Βρήκαν δακτυλικό αποτύπωμα του Μιχαήλ Άγγελου σε κέρινο πρόπλασμα αγάλματος 500 ετών

epa09015928 Η ‘Pieta Rondanini,ένα μαρμάρινο άγαλμα του Michelangelo Buonarroti εκτίθεται στο Μιλάνο. Είναι ίσως το τελευταίο έργο του καλλιτέχνη πριν πεθάνει EPA/Mourad Balti Touati




Δακτυλικό αποτύπωμα του μεγαλύτερου καλλιτέχνη της Αναγέννησης, του Μιχαήλ Άγγελου εκτιμούν ότι ανακάλυψαν οι επιμελητές του Μουσείου Victoria & Albert του Λονδίνου.

Βρίσκεται σε ένα, 500 ετών, σκουρόχρωμο κέρινο αγαλματίδιο το οποίο είχε ονομαστεί «Η σκλάβα» το οποίο αποτελεί πρόπλασμα για ένα μεγαλύτερο ημιτελές μαρμάρινο γλυπτό. Ήταν μέρος των προετοιμασιών του Μιχαήλ Άγγελου για τον περίτεχνο τάφο του Πάπα Ιούλιου Β’ στη Ρώμη. Απεικονίζει μια νεαρή γυμνή φιγούρα, που ακουμπά με το χέρι της το πρόσωπο.

Όπως αναφέρει το μουσείο, ο Μιχαήλ Άγγελος άρχισε να δουλεύει σε μια μεγαλύτερη μαρμάρινη έκδοση του αγάλματος, με το όνομα “Nέα σκλάβα” μαζί με άλλα 40 αγάλματα σε ανθρώπινο μέγεθος για να διακοσμήσουν τον τάφο του Πάπα. Το έργο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τα σχέδια για τον τάφο του Πάπα αργότερα «μειώθηκαν σημαντικά».

«Είναι μια συναρπαστικό το ενδεχόμενο να έχει επιβιώσει ένα αποτύπωμα του Μιχαήλ Άγγελου θα μπορούσε πάνω σε κερί,» δήλωσε μια από τους επικεφαλής, του μουσείου, η Πέτα Μότιουρ, στο BBC.»

Λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη θα παρουσιαστούν σε ένα επερχόμενο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του BBC “Secrets of the Museum”, το οποίο ακολουθεί ειδικούς που εργάζονται στο V&A. Το επεισόδιο πρόκειται να προβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο την αύριο Τρίτη.

Ο Μιχαήλ Άγγελος είναι γνωστό ότι έχει καταστρέψει πολλά από τα προπαρασκευαστικά του έργα, που σημαίνει ότι αυτό το κέρινο ομοίωμα θα προσφέρει σπάνια εικόνα για τις πρώιμες πρακτικές του. Ορίζεται ως ένα παράδειγμα «όπου το μυαλό και το χέρι ενώνονται κάπως» και πρόσθεσε ότι : «Ένα δακτυλικό αποτύπωμα θα ήταν μια άμεση σύνδεση με τον καλλιτέχνη».

Στη βιογραφία του του 16ου αιώνα, “Η ζωή του Μιχαήλ Άγγελου”, ο ζωγράφος Γιώργιος Βασάρι ανέφερε λεπτομερώς πώς ο δάσκαλος της Αναγέννησης χρησιμοποίησε μοντέλα κεριών για την παραγωγή μεγάλων αγαλμάτων. Ο Vasari, ένας φίλος του Michelangelo’s, έγραψε ότι ο καλλιτέχνης θα βυθίσει τα μοντέλα στο νερό και στη συνέχεια θα τα σηκώσει αργά καθώς έφερε τις αντίστοιχες λεπτομέρειες σε μαρμάρινα έργα πλήρους μεγέθους, σύμφωνα με το V&A.

Με πληροφορίες από το CNN

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός: Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε από 19 έως 25 Ιουλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: