Οι Αμερικανοί και τα F-15…ξανάρχονται… ζεσταίνονται τα Ελληνικά «γεράκια» για νέες εκπαιδεύσεις

Εικόνα από τη μεταστάθμευση των Αμερικανικών F-15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα κατά το δεύτερο 15θημερο του Μαϊου. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ/ ΠΑ




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Η παρουσία των F-15 εντός του FIR τον περασμένο Μάιο τόσο στην Λάρισα όσο και στη Σούδα έδωσε πολλά νέα στοιχεία και άριστες εντυπώσεις στους Αμερικανούς ιπταμένους, οι οποίοι όπως φαίνεται δήλωσαν πως η χώρα στην οποία επιθυμούν να πετάξουν ξανά, φτερό με φτερό με τα συμμαχικά αεροσκάφη είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το φθινόπωρο θα έχει ιδιαίτερο αεροπορικό ενδιαφέρον καθώς η Πολεμική Αεροπορία προετοιμάζεται ήδη ώστε να δουλέψει σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή η οποία όμως έχει αυξημένες υποχρεώσεις.

Και μπορεί ο Σεπτέμβριος να είναι ένας μήνας που τα Ελληνικά φτερά θα πετάξουν πάνω από τις Αιγυπτιακές πυραμίδες με F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας «Φάντασμα», αλλά ήδη το πρόγραμμα των Πολεμικών Μοιρών δείχνει βαρύ καθώς οι σύμμαχοι ψηφίζουν ξεκάθαρα το να μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες με τα Ελληνικά φτερά.

  • Οι ίδιες πηγές πάντως σημειώνουν ότι οι Αμερικανικές πολεμικές Μοίρες ετοιμάζονται εκ νέου να ταξιδέψουν εντός του FIRΑθηνών και να συνεργαστούν ξανά με τα F-16, Mirage 2000-5 &F-4 Phantomτης Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αν θα είναι στην 110 ή στην 115 Πτέρυγα Μάχης, θεωρείται νωρίς για να κλειδώσει αλλά το βέβαιο είναι πως τα δυο Επιτελεία, Ελληνικό και Αμερικανικό ήδη συνομιλούν σχεδιάζοντας τις λεπτομέρειες των νέων αεροπορικών εκπαιδεύσεων, οι οποίες ωστόσο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν και διακλαδικές διαστάσεις.

Η παρουσία των F-15 στο FIR Αθηνών αλλά και το γεγονός πως οι ιπτάμενοι των ΗΠΑ ακολούθησαν πιστά τον σχεδιασμό που τους παρουσίασαν τα Επιτελεία της 110 και 115 Πτέρυγας Μάχης, κάνοντας μαζί με τα Ελληνικά αεροσκάφη υπερπτήσεις πάνω από νησιά τα οποία η Άγκυρα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, είχε προκαλέσει πονοκέφαλο και εκνευρισμό στη γείτονα. Παράλληλα οι κινήσεις αυτές δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης πως οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει ρότα, στηρίζοντας τόσο τις Ελληνικές θέσεις, όσο και την Πολεμική Αεροπορία ως μια δύναμη ισχύος στην περιοχή.

Πριν λίγα 24ωρα ολοκληρώθηκε η Ελληνοαμερικανική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» η οποία με μικρές παρεμβάσεις αναβάθμισε τον ρόλο που διαδραματίζουν στην περιοχή οι SOFτης Ελλάδας, ενώ όπως υποστήριξαν στρατιωτικές πηγές, ήδη έχει κλειδώσει και το επόμενο ραντεβού Ειδικών Επιχειρήσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Αμερικανούς Commandos.

Πάντως ο… «συνωστισμός» στο FIR Αθηνών και ιδίως νότια από την Κρήτη αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια, διότι δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που έχουν σπεύσει να εκφράσουν την θέληση για ένα ακόμη δυναμικό comebackστον Ελληνικό ουρανό.

  • Ανάμεσα στις συζητήσεις που γίνονται, όπως σημειώνουν κύκλοι του αεροπορικού Επιτελείου, υπάρχουν κι άλλοι σύμμαχοι που θα επαναλάβουν τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα.

Όμως και τα γαλανόλευκα φτερά θα λάβουν μέρος σε σημαντικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς εκτός από την Αίγυπτο ήδη έχει κλειδώσει η συμμετοχή της 336 Μοίρας «Όλυμπος» στην πολυεθνική και απαιτητική Ισραηλινή άσκηση BlueFlag.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ώρες χωρίζουν την Πολεμική Αεροπορία πριν περάσει και το δεύτερο RAFALE στην κυριότητά της…

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: