Δείτε πλάνα από το «ακέφαλο τέρας» της Ανταρκτικής: Το σπάνιο ολοθούριο στα σκοτεινά βάθη του παγωμένου Ωκεανού

File Photo Το enyphiastes eximia όπως είναι η επιστημονική ονομασία του Screenshot via YouTube video euronews.com




Για πρώτη φορά, ένα ασυνήθιστο πλάσμα της θάλασσας που ζει στα βαθιά νερά, το «Enypniastes eximia», γνωστό και ως «ακέφαλο κοτόπουλο τέρας», κινηματογραφήθηκε στα νερά του Νότιου Ωκεανού, ανοιχτά της Ανατολικής Ανταρκτικής πριν τρία χρόνια.

Το πλάσμα, που είναι ένα είδος ολοθούριου, αυτό που κοινώς ονομάζουμε θαλάσσιο αγγούρι, εντοπίστηκε στην ανατολική Ανταρκτική και είναι η πρώτη φορά που το είδος καταγράφεται στην περιοχή.

«Κάποιο από το υλικό που παίρνουμε πίσω από τις κάμερες είναι εκπληκτικό και συμπεριλαμβάνει είδη που δεν έχουμε δει ποτέ σε αυτό το μέρος του κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Dirk Welsford.

Το ολοθούριο, με επιστημονική ονομασία «Enypniastes eximia» έχει παρατηρηθεί μόνο στον Κόλπο του Μεξικού στο παρελθόν και καταγράφηκε στον Νότιο Ωκεανό με κάμερες που αναπτύχθηκαν από το τμήμα μελέτης υδάτων Australian Antarctic Division.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις κάμερες παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση της επιτροπής για τη διατήρηση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της Ανταρκτικής που ξεκινά τη Δευτέρα.

Ο επίτροπος της Αυστραλίας για τη συνάντηση θα προωθήσει της δημιουργία μιας νέας προστατευόμενης περιοχής της ανατολικής Ανταρκτικής.

«Ο νότιος ωκεανός φιλοξενεί μια απίστευτη αφθονία και ποικιλία θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένων  εμπορικά περιζήτητων ειδών, η συγκομιδή των οποίων πρέπει να γίνεται προσεκτικά για τις επόμενες γενιές», ανέφερε η επίτροπος Gillian Slocum.

Η επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το περίεργο πλάσμα, το οποίο δεν έχει κινηματογραφηθεί ποτέ πριν στον Κόλπο του Μεξικού, ανακαλύφθηκε, χάρη στη χρήση ενός υποβρύχιου συστήματος καμερών που αναπτύχθηκε για την εμπορική αλιεία από το Τμήμα Ανταρκτικής της Αυστραλίας. Ο επικεφαλής του προγράμματος του Τμήματος, Ντιρκ Γουέλσφορντ, δήλωσε ότι οι κάμερες συλλέγουν σημαντικά δεδομένα τα οποία διαβιβάζονται στον διεθνή οργανισμό που διαχειρίζεται το Νότιο Ωκεανό, την Επιτροπή για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Ζωής της Ανταρκτικής.

Με πληροφορίες από euronews.com, lifo.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Δείτε βίντεο από επίθεση γιγάντιας σμέρνας κατά ψαροτουφεκά: Θανάσιμοι κίνδυνοι στους ελληνικούς βυθούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: