Δεν θα έχει τελειώσει τίποτα για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μέχρι να τραγουδήσει η …χοντρή κυρία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό. EPA, Yuri Gripas, POOL




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν επιμένει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την απόλυτη αποχώρηση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μέχρι την 31η Αυγούστου, αλλά έθεσε δύο σοβαρά ζητηματα, τα οποία θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Το πρώτο, όπως είπε, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους Ταλιμπάν, για να ολοκληρωθεί η αποχώρηση. Οι οποίοι όμως -σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες- δεν επιτρέπουν πλέον στους Αφγανούς συνεργάτες των Αμερικανών να φτάσουν μέχρι το αεροδρόμιο, και γενικά εμποδίζουν την εκκένωση.

Ο κ. Μπάιντεν ήταν σαφής: “Η ολοκλήρωση (της εκκένωσης) έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τη συνέχιση της συνεργασίας των Ταλιμπάν και την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, χωρίς εμπόδια, για όσους μεταφέρονται εκεί”.

Το δεύτερο δίλημμα είναι η αποκάλυψη του κ. Μπάιντεν ότι ζήτησε σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προσαρμογή του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης από το Αφγανιστάν, «εάν αυτό καταστεί απαραίτητο».

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Οπότε, με βάση τα παραπάνω, όλα είναι ανοικτά. Ο σχεδιασμός είναι για πλήρη αποχώρηση μέχρι το τέλος του μήνα. Αλλά, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της 31ης Αυγούστου, θα τεθούν σε ισχύ τα εναλλακτικά σχέδια. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ένα εναλλακτικό σχέδιο είναι η αλλαγή της προθεσμία αποχώρησης, εξέλιξη που απορρίπτουν οι Ταλιμπάν.

Πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου προσπάθησε να δώσει μία εξήγηση γι’ αυτά τα εναλλακτικά σχέδια:

  • Όσον αφορά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, δεν θα προκαταλάβω τη διαδικασία προγραμματισμού. Είμαστε οργανισμός που σχεδιάζει. Ένα από τα κύρια καθήκοντά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο Πρόεδρος έχει επιλογές. Και όπως ξεκαθάρισε χθες, θέλει να δει αυτή την αποστολή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς αυτόν τον στόχο. Αλλά θα καταρτίσουμε δυνατότητες, αυτό που λέμε στους στρατιωτικούς κλάδους και τι θα γίνει στη συνέχεια.

Και επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει πριν από αυτούς που σχεδιάζουν τις επιλογές του Προέδρου.

Την ίδια στιγμή, δύο αξιωματούχοι του Πενταγώνου, που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του κ. Μπάιντεν, εξήγησαν τη θέση του Προέδρου για τη «μεγεθυνόμενη», όπως τη χαρακτήρισε, απειλή τρομοκρατικής ενέργειας από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών και των Αφγανών και ξένων πολιτών που βρίσκονται εκτός και εντός του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Το ερώτημα, είπε ένας εκ των αξιωματούχων, δεν είναι αν θα πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση. Αλλά πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή.

Δεν χρησιμοποίησε, πάντως, τη λέξη επίκειται, αν και πιστεύεται πως ο λόγος της επιμονής του κ. Μπάιντεν οφείλεται σε σοβαρή πληροφόρηση, που αφορά τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Θυμίζω τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ο μεγάλος εχθρός των Ταλιμπάν.

  • Ο κ. Μπάιντεν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν θέλει κανένα στρατιώτη νεκρό, δεν θέλει να δει κανένα ελικόπτερο συντρίμμια στο έδαφος, όπως συνέβη στη Σομαλία.

Αυτή την εντολή έδωσε στον υπουργό Άμυνας και στους στρατηγούς, οι οποίοι αν και δεν συμφωνούν με την αποχώρηση, είναι αναγκασμένοι να τη φέρουν σε πέρας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήδη τον κατηγορούν ότι έχει βάψει τα χέρια του με αίμα και γενικά η κατάσταση για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι καλή. Άρχισαν να βγαίνουν στον αφρό οι διαφωνίες των στενών συνεργατών του και δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές, όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση, για να μην μείνει η ευθύνη για την ταπεινωτική αποχώρηση και ήττα μόνο στον Πρόεδρο.

Οι κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων είναι βαριές. Υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος βιάζεται και θα αφήσει στο έλεος των Ταλιμπάν χιλιάδες Αμερικανούς υπηκόους και Αφγανούς συνεργάτες του αμερικανικού στρατού.

Χθες, δύο βουλευτές, ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικάνος, πρώην πεζοναύτες, πήγαν μυστικά στην Καμπούλ για 24 ώρες. Η επίσκεψή τους αντιμετωπίστηκε με οργή από την κυβέρνηση.

Σε κοινή δήλωση τους υποστήριξαν ότι ούτε μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε ο αμερικανικός λαός να διασώσει όλους όσους πρέπει να φύγουν από το Αφγανιστάν. Πόσο μάλλον μέχρι την 31η Αυγούστου, την οποία ο γερουσιαστής Γκράχαμ χαρακτήρισε εκτέλεση θανατικής ποινής.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, τίποτα δεν θα έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ο Μπάιντεν -μέσω του αρχηγού της CIA- ζήτησε παράταση και οι Ταλιμπάν απάντησαν αρνητικά: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: