Κατηγορώ εναντίον της Τουρκίας: Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας ζητά να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II bin Al-Hussein συμμετείχαν στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Τη θέση ότι τα «όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν», εκφράζουν στην κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ ιμπν αλ Χουσεΐν, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που διεξήχθη την Τετάρτη στην Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Τριμερή ήταν και το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στα Βαρώσια, καθώς και η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρεις ηγέτες, στην κοινή του δήλωση, τονίζουν τη στήριξή τους «σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν «τη σημασία του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», ενώ τονίζουν ότι «μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά, επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ευρύτερα, κατά τις εργασίες της Τριμερούς συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της συνεργασίας των τριών χωρών στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον τομέα ασφάλειας, καθώς και σε άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος στην εύθραυστη, μετά-Covid εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται και η σημασία της μόνιμης γραμματείας που συστήθηκε στη Λευκωσία και του κομβικού ρόλου της στη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες. Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τομεακές συναντήσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σχεδίων, που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των τριών χωρών.

Αναφερόμενη στον νευραλγικό ρόλο της Μεσογείου και για τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής, η κοινή δήλωση των τριών ηγετών καλεί «όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας». «Για τον σκοπό αυτό, οι Ηγέτες τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, οι τρεις ηγέτες τονίζουν τη σημασία της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης, η οποία εόρτασε πρόσφατα την 25η επέτειό της, εκφράζοντας την εκτίμησή τους για τον ρόλο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) συναφώς.

Τέλος, οι τρεις ηγέτες εκφράζουν στη δήλωση τη δέσμευσή τους να επανενεργοποιήσουν συνεργασίες, να κινητοποιήσουν πόρους και να συγκεντρώσουν προσπάθειες για βιώσιμα, εξελισσόμενα κοινά οφέλη και προστιθέμενη αξία για τις χώρες τους που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα συνεργασίας.

«Οι συζητήσεις, που είχαν στον πυρήνα τους την ειρήνη και τη σταθερότητα και επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας, άνοιξαν το δρόμο για ενισχυμένη συνεργασία και επιτάχυνση συντονισμού πρωτοβουλιών, με στόχο την απτή πρόοδο σε όλους τους τομείς μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής», καταλήγει η κοινή δήλωση.

  • Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ιλ μπιν Αλ- Χουσεϊν, είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ιορδανίας και τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

Παράλληλα, συζητήθηκε η επιδημιολογική κατάσταση στις δύο χώρες τους, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας, η οποία αποτελεί βασικό περιφερειακό εταίρο της Ένωσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ιορδανό Βασιλιά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τα γεγονότα που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη του εκτίμηση για τη σταθερή θέση αρχών της Ιορδανίας και τη στήριξη της στις προσπάθειες που καταβάλλεται για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος.

  • Η εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας στο επίκεντρο της Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας σε μια σειρά νευραλγικών τομέων, καθώς και η προώθηση περαιτέρω συνεργιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου των τριών χωρών που διεξήχθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν αλ Χουσεΐν.

«Η σημερινή συνάντηση αντανακλά ξεκάθαρα τη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των συνεργΕιών μας, προς όφελος των χωρών και των λαών μας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του. Στο ίδιο πλαίσιο της υψηλής σημασίας που αποδίδεται στις τριμερείς συνεργασίες, ο Πρόεδρος ενέταξε και την απόφαση ίδρυσης μόνιμης Γραμματείας τριμερών μηχανισμών στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού, σημείωσε ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πρόσφατες εξελίξεις και συγκεκριμένα για τις παράνομες δηλώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων. Πρόκειται για «μια ανακοίνωση που καταδικάστηκε ισχυρά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάλεσε στην άμεση άρση της, καθώς και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», είπε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Βασιλιά της Ιορδανίας για τη «θέση αρχών της Ιορδανίας αναφορικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, ευθυγραμμισμένης με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών». Στην ίδια κατεύθυνση, ευχαρίστησε και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από την πλευρά του τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και την Ιορδανία. «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να αναπτύξουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και στο επίπεδο της ασφάλειας», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τα Βαρώσια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «απαράδεκτες εξελίξεις, οι οποίες είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 23 Ιουλίου.

Περαιτέρω, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και γενικότερα τη Μέση Ανατολή. Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των σχέσεων της Ιορδανίας με την ΕΕ, τονίζοντας ότι θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στην ενίσχυση αυτών των σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν αλ Χουσεΐν εξήρε ως ιδιαίτερα θερμή τη σχέση των τριών χωρών, επισημαίνοντας ότι η πανδημία έδειξε πόσο αλληλεξαρτώμενα είναι τα έθνη.

«Είμαστε έθνη που μοιραζόμαστε την Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν ζωτικό ρόλο, επιδιώκοντας την περαιτέρω συνεργασία», τόνισε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα για τον ρόλο που διαδραματίζουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της χώρας του για αυτή τη στήριξη.

Καταλυτικός ο ρόλος ΥΠΕΞ και Δένδια στην υιοθέτηση της δήλωσης της ΕΕ για τα Βαρώσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: