Ο κολαούζος του Ερντογάν βρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, εκστομίζει άθλια ψέματα για την Κύπρο

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κόμματος AKP, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Κυβέρνηση Via AA




Άθλια και απαράδεκτη επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της Κύπρου, αλλά και εναντίον των Αμερικανών, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κόμματος AKP, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να διαβάσουμε τις δηλώσεις του διότι ασχολείται και με τη λεγόμενη “τουρκική” μειονότητα της Θράκης.

Απαντώντας, σε προβοκατόρικη ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν συνέβαλε στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατική ομάδα του Daesh, ο Ομέρ Τσελίκ είπε:

“Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποια δήλωση της Ελλάδας πρέπει να σημειωθεί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε:

«Συναντήθηκα με τον Erdogan, πιστεύω ότι θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι». Τότε, όπως γνωρίζετε, παρά τις δηλώσεις αυτές, ανακοίνωσαν μια άσκηση, παραβιάζοντας τη συμφωνία που ισχύει εδώ και χρόνια, τη συμφωνία των Αθηνών, η οποία αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία δραστηριότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της τουριστικής περιόδου.

Σε απάντηση αυτού, η Τουρκία, φυσικά, εξέδωσε Navtex. Ως εκ τούτου, το κέρδος, που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου μας και του Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ, ζημιώθηκε αρχικά από αυτήν την άσκηση της ελληνικής κυβέρνησης και από την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης είπε ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να επιτίθεται στην Τουρκία.

Πρώτα απ’ όλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας λέει ψέματα περί μη συμβολής της Τουρκίας στον αγώνα εναντίον του Daesh. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Κοιτάξτε, δεν λέω ότι κάνει λάθος. Δεν λέω ότι έχει έλλειψη πληροφοριών. Λέω καθαρά, λέει ψέματα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ψεύδεται. Η Τουρκία είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Daesh. Και η Τουρκία είναι συνεπικεφαλής των Ομάδων κατά των ξένων τρομοκρατών μαχητών στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Daesh. Και η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ο μόνος στρατός του ΝΑΤΟ που πολεμάει το Daesh στο πεδίο. Ποιο στοιχείο αυτού του διεθνούς συνασπισμού αγωνίζεται σώμα με σώμα στο πεδίο; Ο αριθμός των τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν από την Τουρκία είναι σαφής. Εκείνοι τι κάνουν; Στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις YPG/PYD υποτίθεται στο όνομα του αγώνα εναντίον του Daesh.

Επιπλέον, πού πολεμά η Ελλάδα το Daesh; Πρώτον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να εξετάσει την διακοπή της στήριξης που παρέχουν στην τρομοκρατική ομάδα DHKPC, η οποία λειτουργεί ενάντια στο κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αφήστε τον να το σκεφτεί. Και οι δύο παρέχετε στήριξη σε μια τρομοκρατική οργάνωση εναντίον της Τουρκίας, όλος ο κόσμος το γνωρίζει, και, στη συνέχεια, λέτε «δεν συμβάλλετε καθόλου στον αγώνα ενάντια του Daesh».

Κάνετε αυτήν τη δήλωση, την στιγμή που μια ισχυρή χώρα όπως η Τουρκία πολεμά το Daesh στο πεδίο, είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού και αγωνίζεται εναντίον ξένων τρομοκρατών μαχητών. Αυτό που κατάλαβα είναι το εξής: Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενεργεί ανεξάρτητα από τον Έλληνα Π/Θ. Θεωρώ ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν κατευθύνεται προς την εξωτερική πολιτική αλλά την εσωτερική πολιτική. Γι’ αυτό προέβη επανειλημμένα σε αυτές τις ψευδείς δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε, σχετικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εμπορία ανθρώπων:

Η κατηγορία εναντίον της Τουρκίας στην πρόσφατη έκθεση των ΗΠΑ περί εμπορίας ανθρώπων είναι μια προσέγγιση που δεν θα δεχτούμε ποτέ. Η Τουρκία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ένα στοιχείο που ονομάζεται παιδί-τρομοκράτης και παιδί-στρατιώτης, και δηλώνω ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι το κράτος με το καθαρότερο μητρώο σε αυτό το θέμα.

Εάν υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να κατηγορήσει την Δημοκρατία της Τουρκίας με αυτόν τον τρόπο, το κάνει είτε λόγω έλλειψης πληροφοριών είτε λόγω κακών προθέσεων. Το λέω ξεκάθαρα, το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι το καθαρότερο κράτος στον κόσμο στο θέμα που ονομάζεται ‘παιδιά-τρομοκράτες’, ‘πόλεμος παιδιών’. Είναι το κράτος που δίνει τον πιο αποφασιστικό αγώνα σε αυτό το θέμα. Εκτός του ότι είναι ψέμα, είναι η τελευταία χώρα που θα πρέπει να συκοφαντήσουν, είναι μια χώρα που δεν είναι δυνατόν να συκοφαντηθεί επ’ αυτού του θέματος.

Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που αγωνίζονται για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.

Για να είμαι ειλικρινής, το να κατηγορούν την Τουρκία παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας για τη στρατολόγηση παιδιών είναι μεγάλη ανοησία, σκληρότητα και τεράστιο ψέμα.

Όλοι γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG/PYD είναι εκείνες κυρίως που χρησιμοποιούν τα παιδιά ως μαχητές και τρομοκράτες, και ταυτόχρονα, η τρομοκρατική οργάνωση DAES είναι μία εξ αυτών.

Ο Τσελίκ δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει και με τη λεγόμενη “Τουρκική’ Ένωση Ξάνθης”. Είπε σχετικά ο άθλιος Τούρκος αξιωματούχος:

Στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας από την κεντρική εκτελεστική επιτροπή του AKP στην ‘Τουρκική’ Ένωση Ξάνθης, στην παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της ‘τουρκικής’ μειονότητας της ‘Δυτικής’ Θράκης.

Υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτό. Η αίτηση επανεγγραφής της ‘Τουρκικής’ Ένωσης Ξάνθης απορρίφθηκε παράνομα από το Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο. Η ‘Τουρκική’ Ένωση Ξάνθης είναι η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της ‘τουρκικής’ μειονότητας της ‘Δυτικής’ Θράκης.

Η ταμπέλα διαγράφηκε το 1983 επειδή υπήρχε η ένδειξη ‘Τούρκος’ στην επωνυμία της και η ένωση έκλεισε το 1986. Το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι παραβιάστηκε από την Ελλάδα το 2008 μετά από αίτηση που υπέβαλε η ‘Τουρκική’ Ένωση Ξάνθης και εξέδωσε την απόφαση να προβεί η Ελλάδα σε ρυθμίσεις για την επανεγγραφή της ‘Τουρκικής’ Ένωσης Ξάνθης.

Σε απάντηση σε αυτήν την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Ελλάδα έκανε μια ρύθμιση το 2017. Στη συνέχεια, η ‘Τουρκική’ Ένωση Ξάνθης υπέβαλε αίτηση για επανεγγραφή. Δυστυχώς, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας στη δήλωση που έκανε στις 30 Ιουνίου δεν τη δέχτηκε. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής πολιτικής της Ελλάδας για την άρνηση της ‘τουρκικής’ ταυτότητας της μειονότητας στη ‘Δυτική’ Θράκη. Παρά τις νομικές αποφάσεις, δεν την εφαρμόζουν εδώ και 13 χρόνια. Ενοχλημένοι από την ένδειξη ‘Τούρκος’ της ‘Τουρκικής’ Ένωσης, δεν σέβονται εκεί τον 38ετή αγώνα αυτής της ένωσης. Η παραβίαση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ πραγματοποιείται εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα κράτος της ΕΕ.

Επομένως, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της ‘Τουρκικής’ Ένωσης Ξάνθης. Αυτός ο αγώνας διαρκεί 38 έτη. Μπορείτε να το φανταστείτε ότι η ‘Τουρκική’ Ένωση Ξάνθης έχει εξαντλήσει τα εγχώρια ένδικα μέσα στην Ελλάδα για τρίτη φορά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Τουρκία υποστηρίζει ένα μοντέλο δύο κρατών στην Κύπρο. Το διακήρυξε πρόσφατα στη Γενεύη. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση, αναφέροντας ότι η Ε.Ε. σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Πώς απαντάτε σε αυτό; Ο Πρόεδρος θα ταξιδέψει σύντομα στην Κύπρο. Πώς θα αξιολογούσατε αυτήν τη δήλωση πριν από την επίσκεψη;

Ο Τσελίκ απάντησε ως εξής:

Πρώτα απ’ όλα, βλέπουμε ότι υπάρχουν εκείνοι που εκφράζουν δυσφορία με τα σχέδια του Προέδρου μας να ταξιδέψουν στην (σ.σ.: παράνομη) “ΤΔΒΚ” για τους εορτασμούς(!!!) της 20ης Ιουλίου. Να τι έχουμε να τους πούμε: Να κοιτάτε τη δουλειά σας. Αυτή δεν είναι δουλειά κανενός άλλου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αισθάνεται δυσφορία επ’ αυτού. Πρόκειται για ένα θέμα, στο οποίο ο Πρόεδρός μας αποδίδει μεγάλη σημασία από τότε που ήταν πρωθυπουργός και το έχει μετατρέψει σε κρατική πολιτική.

Σε ειδικές περιπτώσεις, συγκεκριμένα, η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στην (παράνομη) “ΤΔΒΚ”. Εκεί βρίσκονται επίσης και άλλα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση. Αυτή είναι μια παράδοση ετών. Είναι ασέβεια να δηλώνει κάποιος τη δυσφορία του για κάτι τέτοιο ή να γίνονται διάφορες συζητήσεις σχετικά με το αν η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί εκεί είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή.

Ιδού η άλλη πλευρά του ζητήματος: Διάβασα τη δήλωση της Ursula von der Leyen. Διαβάζω και άλλες δηλώσεις. Επομένως, εάν η ΕΕ δεν θεωρεί νόμιμη μια λύση δύο κρατών, τότε ποια λύση θεωρεί νόμιμη; Ξέρουμε ποια λύση θεωρούν νόμιμη. Ήμουν εκεί το 2004, συνοδεύοντας τον Πρόεδρός μας, τότε πρωθυπουργό, στο Burgenstock. Γνωρίζουμε τι υποσχέσεις δόθηκαν. Ενώ τόσο η Τουρκία όσο και η (παράνομη) “ΤΔΒΚ” διεξήγαγαν μια εκστρατεία του ‘ναι’, υπέρ της εγκαθίδρυσης ενός κράτους βασισμένου σε δύο ίσες κοινότητες και δύο ίσες βουλήσεις, μια εκστρατεία του ‘όχι’ βρισκόταν σε εξέλιξη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, θυμάμαι πολύ καλά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μετά το Burgenstock πώς η εκκλησία απείλησε να αφορίσει άμεσα όσους θα ψήφιζαν ‘ναι’ στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκείνη την εποχή, δηλαδή ο προκάτοχος της κας von der Leyen ήταν (ο Barroso)… Αυτό ήταν πριν από 15-16 χρόνια, αλλά γνωρίζω πολύ καλά το τι συνέβη, επειδή συμμετείχα. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρό μας, ο Barroso είπε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, εάν εσείς και η (παράνομη) “ΤΔΒΚ” υποστηρίζετε αυτήν την εκστρατεία του ‘ναι’, αλλά η άλλη πλευρά ενεργεί διαφορετικά και δεν υπάρχει λύση, εμείς ως ΕΕ θα άρουμε όλες τις κυρώσεις κατά της “ΤΔΒΚ”.

Παρόμοιες δηλώσεις επαναλήφθηκαν από τον Verheugen, Επίτροπο Διεύρυνσης. Στο τέλος, η (παράνομη) “ΤΔΒΚ” τήρησε την υπόσχεσή της, η Τουρκία τήρησε την υπόσχεσή της. Η Ελλάδα και η Κύπρος αθέτησαν τις υποσχέσεις τους. Ωστόσο, παραβίασαν τον κανόνα που λέει ότι δεν μπορείτε να κάνετε μια χώρα με συνοριακή διαφωνία μέλος της ΕΕ. Είναι ένας κανόνας της ΕΕ που απαγορεύει σε κάθε χώρα με συνοριακές διαφωνία να γίνει μέλος της ΕΕ. Παρόλα αυτά, έκαναν την Κύπρο μέλος της ΕΕ. Ήταν μια λανθασμένη κίνηση εκ μέρους της ΕΕ, η οποία παρέδωσε αυτό το πρόβλημα, υποτασσόμενη στην αλαζονεία, τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και τις επίμονες δηλώσεις της Κύπρου. Σε αυτό το σημείο, δεν θα πρέπει να περιμένουν από την ‘ΤΔΒΚ’ και την Τουρκία να διορθώσουν αυτήν την λανθασμένη απόφαση.

Και τι συνέβη μετά από αυτό; Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στο Crans Montana. Ως Υπουργός τότε αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων, συνόδευα τον Υπουργό Εξωτερικών μας στη διαδικασία του Crans Montana. Όταν συναντηθήκαμε με την αντιπροσωπεία της ΕΕ, η άλλη πλευρά κατέστησε σαφές ότι η τουρκική πλευρά υιοθέτησε μια θετική προσέγγιση και ότι η άλλη πλευρά ήταν αρνητική. Λοιπόν, πώς θα λειτουργήσει τώρα; «Ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», λένε. Συμμορφωνόμαστε. Η Κύπρος και η Ελλάδα συμπεριφέρονται αρνητικά, ενώ η (παράνομη) “ΤΔΒΚ” και η Τουρκία παραμένουν θετικές. «Είπαμε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά», είπε ο Πρόεδρός μας στον Kofi Annan ενώ βρισκόταν στο Νταβός.

Έκτοτε, βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά, ωστόσο, θεωρείται σταθερά ότι η Κύπρος έχει δίκιο. Κάποιοι άρχισαν ακόμη και να προτείνουν ότι υπάρχουν άλλα ποικίλα και ισχυρά μοντέλα αυτονομίας στον κόσμο. Με άλλα λόγια, άρχισαν να λένε ότι είναι εναντίον μιας λύσης δύο κρατών που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχες κοινότητες, υποστηρίζοντας ένα πιο οπισθοδρομικό μοντέλο που θα αποδέχονταν οι ‘Ε/Κ’ και βάσει του οποίου θα δοθεί αυτονομία στους Τούρκους. Όσοι το λένε αυτό δεν έχουν λειτουργικά μοντέλα λύσεων για τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού. Δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα θετικές συνεισφορές.

Κοιτάξτε, η ΕΕ θέλει πάντα να συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις υπό τον ΟΗΕ. Ποιο είναι το λάθος σ’ αυτό; «Μπορούμε να συμβάλουμε θετικά», λένε. Δυστυχώς, αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι δεν συμβάλλουν θετικά. Μιλούν για την αλληλεγγύη της ΕΕ και την αλληλεγγύη της γειτονίας. Αλλά πήρατε λάθος απόφαση. Κάνατε μια χώρα με συνοριακή διαφωνία μέλος της ΕΕ. Και οι πολιτικοί αυτής της χώρας επιδεικνύουν ‘φυλετικές’ προκαταλήψεις και αρνούνται τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ και προσπαθούν να τα σφετεριστούν. Πού αλλού το έχουμε δει; Το είδαμε κατά τον διαμοιρασμό των πόρων φυσικού αερίου πέριξ της νήσου της Κύπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: