Για εγκλήματα πολέμου κατηγορούνται παλαιστινιακές οργανώσεις: Ρουκέτες κατά ισραηλινών αμάχων από τη Γάζα

File Photo Mέλη της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κουντς EPA/MOHAMMED SABER μέσω ΚΥΠΕ




Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας, που εκτόξευσαν ρουκέτες προς την κατεύθυνση οικιστικών ζωνών στο Ισραήλ τον Μάιο, διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου», υποστήριξε σήμερα η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, στη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και ένοπλες οργανώσεις της Γάζας, μεταξύ των οποίων η Χαμάς που ασκεί την εξουσία στον θύλακο, 260 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα, ανάμεσα στους οποίους μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα προκάλεσαν 13 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ένας στρατιώτης, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό.

«Οι ρουκέτες και τα βλήματα που εκτόξευσαν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις δεν διαθέτουν συστήματα καθοδήγησης (…) κάτι που τις καθιστά πολύ ανακριβείς και άρα εγγενώς πλήττουν αδιακρίτως όταν εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση ζωνών όπου βρίσκονται άμαχοι», ανέφερε το Παρατηρητήριο υπογραμμίζοντας πως τα πυρά αυτά προκάλεσαν «απροσδιόριστο αριθμό» θυμάτων στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

«Η εκτόξευση τέτοιων ρουκετών για επίθεση σε ζώνες αμάχων ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», εκτίμησε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια ανακοίνωση.

«Η αποτυχία των αρχών της Χαμάς και της ισραηλινής κυβέρνησης να καταστήσουν υπεύθυνες τις δυνάμεις τους για φερόμενα εγκλήματα πολέμου υπογραμμίζει τη σημασία του ρόλου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ – CPI) , δήλωσε ο Έρικ Γκόλντσταϊν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε στις αρχές του έτους ότι ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2014, πρωτοβουλία την οποία απέρριψε το Ισραήλ, αλλά χαιρέτισαν οι Παλαιστίνιοι.

Στα τέλη Ιουλίου, το Παρατηρητήριο είχε κατηγορήσει τη Χαμάς και το Ισραήλ για «φερόμενα εγκλήματα πολέμου». Το παλαιστινιακό κίνημα είχε διαβεβαιώσει πως προσπαθεί «να αποφύγει τη στοχοποίηση αμάχων» και η ισραηλινή διπλωματία είχε χαρακτηρίσει τους ερευνητές των ΜΚΟ «προπαγανδιστές που κάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αξίζει να λαμβάνονται στα σοβαρά».

Σποραδικά πυρά –χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Γάζα και ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα– έχουν σημειωθεί αφότου τέθηκε σε ισχύ μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαΐου ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από AFP  μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Επιμένει η Άγκυρα να παίξει ρόλο στο Αφγανιστάν: Εκεί που ηττήθηκαν τρεις αυτοκρατορίες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: