Στον τελικό της δικώπου Κυρίδου – Μπούρμπου με παγκόσμιο ρεκόρ που διήρκεσε λίγα λεπτά

Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ε.Ο.Ε./STR




Οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου προκρίθηκαν ως πρώτες της ημιτελικής σειράς τους στον τελικό της δικώπου στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ με 6:48.70, το οποίο όμως κατέρριψαν λίγα λεπτά αργότερα οι πρώτες της δεύτερης ημιτελικής σειράς Γκρέις Πρέντεργγκαστ και Κέρι Γκόουλερ από τη Νέα Ζηλανδια, με 6:47.41.

Αν και δεν ξεκίνησαν καλά, οι Κυρίδου και Μπούρμπου πλασαρίστηκαν στην 4η θέση, στην οποία και πέρασαν τα 1.500 μέτρα, για να τα δώσουν όλα στην τελική ευθεία και να περάσουν πρώτες τη γραμμή του φίνις, αφήνοντας δεύτερες τις Βρετανίδες Χέλεν Γκλόβερ και Πόλι Σουόν (6:49.39) και τρίτες τις Καναδές Κάλειφ Φίλμερ και Χίλαρι Γιάνσενς (6:49.46). Εκτός τελικού έμειναν οι 4ες Μόρισον/ΜακΙντάιρ από την Αυστραλία (6:49.82), οι 5ες Κρόλεϊ/Ντουκάρσκα από την Ιρλανδία (7:06.07) και οι 6ες Ρασμούσεν/Έρικσεν από τη Δανία (7:08.44).

Οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου, στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ των Νεοζηλανδών Κέρι Γκόουλερ και Γκρέις Πρέντεργκαστ, το οποίο κατείχαν από τις 18 Ιουνίου 2017 στο Πόζναν της Πολωνίας.

Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα αγωνιστούν στον τελικό της δικώπου τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/7) στις 3:30 ώρα Ελλάδας, με στόχο το βάθρο. Αυτός είναι ο τέταρτος τελικός για την ελληνική γυναικεία κωπηλασία στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρώτος ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και το πλήρωμα των γυναικών στο σκιφ ελαφρών βαρών με τις Χρύσα Μπισκιτζή και Αλεξάνδρα Τσιάβου, οι οποίες τερμάτισαν στην 6η θέση. Στον δεύτερο τελικό σε Ολυμπιακούς για την ελληνική γυναικεία κωπηλασία, οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου χάρισαν το πρώτο και μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κωπηλασία γυναικών στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι Σοφία Ασουμανάκη και Κατερίνα Νικολαϊδου έμειναν για λίγο εκτός βάθρου, αφού τερμάτισαν 4ες στη “Lagoa Rodrigo de Freitas”, στο διπλό σκιφ γυναικών.

Η πρώτη συμμετοχή στην κωπηλασία γυναικών καταγράφηκε για την Ελλάδα το 1988 στη Σεούλ, με την Τόνια Σβάιερ να κατακτά την 7η θέση στο σκιφ γυναικών. Η Σβάιερ κατέλαβε την 7η θέση στο ίδιο αγώνισμα και το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, ενώ ήταν 15η στο σκιφ γυναικών το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Στο Σίδνεϊ το 2000, οι Χρύσα Μπισκιτζή και Αγγελική Γκρέμου τερμάτισαν στην 11η θέση του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών.

Στη δεύτερη ημιτελική σειρά, πίσως από τις πρώτες Γκρέις Πρέντεργγκαστ και Κέρι Γκόουλερ από τη Νέα Ζηλανδια, με 6:47.41, ακολούθησαν οι Ρωσίδες Βασιλίσα Στεπάνοβα/Έλενα Οριανμπίσκαγια (6:50.24), ενώ τρίτες ήταν οι Ισπανίδες Άινα Θιντ/Μπιρχίνια Ντίαθ Ρίμπας (6:50.63). Τα τρία πρώτα πληρώματα θα βρεθούν στην ίδια γραμμή εκκίνησης την Πέμπτη (29/7)με τις Κυρίδου/Μπούρμπου. Εκτός τελικού έμειναν από τη 2η ημιτελική σειρά, οι 4ες Ρουμάνες Αλινινκάι/Μπούχους (6:58.55), οι 5ες Αμερικανίδες Καλμόε/Έισερ (7:02.52) και οι 6ες Ιταλίδες Τοντοντονάτι/Ρότσεκ (7:04.52).\

«Ακόμη δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε! Όσο βλέπαμε ότι πλησιάζουμε τις βάρκες που προπορεύονταν, τόσο βγάζαμε ενέργεια,» δήλωσαν ασθμαίνοντας ακόμη από την προσπάθεια οι Μαρίδα Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου στη Μεικτή Ζώνης.

Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα αγωνιστούν στον τελικό της δικώπου τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/7) στις 3:30 ώρα Ελλάδας, με στόχο το βάθρο, το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία της ελληνικής γυναικείας κωπηλασίας.

Tα έξι πληρώματα της δικώπου γυναικών που θα διεκδικήσουν μία θέση στο βάθρο των 32ων Ολυμπιακών Αγώνω του Τόκιο έχουν ως εξής:

ΕΛΛΑΔΑ Μαρία Κυρίδου/Χριστίνα Μπούρμπου

Μεγάλη Βρετανία Γκλόβερ/Σουόν

Καναδάς Φίλμερ/Γιάνσενς

Νέα Ζηλανδία Πρέντεργγκαστ/Γκόουλερ

Ρωσία Στεπάνοβα/Οριανμπίσκαγια

Ισπανία Θιντ/Ντίαθ Ρίμπας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές της 6ης ημέρας – Τετάρτη 28 Ιουλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: