Πληροφορίες ότι “κατέρρευσαν” οι συνομιλίες Αιγύπτου και Τουρκίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους

File photo: Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε ότι δεν θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την Τουρκία για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμα επίσημα από το Κάιρο και την Άγκυρα.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία προτίμησε να μην δεχθεί τους όρους που έθεσε το Κάιρο, και το οποίο ζητούσε -ανάμεσα στα άλλα- την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τη Λιβύη και τη Συρία.

Επίσης απαιτούσε να λάβει πληροφορίες από την Τουρκία για τους ηγέτες της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία. Ούτε αυτό τον όρο αποδέχθηκε η Άγκυρα αν και για αρκετές εβδομάδες τον συζητούσε.

Η απόρριψη των αιγυπτιακών όρων σημαίνει ότι η Τουρκία προτίμησε τις δυνάμεις που αντιστρατεύονται τον στρατηγό αλ Σίσι και όχι την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αίγυπτο. Επίσης οι πηγές υποθέτουν ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη, αλλά θα ενισχύσει τις δυνάμεις της εκεί ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα al Marsad η Αίγυπτος αρνήθηκε να “ανεβάσει” το επίπεδο της διπλωματικής εκπροσώπησης με την Τουρκία λόγω της αποτυχίας της Άγκυρας να αποδεχθεί και να τηρήσει αρκετές από τις προϋποθέσεις που έθεσε το Κάιρο σε αντάλλαγμα για τη βελτίωση των σχέσεων.

Απαιτεί δικαιοσύνη για τον πρόεδρο της Αϊτής το Σ.Α.: Σκοτώθηκαν 4 μισθοφόροι, 2 συνελήφθησαν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: