Εντάξει, το πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή… “Αλλά τι κάνετε στην Ελλάδα για να την αντιμετωπίσετε;”

FILE PHOTO: Για υπεράνθρωπη μάχη που έδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, οι εθελοντές, οι ένοπλες δυνάμεις και η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL




Οι πυρκαγιές δεν είναι κάτι νέο στην Ελλάδα. Αυτό που κάνει τις φετινές πυρκαγιές να ξεχωρίζουν είναι η εξήγηση της κυβέρνησης για αυτές: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Αυγούστου, γράφει η εφημερίδα New York Times (κείμενο Alexander Clapp).

Ωστόσο μετά από δεκαετίες ιδιωτικοποιήσεων, λιτότητας και απεριόριστων στρατιωτικών δαπανών, το κράτος δεν είναι σε θέση την αντιμετωπίσει. Μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 το κράτος άρχισε να ιδιωτικοποιεί φιλέτα του δημοσίου τομέα.

Στη δεκαετία του ’90, η κυβέρνηση διέθετε ένα μικρό σώμα 4.500 πυροσβεστών με χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες την καλοκαιρινή περίοδο. Επιδεινώνοντας το πρόβλημα, η φιλελεύθερη κυβέρνηση το 1998 αποσυνέδεσε το καθήκον της διαχείρισης των δασών από την πυρόσβεση.

Η οικονομική κρίση του 2008 και η λιτότητα που ακολούθησε – επιβεβλημένη από τις χώρες της ΕΕ που τώρα στέλνουν πυροσβέστες στην Αθήνα – οδήγησε στην περικοπή των δαπανών για την πυρόσβεση κατά 100 εκ. ευρώ. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ξοδεύει μεγάλα ποσά στις στρατιωτικές δαπάνες για την προστασία από την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί φυσικά να λύσει την κλιματική κρίση. Όμως αν η χώρα έθετε τους πόρους της στη διάθεση του πολέμου κατά της κλιματικής αλλαγής αντί του πολέμου εναντίον του γείτονά της, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για την υπόλοιπη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν.

ΠΗΓΗ: New York Times, κείμενο Alexander Clapp – The Fires in Greece Are a Terrifying Warning

Η Μεσόγειος φλέγεται από την Ισπανία μέχρι και την Τουρκία: Το 2021 είναι ένα καλοκαίρι φωτιών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: