε την εθνική οδό. Αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Ε.Ο. κυρίως στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη Λίμνη του Μαραθώνα» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και προσέθεσε: «Μέχρι αυτή τη στιγμή αποστείλαμε μέσω του 112 δεκατρία μηνύματα για εκκένωση οικισμών αλλά και οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών. Ήδη η πυρκαγιά έχει περάσει και προς τη Λίμνη Μαραθώνα και κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να την ανακόψουμε».

Για την Εύβοια τόνισε ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη με μεγάλο μέτωπο και επιχειρούν 240 πυροσβέστες. «Τα εναέρια μέσα ενισχύονται, ενώ ήδη επιχειρεί το ρωσικό αεροσκάφος στο Μαντούδι. Η πυρκαγιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της Βόρειας Εύβοιας. Κύριος στόχος παραμένει η αποκοπή του μετώπου προς τη νότια πορεία του».

Και ο κ. Χαρδαλιάς κατέληξε, λέγοντας: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώρα με την ώρα και ζητούμε τη συνεργασία σας για μια ακόμη φορά, καθώς οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Παρακαλώ για την υιοθέτηση κάθε οδηγίας των αρχών».

Εκκενώνονται οι περιοχές Λίμνη Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής

Εν τω μεταξύ μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής , εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Φωτιές και στο Σούνιο και στα Λιόσια

Η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής στα Άνω Λιόσια, σε χαμηλή βλάστηση πάνω από το νεκροταφείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί προς το παρόν κατοικημένη περιοχή. Για την κατάσβεση επιχειρούν 25 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Σούνιο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση βορειοανατολικά μεγάλου ξενοδοχείου χωρίς να απειλεί τις εγκαταστάσεις ή κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν για την κατάσβεσή της 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Δήμαρχος Διονύσου: Η κατάσταση είναι τραγική και έκρυθμη

Μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή την ώρα στην περιοχή Κρυονερίου και Αγίου Στεφάνου περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.

«Η κατάσταση είναι τραγική, είναι έκρυθμη. Η φωτιά είναι στα Κατηφόρια, κοντά στα σπίτια, υπάρχουν και εναέριες και επίγειες δυνάμεις που όμως δεν επαρκούν δυστυχώς για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Έχει πολύ δυνατό αέρα αυτήν ώρα», λέει ο Γιάννης Καλαφατέλης.

Απεγκλωβισμός 7μελούς οικογένειας με τη συνδρομή του στρατού

Στην 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (ΑΒΥΠ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής μετέβη στις 5:30 το πρωί ένας προωθητής γαιών του 725 Τάγματος Μηχανικού (ΤΜΧ) και έσπασε την περίφραξη στο βόρειο τμήμα του στρατοπέδου συμβάλλοντας στον απεγκλωβισμό 7μελούς οικογένειας από την οικία της, η οποία απειλούνταν από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, υπήρχε ηλικιωμένο άτομο, μη δυνάμενο να μετακινηθεί.

Σχετικό αίτημα για τη διάθεση του μηχανήματος είχαν υποβάλει εθελοντές πυροσβέστες και εγκρίθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας

Μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Δύο από τους γιατρούς θα ενισχύσουν τα δύο ασθενοφόρα που παραμένουν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή προκειμένου να καλύψουν τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πληθαίνουν τα μέτωπα στη βορειοκεντρική Εύβοια – Νέες εκκενώσεις χωριών

Συνολικά 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν τη μάχη στην βορειοκεντρική Εύβοια καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα φωτιάς αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις. Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

Πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βασιλικά Εύβοιας Πηγή: Hellas Journal

Το ένα μέτωπο στη δυτική πλευρά της φωτιάς κατεβαίνει από το Δρυμώνα προς τα Βασιλικά καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του και έχει φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη θάλασσα, στα Βασιλικά.

Το ίδιο μέτωπο κινείται και δυτικά προς τα χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και κυρίως από Αγδίνες προς Τσαπουρνιά, στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή έχουν ληφθεί μέτρα και για τα χωριά που βρίσκονται δυτικότερα από το Κρυονέρι, την Μηλιά, και το Κυπαρίσσι χωρίς όμως να τα έχει πλησιάσει η φωτιά.

Το άλλο μέτωπο κινείται μεταξύ Στροφυλιάς και Αγίας Άννας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Το τρίτο μέτωπο, που είναι ο μεγάλος φόβος τον αυτοδιοικητικών αλλά και των επιτελών της πυροσβεστικής στην περιοχή, είναι το ανατολικό που κινείται προς το χωριό Κήρινθος όπου προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη φωτιά να μην προχωρήσει προς το Μαντούδι.

Πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βασιλικά Εύβοιας Πηγή: Hellas Journal

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

Νέα πυρκαγιά στον Θεολόγο Φθιώτιδας

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στον οικισμό Θεολόγο στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 13:00 και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις απειλώντας παραθεριστικές κατοικίες που είναι μέσα σε πευκόφυτη περιοχή.

Εναέρια μέσα και 12 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν μάχη με τις φλόγες που επεκτείνονται λόγω των έντονων ανέμων. Η πυρκαγιά έχει κυκλώσει τα σπίτια μέσα σε πευκόφυτη περιοχή ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης από τον δήμαρχο κ. Ζεκεντέ.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση της περιοχής Θεολόγου Φθιώτιδας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Θεολόγο εκκενώστε τώρα προς Λεκούνα – Βλυχάδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Πύργος: Στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες μετά την ανατροπή οχήματος

Δύο πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Πύργου μετά την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα των πυροσβεστών ανατράπηκε στην περιοχή Κολίρι του Πύργου, λόγω έλλειψης ορατότητας, εξαιτίας του καπνού της φωτιάς.

Αμέσως μετά, οι δύο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποιο τραύμα.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, «ηλικιωμένοι έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο του Πύργου με αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως μετά την εγκατάλειψη των σπιτιών τους, λόγω των προληπτικών εκκενώσεων κοινοτήτων».

Όπως πρόσθεσε ο Γιάννης Καρβέλης, «όλοι οι ηλικιωμένοι είχαν την απαραίτητη φροντίδα από το προσωπικό του νοσοκομείου και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας της μητρόπολης Ηλείας».

Μάλιστα, όπως τόνισε, ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ, σχετικά με την παροχή φροντίδας, «σε αυτές τις περιπτώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου του Πύργου, για αυτό και έχω δώσει εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλοι οι κοινωνικοί λειτουργοί, ώστε όταν έχουμε ανάλογα περιστατικά, να φροντίζουν τους ανθρώπους και να τους στηρίζουν ψυχολογικά, διότι η φροντίδα δεν σταματά στην παροχή μόνο νοσηλευτικών υπηρεσιών».

Ηλεία: Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Βίλλια, Τσαπαρέικα και Νεμούτα 

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Βίλλια, Τσαπαρέικα και Νεμούτα Ηλείας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στα Βίλλια, Τσαπαρέικα ή Νεμούτα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αχλαδινή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στην περιοχή της Νεμούτα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που καίει πυκνό δάσος, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης -Πύργου, από Λούβρο μέχρι Μιράκα, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

 

Σπάρτη: Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Αν. Μάνη

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Όπως εξήγησε, «το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου», ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε ότι «εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Επίσης, είπε ότι «δημιουργήσαμε αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου και έχουμε καθαρίσει χωράφια».

Απεγκλωβισμός 10 πολιτών στο Βαθύ Γυθείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 ατόμων από παραλία στο χωριό Βαθύ Γυθείου, λόγω της φωτιάς που μαίνεται, από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με προορισμό το Γύθειο.

Νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω φωτιάς στην περιοχή Χράνοι Αρκαδίας

Νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας οχημάτων ισχύουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, λόγω δυσμενών συνθηκών ορατότητας, εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή Χράνοι, Αρκαδίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διακοπές της κυκλοφορίας έχουν τεθεί σε ισχύ στα παρακάτω σημεία:

  • Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 172,7 (σταθμός διοδίων Μάναρη) και 210,6 (ανισόπεδος κόμβος Τσακώνας)
  • Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 37,5 (στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λεονταρίου Αρκαδίας) και 59 (στο ύψος του κόμβου Τσακώνας).

Αναβάλλονται παραστάσεις στην Επίδαυρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, ακυρώνονται λόγω των πυρκαγιών οι προγραμματισμένες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 8 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, αναβάλλονται οι εξής παραστάσεις:

• «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου – Παρασκευή 6, Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Αυγούστου.

• «Ευριπίδης του Ευριπίδη» του Ευριπίδη Λασκαρίδη – OSMOSIS: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου – Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει το Φεστιβάλ στην ανακοίνωσή του, «με δεδομένη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε εχθές Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021 με ισχύ έως και τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00, καθώς και την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για Ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και κατόπιν σχετικής εντολής του ΥΠΠΟΑ, με λύπη σάς ανακοινώνουμε ότι οι προγραμματισμένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 8 Αυγούστου, αναβάλλονται […] Σχετικά με τις αναβληθείσες εκδηλώσεις, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθεί νέα ημερομηνία εντός των χρονικών ορίων του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματός μας. Για τους κατόχους εισιτηρίων θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση στο προσεχές διάστημα. Η σκέψη όλων των ανθρώπων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είναι κοντά στους συμπολίτες μας που πλήττονται από τις πυρκαγιές».

Δ. Μακεδονία: Δεν κινδυνεύουν οικισμοί μέχρι στιγμής

Με σύμμαχο τον καιρό και τους ανέμους, που σήμερα έχουν κοπάσει, αλλά και μετά την ολονύχτια μάχη πυροσβεστών, υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης και του στρατού, συνεχίζεται το πολυήμερο έργο κατάσβεσης στα τρία πύρινα μέτωπα, που κατακαίουν τη Δυτική Μακεδονία.

Καλύτερη είναι η «εικόνα», αλλά μεγάλο παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, όπου χθες χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση έξι οικισμών.

Μέχρι αυτή την ώρα (λίγο μετά τις 11 το πρωί) δεν απειλείται άμεσα κάποια κατοικημένη περιοχή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης.

«Είναι καλύτερη η κατάσταση, έχουν εξασθενήσει οι άνεμοι, οι οποίοι χθες ήταν ισχυροί. Αυτό μας βοηθά. Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται, αλλά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές, άλλωστε η εκκένωση των οικισμών χθες έγινε για προληπτικούς λόγους» σημείωσε ο κ. Ασλανίδης, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι από τους οικισμούς Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Σαρακίνα και Νεοχώρι -τους περισσότερους από τους οποίους φιλοξενεί ο Δήμος Γρεβενών- απομακρύνθηκαν προληπτικά, κυρίως λόγω του πυκνού πέπλου καπνού, που σκέπαζε χθες την περιοχή. «Δεκαπέντε άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Γρεβενών λόγω δυσφορίας, με αναπνευστικά προβλήματα, έχω την πληροφορία ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Χθες είχαμε πυκνούς καπνούς λόγω και των δυνατών ανέμων» τόνισε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα Γρεβενά επιχειρούσαν όλη νύχτα και συνεχίζουν την κατάσβεση 28 πυροσβέστες με εννέα υδροφόρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, οχήματα και μηχανήματα έργου των δήμων και της περιφέρειας, ενώ συνδράμει αποφασιστικά μονάδα του στρατού με αξιωματικούς και πολυμελή ομάδα οπλιτών, που διανοίγουν και ανανεώνουν αντιπυρικές ζώνες.

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση σύμφωνα με την Πυροσβεστική και στα άλλα δύο μέτωπα, αλλά η «μάχη» συνεχίζεται, με αμείωτη ένταση από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο μέτωπο της Κοζάνης, στην περιοχή Πολυμύλου και Ζωοδόχου Πηγής, όπου επιχειρούν 29 πυροσβέστες με επτά οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Στον δήμο Βοΐου, μεταξύ Διλόφου – Πενταλόφου, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα.

«Δεν εφησυχάζουμε, επειδή έπεσαν τα μποφόρ σήμερα, γιατί και χθες έτσι ξεκίνησε η μέρα και μετά εξελίχθηκε πιο δύσκολα. Είμαστε σε εγρήγορση» σημειώνει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης.

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Κιλκίς

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Καρδία του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:16 το πρωί σε γεωργικές εκτάσεις στον παράδρομο της Καρδίας προς το Μεσημέρι. Άμεση ήταν η κινητοποίηση 15 πυροσβεστών με έξι οχήματα.

Στο μεταξύ, για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων παραμένει σε επιφυλακή κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στο Κιλκίς, όπου και εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις 08:44 το πρωί. Στο σημείο επιχειρούν μηχανήματα με ρίψεις χώματος στον χώρο ταφής των απορριμμάτων, όπου η φωτιά εκτιμάται ότι θα σιγοκαίει για αρκετό διάστημα. Αρχικά στον ΧΥΤΑ έσπευσαν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα, κάποιοι από τους οποίους αποχώρησαν.

 

Πληροφορίες από τον ανταποκριτή Γ. Παλαμιώτη του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λαμία, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE  

Στις φλόγες η Αττική: Εκκενώνεται μέσω 112 και η Μαλακάσα – Τρόμος για Τατόι, Πάρνηθα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: