Ο στρατός μπαίνει στις φωτιές: Τα πρώτα μέτρα για πυρόπληκτους * Στην Ηλεία ο Μητσοτάκης

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού




Τις πρώτες παρεμβάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για να παρασχεθεί άμεση στήριξη στους πυρόπληκτους ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση ότι είναι 94 – 95 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στη περιοχή της Βαρυμπόμπης «και χρειάζεται να παρέμβουμε. Θα μεταφέρουμε σήμερα ποσά προς τους δήμους για να υπάρξει άμεση στήριξη των 600 ευρώ και εν συνεχεία προφανώς πρόκειται να υποστηρίξουμε τους πυρόπληκτους με ποσά έως 6.000 € και τις επιχειρήσεις με 8.000 € και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στη στεγαστική συνδρομή, που είναι η διαδικασία της υποστήριξης για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι».

Μιλώντας για το θέμα της στεγαστικής συνδρομής των πληγέντων ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι το Κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης του 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται με δυνατότητα λήψης δανείου, «με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ», ενώ προβλέπεται και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

«Το πλαίσιο οικονομικής βοήθειας του Κράτους είναι δεδομένο και θα εφαρμοστεί για το σύνολο των πυρόπληκτων», επισήμανε στην ΕΡΤ ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η διαχείριση των ποσών της αποζημίωσης θα γίνει μέσω των Δήμων. Σήμερα θα μεταφέρουμε ποσά προς τους τρεις πληγέντες δήμους, δηλαδή τον Δήμο Αχαρνών (60.000 €), τον Δήμο Κηφισιάς (60.000 €) και στο Δήμο Διονύσου, ο οποίος έχει λιγότερα θέματα, το ποσό των 30.000 ευρώ. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των ζημιών. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των φωτιών. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά θα μεταφέρουμε. Η διαδικασία της Στεγαστικής Συνδρομής κινείται κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα κάνει την καταγραφή των ζημιών και την αυτοψία».

Περαιτέρω συνδρομή του Στρατού

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η περαιτέρω ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών. Ειδικότερες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις 12.00 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 10:30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές της Ηλείας.

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Πέντε αεροσκάφη στη μάχη της Αρχαίας Ολυμπίας: Εκκενώθηκαν άλλα δύο χωριά στην Εύβοια

Εφιαλτική κατάσταση στην Εύβοια: Χτυπούσαν καμπάνες για να φύγει ο κόσμος από τις Κεχριές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: