Χρήμα, δόξα και εγωισμός πίσω από τις καυτές μετεγγραφές: Μέσι (Παρί), Μπαπέ (Ρεάλ), Ρονάλντο (Σίτι)

Λιονέλ Μέσι και Κιλιάν Μπαπέ, δίπλα δίπλα στην προπόνηση της Παρί Σεν Ζερμέν υπό το βλέμμα του Μαουρίσιο Ποτσετίνο epa09412121 EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON




Ο Κιλιάν Μπαπέ σε ηλικία 23 ετών (γεννημένος το 1998) έχει καταφέρει ήδη να αποτελεί τη δεύτερη και την τρίτη ακριβότερη μετεγγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το 2017, σε ηλικία 19 ετών, πήγε από τη Μονακό στη Παρί με 180 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, Παρασκευή, ανακοινώνεται η μετακίνησή του στην Ρεάλ με το ίδιο ποσό.

Αναμφίβολα το ταλέντο και οι επιδόσεις του τον καθιστούν το απόλυτο ποδοσφαιρικό trend που μπορεί να αφήσει εποχή παίζοντας για τουλάχιστον 10 ή και 15 χρόνια μπάλα σε κορυφαίο επίπεδο.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν ο Μπαπέ θα έφευγε έτσι κι αλλιώς από την πάμπλουτη Παρί για να πάει στην ημιχρεοκοπημένη Ρεάλ. Προφανώς η φανέλα και η ιστορία της ομάδας αυτής είναι εξαιρετικά «βαριά» και αυτό μετράει. Μαζί με το γεγονός ότι η Ρεάλ της νέας εποχής θα έχει τον ίδιο ως σημείο αναφοράς. Θα είναι ο απόλυτος σταρ και ο ηγέτης της. Και η Ρεάλ αρέσκεται σε τέτοιους παίκτες.

Από τη στιγμή, όμως, που η Παρί αποφάσισε να αποκτήσει τον Λιονέλ Μέσι σίγουρα ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Ο Μέσι έφυγε από τη χρεοκοπημένη Μπαρτσελόνα βλέποντας αφενός ότι δύσκολα θα μπορούσε να πάρει ακόμη και τα μισά χρήματα που ζητούσε (είχε πέσει από τα 70 στα 35 εκατ. ετησίως), αλλά κυρίως γιατί επέλεξε ομάδα που του υποσχόταν τη δόξα του Champions League.

Προφανώς αυτό δεν άρεσε στον Μπαπέ που μοιραία θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα και αγωνιστικά αλλά και σε επίπεδο προστιθέμενης αξίας. Και είναι σε μια ηλικία που δεν ήθελε να κάνει έστω δυο-τρία χρόνια υπομονή ως δεύτερος έως ότου ο Μέσι νομοτελειακά θα κρεμούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για να αφήσει τόπο στα νιάτα.

Είναι όντως οι δυο πιο ηχηρές μετεγγραφές της φετινής χρονιάς και αυτό δεν έχει να κάνει πρωτίστως με τα χρήματα. Ο Μέσι για την ίδια την αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα μετά από 19 χρόνια, έστω και χωρίς χρήματα και ο Μπαπέ τόσο για την απόφασή του να μην αγωνιστεί δίπλα στο Μέσι όσο και για το γεγονός ότι καταρρίπτει κάθε ρεκόρ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Και όπως όλα δείχνουν ψήνεται και τρίτη. Και το άλλο… ιερό τέρας του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να αποκτήσει την τελευταία ποδοσφαιρική στέγη της καριέρας του.

Ο Ρονάλντο φεύγοντας από την Ρεάλ πριν από τρία χρόνια πήγε στην φιλόδοξη Γιουβέντους για να τη βοηθήσει να κερδίσει το ιερό δισκοπότηρο του παγκοσμίου συλλογικού ποδοσφαίρου, το Champions League. Δεν τα κατάφερε και έτσι, εκτιμώντας και λογικά, ότι ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα αποφάσισε να φύγει. Σε αυτό το επίπεδο άλλωστε οι ποδοσφαιριστές αποφασίζουν και όχι οι σύλλογοι.

Πολλά ακούστηκαν φέτος το καλοκαίρι. Ότι θα ξαναγυρίσει στη Ρεάλ που σίγουρα δεν τον ήθελε και δεν τον χρειαζόταν. Ότι θα πάει στην Παρί που σίγουρα δεν ήθελε αυτός και προφανώς δεν τον θέλει και ο Μέσι.

Και τι μένει; Η Μάντσεστερ Σίτι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο άνθρωπος που ανέδειξε το ταλέντο του Λιονέλ Μέσι στην σούπερ ομάδα που έφτιαξε την περασμένη δεκαετία στη Βαρκελώνη.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, λοιπόν, φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της Γιουβέντους και ζητάει εδώ και τώρα τη μετεγγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι.

Η Γιουβέντους απλώς περιμένει -ίσως και με ανακούφιση, καθώς γλυτώνει το θηριώδες του συμβόλαιο- την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος των Πολιτών για να πει το «ναι».

Φυσικά για έναν ποδοσφαιριστή που έχει ένα ή δυο χρόνια στα πόδια του, ακόμη κι αν είναι ο Ρονάλντο είναι δύσκολο να υπάρξει πραγματική πρόταση. Και αν ναι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 20-25 εκατομμύρια και με το ζόρι. Αλλιώς είναι πεταμένα χρήματα και το γνωρίζουν όλοι. Παρόλα αυτά κανείς ποτέ δεν ξέρει.

Ο επίλογος της θητείας του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους γράφτηκε όπως όλα δείχνουν στο περασμένο ματς κόντρα στην Ουντινέζε. Το ακυρωθέν buzzer-beater στο 90+4′ είναι πιθανότατα η τελευταία χρονικά ανάμνηση των Μπιανκονέρι από τον Πορτογάλο. Η σχέση του με τη διοίκηση τις τελευταίες ώρες έφτασε στα άκρα και δεν υπάρχει γυρισμός για τον 36χρονο σούπερ σταρ, ο οποίος έχει ήδη αφήσει υπεύθυνο τον ατζέντη του, Ζόρζε Μέντες, για να αποχωρήσει από το Τορίνο.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Μέντες διαπραγματεύεται αυτές τις ώρες το συμβόλαιο του Κριστιάνο με τους Πολίτες και παράλληλα προσπαθεί να τους πείσει να κινηθούν επίσημα προς την πλευρά της Γιουβέντους με την πρόταση των 25-30 εκατ. ευρώ που αξιώνουν για την παραχώρησή του.

Αυτό περιμένει πια και η Γηραιά Κυρία, η οποία μετά την οριστική «ρήξη» με τον Κριστιάνο Ρονάλντο τις τελευταίες ώρες, εμφανίζεται πρόθυμη να πει το «ναι» αρκεί να υπάρξει επίσημη πρόταση με οικονομικό αντίτιμο, αφού το σενάριο ανταλλαγής με τον Γκάμπριελ Ζέσους δεν προχωρά λόγω Πεπ Γκουαρδιόλα.

Μάλιστα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στην αποστολή για το επόμενο ματς της Γιουβέντους στη Serie A, κόντρα στην Έμπολι.

Το «ηθικό δίδαγμα» όλων των παραπάνω είναι το ότι σήμερα το ποδόσφαιρο αποτελεί έναν συνδυασμό χρήματος και δόξας κυρίως όταν αναφερόμαστε στο κορυφαίο επίπεδο.

Γιατί η δόξα φέρνει στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές περισσότερο εξωγηπεδικό χρήμα (συμβόλαια, χορηγίες κ.λπ.) που τους εξασφαλίζουν ως τα βαθιά τους γεράματα.

Και επίσης δείχνει ότι πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν οι φιλοδοξίες και ο εγωισμός.

Hellas Journal

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Έκλεισε με 180 εκατ. ευρώ ο Μπαπέ στη Ρεάλ: Γιατί είπε «ΝΑΙ» η Παρί * Παρασκευή μεσημέρι οι υπογραφές

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: