Η δεύτερη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο: Σαραντα-επτά χρόνια από την κατάληψη της Μόρφου

FILE PHOTO: Ελληνοκύπριοι ανάβουν κεριά στην εκκλησία του Αγίου Μάμα, στη Μόρφου. Φωτογραφία Αρχείου: Γιάννης Νησιώτης, www.philenews.com




Ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή επιδίδουν από το πρωί στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Δήμος Μόρφου και τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης πόλης, με αφορμή την επέτειο κατάληψης της Μόρφου στις 16 Αυγούστου 1974.

Ψηφίσματα θα επιδοθούν επίσης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του ΟΗΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απόψε ο Δήμος Μόρφου θα πραγματοποιήσει μνημόσυνο Πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, για τα 47 χρόνια κατάληψης της Μόρφου.

Στο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσία θα προστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ενώ επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υφυπουργός Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος.

Επιθετική, εχθρική, επεκτατική και αναξιόπιστη η Τουρκία και τότε και σήμερα

Στις 14 Αυγούστου του 1974 η Τουρκία παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παρά την συμφωνηθείσα εκεχειρία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της Μόρφου, αναφέρει ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σημειώνει σχετικά το ΔΗΚΟ:

47 χρόνια μετά, η Τουρκία παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επιχειρεί νέα τετελεσμένα εφαρμόζοντας τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της στην περίκλειστη κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και ενισχύοντας περαιτέρω την στρατιωτική/κατοχική της παρουσία με βάση drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Η δεύτερη φάση της εισβολής και ο Αττίλας 2, δεν αποτέλεσαν την ολοκλήρωση του εγκλήματος. Το έγκλημα της Τουρκίας συνεχίζεται, με την κατοχή, τον εποικισμό, την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις επεκτατικές απαράδεκτες ενέργειες στο Βαρώσι και των ωμή προώθηση διχοτομικής λύσης τουρκικών προδιαγραφών.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι εχθρικές επιδιώξεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου.
Αποτελεί χρέος μας να μην αφήσουμε το χρόνο να αποδυναμώσει τις αντιστάσεις μας και να μην επιτρέψουμε διολίσθηση από τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Αποτελεί χρέος μας να προασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην επιτρέψουμε την επικράτηση της ανιστόρητης και καταδικαστέας τουρκικής προπαγάνδας.

Τα σενάρια των Βρετανών για να διασώσουν ξανά την Τουρκία: Προετοιμάζουν το έδαφος για συνομιλίες στο Κυπριακό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: