Αντίστροφη μέτρηση: Θα γίνει κάποια κίνηση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Ερντογάν; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει κατέβει από τη σκάλα του ελικοπτέρου Marine One, που τον μετέφερε στο Λευκό Οίκο. EPA, Oliver Contreras, POOL




Είμαστε στη φάση κατά την οποία αρκετοί πιστεύουν ότι είναι αργά πια για να παρέμβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ενόψει της παράνομης επίσκεψής του στις κατεχόμενηες περιοχές της Κύπρου.

Υποστηρίζουν πως ότι αποφασίσει να κάνει ο Πρόεδρος της Αμερικής Τζο Μπάιντεν -και αν αποφασίσει τελικά- δεν θα έχει καμία επίδραση στον Ταγίπ Ερντογάν.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε, μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έχει πάρει τις αποφάσεις του, έχει σχεδιαστεί η παράνομη επίσκεψη του, λίγο-πολύ γνωρίζουμε τις ανακοινώσεις που προτίθεται να κάνει. Οπότε, και να του τηλεφωνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Ερντογάν που γνωρίζουμε, ο ακραίος εθνικιστής και ισλαμιστής, δεν θα αλλάξει τα σχέδια του.

Εκτός εάν είναι τόσο ισχυρή η παρέμβαση που θα επηρεάσει, ας πούμε την οικονομία της Τουρκίας. Όμως, είναι κάτι που δεν αναμένει κανείς να συμβεί, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία, οι Αμερικανοί συζητούν με τους Τούρκους για το μείζον θέμα του Αφγανιστάν. Οι Τούρκοι, ως γνωστό, ζητούν τον ουρανό με τα άστρα από τις ΗΠΑ, αλλά ο  κ. Μπάιντεν σε αυτά τα θέματα -όταν πιστεύει πως εκβιάζεται η Αμερική- δεν υπολογίζει ποιός είναι ο απέναντι…

Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα για τον θεσμό του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν ο κ. Μπάιντεν τηλεφωνήσει στον Ερντογάν και αυτός τον αγνοήσει; Που είναι φυσικά το αναμενόμενο. Δεν θα φανεί ότι είναι ένας αδύνατος Πλανητάρχης; Όλα τα μετρούν οι σοβαρές κυβερνήσεις, αν και έπρεπε στα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των στρατηγικών συμφερόντων, να φέρονται διαφορετικά. Όπως πρέπει δηλαδή…

Σε ότι αφορά την επιστολή του γερουσιαστή Μενέντεζ, που θα μπορούσε να κάνει τη “διαφορά”… Ήδη έχει κάνει τις αναγκαίες επαφές με το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και φρόντισε να την υπογράφουν και άλλοι συνάδελφοί του. Και γίνεται μια τελευταία προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των γερουσιαστών, που θα την συνυπογράψουν.

Πάντως, και αυτό είναι βέβαιο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί με τίποτα νέα τετελεσμένα στην Κύπρο και ειδικά στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχωστου. Αυτό, η Ουάσιγκτον το έχει κάνει γνωστό στην Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.

Αλλά, από το αποτέλεσμα -μέχρι της στιγμής- φάνηκε ότι δεν είχαν καμία επίδραση τα τηλεφωνήματα από την αμερικανική πρωτεύουσα. Ίσως να αποδεικνύεται και κάτι άλλο: Ότι στην ουσία έχουμε απουσία, εντελώς θα έλεγα, επιρροής της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα. Και είναι μία νέα εξέλιξη, μία νέα πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ασχοληθούν οι διπλωμάτες στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Απαιτείται ορθή ανάλυση της νέας κατάστασης, εάν όντως ο Ερντογάν έχει καταστεί ανεξέλεγκτος.

Εδώ και καιρό ξεκίνησε μία συζήτηση στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο θέμα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι ο Ερντογάν -στο μυαλό του βέβαια- είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης, στον οποίο χρωστούν όλοι, και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί. Αυτό οφείλεται στην τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέτρεψε στον Ερντογάν να ασκεί αντιαμερικανκή και αντιδυτική πολιτική χωρίς να τιμωρείται. Οπότε είναι αργά για τους Αμερικανούς να επαναφέρουν στο μαντρί την Τουρκία και τον πρόεδρο της. Θα είναι τεράστιο το τίμημα…

Όπως είπε προεκλογικά ο κ. Μπάιντεν, ο μόνος τρόπος που απομένει στην Αμερική, για να διώξει τον Ερντογάν από την εξουσία, είναι μόνο οι εκλογές. Οπότε πρέπει να συνηθίσει μέχρι τότε να τον ανέχεται αλλά και να συνεργάζεται μαζί του. Εκτός εάν το Αφγανιστάν ή κάποιο άλλο θέμα τους οδηγήσει στην απόλυτη σύγκρουση.

Με τον Ερντογάν, δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα.

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Ο Ερντογάν ετοιμάζει “κόλαση” για τον Ελληνισμό της Κύπρου την 20η Ιουλίου! Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: