Θα “παγώσει” ο γερουσιαστής Μενέντεζ το διορισμό του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Αναμένοντας τις αντιδράσεις από τη δημοσιοποίηση της επιστολής σημαντικών γερουσιαστών, όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Κρις Βαν Χόλλεν και άλλοι, προς τον πρόεδρο Τζο Μπάντεν, με την οποία εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, προέκυψε ένα νέο θέμα με την ανακοίνωση του  διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Οι αντιδράσεις του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να εμφανιστούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τις επόμενες ημέρες.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε, μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Ο κ. Μπάιντεν διόρισε τον πρώην γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζεφ Φλέικ, από την Αριζόνα, πρεσβευτή στην τουρκική πρωτεύουσα, σε μία εξαιρετικά άσχημη περίοδο για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ότι και να λέγεται και να γράφεται, αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις είναι στο ναδίρ. Τι θα συμβεί αύριο, ένας …Θεός ξέρει!

Η ανακοίνωση για το διορισμό πρέσβη στην Τουρκία, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση καθώς ο διορισμός του οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έπρεπε να βολευτεί ένας αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Φλέικ εγκατέλειψε τους Ρεπουμπλικάνους προχωρώντας σε μία άνευ προηγουμένου κριτική στον πρώην πρόεδρο.

Ο κ. Φλέικ ήταν μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Και έκανε δύο κινήσεις, δύο πράξεις που πρέπει να εκνεύρισαν αφάνταστα τον πρόεδρο της Επιτροπής, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

  • Η πρώτη πράξη αφορούσε την εναντίωση του στο ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ψήφισμα που είχε καταθέσει ο κ. Μενέντεζ.
  • Και επίσης τάχθηκε εναντίον όσων πρεσβεύει ο γερουσιαστής για την Κούβα, πατρίδα των γονέων του. Υποστήριξε τα “ανοίγματα” του πρώην προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην κομμουνιστική χώρα, χωρίς να πάρει κανένα αντάλλαγμα από την Αβάνα.

Οι Κουβανοί κομμουνιστές τον εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρον. Και ο Φλέικ, σε αντιθεση με τον κ. Μενέντεζ, αν και Ρεπουμπλικάνος τον ακολούθησε…

Το ερώτημα που ακούγεται από το πρωί στην Ουάσιγκτον είναι πως θα αντιμετωπίσει τον Φλέικ ο κ. Μενέντεζ όταν βρεθεί ενώπιον του στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Ο κ. Μενέντεζ, αν το επιθυμεί, μπορεί να παγώσει το διορισμό του επ’ αόριστον, εφόσον οι απαντήσεις που θα του δώσει για την Τουρκία, την Αρμενία, τη Μεσόγειο και άλλες χώρες και περιοχές, δεν είναι οι πρέπουσες.

Το πιο σοβαρό ερώτημα είναι αυτό: Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία. Ο υποψήφιος πρέσβης στην Τουρκία, συνεχίζει να πιστεύει ότι η κατοχική δύναμη, δεν διέπραξε γενοκτονία; Το ανέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο;

Κατά τα άλλα:

Η επίδοση της επιστολής του κ. Μενέντεζ και άλλων γερουσιαστών εναντίον της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Η επιστολή είναι γραμμένη σε σκληρό τόνο για τον Ερντογάν και την Τουρκία και καλείται ο Πρόεδρος της Αμερικής να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες του Τούρκου προέδρου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η επιστολή περιγράφει μερικές από τις αντι-κυπριακές ενέργειες του Ερντογάν, ειδικά για τα Βαρώσια.

O κ. Μενέντεζ και οι υπόλοιποι γερουσιαστές που υπογράφουν την επιστολή, καλούν σε συνεργασία όλες τις δυνάμεις που μπορούν να εναντιωθούν στα σχέδια του Ερντογάν.

Και επίσης έχει μεγάλη σημασία ότι οι γερουσιαστές καλούν σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την Αμμόχωστο. Διότι αυτό σημαίνει ότι ξεκινά μεγάλος αγώνας και αυτή τη φορά μπορεί να βρεθεί απέναντι στις δυνάμεις της Ομογένειας και σε μερικούς σημαντικούς γερουσιαστές η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν. Ειδικά αν αποτελεί απόφαση η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, με οποιονδήποτε τίμημα, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο Ερντογάν..

ΕΔΩ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Αντίστροφη μέτρηση: Θα γίνει κάποια κίνηση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Ερντογάν; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: