Ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει “τουρκοκυπριακό κράτος”: Πρωί-πρωί στο τζαμί για να προσευχηθεί…

Δεν θα έχουμε το ντέρτι «νότου – βορρά», ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα συνεχίσει στο δρόμο του πολύ πιο δυνατός, δήλωσε ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «πλέον δεν θέλουμε να λέμε βορράς – νότος, λέμε Τούρκοι της Κύπρου. Έτσι, βλέπουμε την κατάσταση, έτσι θα συνεχίσουμε από δω και πέρα». Φωτογραφία via ΚΥΠΕ




Στη διχοτόμηση της Κύπρου επιμένει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN και του Έθνους, Μαρία Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σήμερα, μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών) ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά:

«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».

Ο Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, αν και είναι μία απόφαση που θα έχει επιπτώσεις σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων κάποιων έργων τόνισε:

«Δεν υπάρχει  κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)».

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, από την πλευρά του, επανέλαβε την προηγούμενη δήλωσή του: «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στην Κατεχόμενη Λευκωσία, όπου θα λάβει χώρα μία επίδειξη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Θα γιορτάσουμε την 47η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΤΔΒΚ. Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία για διπλή γιορτή. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μαζικά εγκαίνια σήμερα».

Αντιδράσεις τουρκικής αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Ερντογάν

Στο μεταξύ, στο επίπεδο του χλευασμού φτάνουν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν για κατασκευή νέου «προεδρικού» μεγάρου, «κοινοβουλίου» και «εθνικού κήπου» στα Κατεχόμενα.

Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) τόνισε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει ανάγκη από παλάτια, αλλά από ευημερούσα οικονομία».

Εκπρόσωπος του ακροδεξιού Καλού Κόμματος (İYİ) αναρωτήθηκε αν «το καλό νέο ήταν να πνιγεί στο μπετόν η Λευκωσία;».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε μόνο στο σόου της παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα αλλά επέλεξε να κάνει και παιγνίδι νεύρων στο θέμα της Αμμοχώστου. Στη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στα κατεχόμενα δεν είπε οτιδήποτε για τα Βαρώσια. Κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Ωστόσο, κατά την ομιλία του στην ψευδοβουλή ο Τούρκος Πρόεδρος παρέπεμψε στη σημερινή του ομιλία κατά την παρέλαση του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα. Εκεί, διαμήνυσε, θα δώσει σε πολλούς απαντήσεις. Δεν αποκλείεται να δώσει συνέχεια στις εξαγγελίες για έργα στα κατεχόμενα, οι οποίες θα αφορούν και την κατασκευή ναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο.

Ανακοινώσεις αναμένονται και σε σχέση με τη βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο. Χθες, έκανε εξαγγελίες για την ανέγερση νέων κτηρίων «προεδρικού» και «βουλής».

Σ’ ό,τι αφορά την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, ο Ερντογάν φαίνεται ότι επιλέγει να κάνει το δικό του επικοινωνιακό παιγνίδι. Δεν μίλησε χθες, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά εάν θα μεταβεί προς την κατεχόμενη πόλη στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Πληροφορίες φέρουν την Αμμόχωστο να μην περιλαμβάνεται στο σημερινό πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.

Από τις αναφορές του στο Κυπριακό ξεχωρίζουν δύο πράγματα: Πρώτον, η επανάληψη της επίσημης (πλέον) τουρκικής πολιτικής που είναι η λύση δύο κρατών και δεύτερον, η ενόχληση του για τις αντιδράσεις των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελευταίο δεν είναι άσχετο με τις ενέργειες που είχαν γίνει από τη Λευκωσία.

Επιλέγοντας να επικρίνει την αμερικανική πλευρά, ο Ερντογάν κατέδειξε πόσο ενοχλείται από τη στάση που τηρεί σήμερα η Ουάσιγκτον στο Κυπριακό. Βεβαίως, το πόσο έχουν πιάσει τόπο οι παρεμβάσεις από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα φανεί κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της παράνομης επίσκεψης.

Η κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις κινήσεις του Ερντογάν στα κατεχόμενα και δεν βιάζεται να τοποθετηθεί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο Ερντογάν, είπε ότι «θα αναμένουμε την περάτωση της επίσκεψης και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα, στα οποία πρέπει να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία».

Η Κύπρος καταδικάζει την τουρκική εισβολή: 47 χρόνια μετά βιώνει ακόμη τις συνέπειες του εγκλήματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: