Μετά τη φυγή των Αμερικανών: Η κατάσταση στο Αφγανιστάν ανησυχεί τους ηγέτες της περιοχής και τη Ρωσία

File photo Στο Πεκίνο ο Λαβρόφ στις 3 Φεβρουαρίου EPA, RUSSIAN FOREIGN MINISTRY




Οι μάχες στο βόρειο Αφγανιστάν ανησυχούν τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας που φοβούνται την αύξηση του ισλαμικού εξτρεμισμού και προσπαθούν να αποτρέψουν να γίνει η σύγκρουση ανεξέλεγκτη και να περάσει τα σύνορα, καθώς η απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ κινείται στα τελικά στάδια της, γράφει η εφημερίδα Washington Post.

Η Ρωσία επίσης παρακολουθεί με ανησυχία την περιοχή που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής της. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ (Sergei Lavrov) έχει δηλώσει ανήσυχος ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο Τατζικιστάν, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα επέμβει όσο οι μάχες παραμένουν εντός των αφγανικών συνόρων.

Αξιωματούχος του Τατζικιστάν δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι απίθανο το Τατζικιστάν να ελέγξει τα σύνορα με το Αφγανιστάν χωρίς εξωτερική βοήθεια από τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και κάλεσε τη συμμαχία για βοήθεια, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα προσφέρει στο Τατζικιστάν κάθε άμεση υποστήριξη που χρειαζόταν, προσθέτοντας ότι ο CSTO είναι έτοιμος να δράσει. Ο Putin πιθανότατα θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε νέα αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία μετά την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, εν μέσω αναφορών ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να στηρίξει δυνάμεις εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Biden ζήτησε από τους ηγέτες του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν να βοηθήσουν φιλοξενώντας προσωρινά τις αφγανικές οικογένειες με μέλη που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ ως διερμηνείς, οδηγοί ή άλλους ρόλους.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα την Πέμπτη, αντιπροσωπεία Ταλιμπάν από το πολιτικό γραφείο της ομάδας στο Κατάρ υποσχέθηκε στους Ρώσους αξιωματούχους ότι η ομάδα δεν θα απειλήσει καμία χώρα του CSTO, ανέφεραν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές. Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Mohammad Suhail Shaheen πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν θα πολεμούσαν όσους συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος αποκαλώντας τους «ξένους» στο Αφγανιστάν.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως, ακόμη και στο πλαίσιο της βιαστικής αποχώρησης αμερικανικών και άλλων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών παραμονής τους σε αυτήν τη χώρα δεν έχουν επιτύχει ορατά αποτελέσματα όσον αφορά τη σταθεροποίηση της κατάστασης εκεί», δήλωσε ο Lavrov την Τετάρτη, αναφέρει το Tass.

ΠΗΓΗ: Washington Post – Why Afghanistan’s growing chaos alarms leaders from Tajikistan to Russia

“Ενοχλήθηκαν” οι Αμερικανοί με τη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας: Ο “Δρόμος του Μεταξιού”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: