Υπάρχει περίπτωση να ακούσει ο Ερντογάν αυτούς που του ζητούν να μην πάει στην Αμμόχωστο; Χλωμό…. Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου συνεχίζονται οι απαράδεκτες εκδηλώσεις με αφορμή την 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Στο στιγμιότυπο διακρίνεται ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Φωτοραφία via Twitter, @ersinrtatar




Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, αν όχι το το βασικό ζήτημα, της συνομιλίας του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Ιμπραίμ Καλίν, τον κατ΄ εξοχήν άνθρωπο του Ταγίπ Ερντογάν, ήταν το Κυπριακό.

Άλλωστε ο Καλίν στη δική του ανακοίνωση το αναφέρει. Η συζήτηση αφορούσε επίσης τις προκλήσεις της Τουρκίας γενικά στην ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε, μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Σάλλιβαν ομιλούσε εκ μέρους του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Και οι θέσεις που μετέφερε ήταν ακριβώς οι θέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας φέρεται να εξήγησε στο Καλίν -διότι οι Τούρκοι μερικές φορές ξεχνούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείς είναι η υπερδύναμη- ότι οι όποιες ανακοινώσεις σχεδιάζονται για την Αμμόχωστο βρίσκουν αντίθετη την Αμερική.

Είναι ξεκαθαρισμένο ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί η παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ούτε να γίνουν ανακοινώσεις που να αφορούν την πόλη. Αν οι Τούρκοι το δεχθούν θα το γνωρίζουμε σε 48 ώρες. Με βάση όσα ξέρουμε για τον ίδιο τον Ερντογάν δεν πρέπει να περιμένουμε να συμμορφωθεί. 

Εκτός εάν έχει αποφασίσει να διευθετήσει τα ανοικτά συζήματά του με τους Αμερικανούς. Οπότε, στην περίπτωση αυτή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εκπλήξεις. Πάντως, με βάση τις πληροφορίες που εκπορεύονται από την Άγκυρα, όπως ακούσαμε και στο σχετικό ρεπορτάζ του OPEN, ο Ερντογάν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες.

Το χειρότερο όλων θεωρώ είναι ότι θα στρατιωτικοποιήσει την κατεχόμενη Κύπρο. Θα κάνει ανακοινώσεις και για το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου και για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, που βρίσκεται στην αρχή της χερσονήσου της Καρπασίας. Το σημείο αυτό θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Και οι δύο αυτές ενέργειες είναι εμπρηστικές και δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας, η οποία έχει λάβει τις αποφάσεις της για την Κύπρο. Ούτε για τις συνομιλίες ενδιαφέρεται, ούτε για την εξεύρεση μίας πραγματικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες του καφενέ. Δεν ισχύει ότι η Τουρκία επιθυμεί να παρακαθίσει σε συνομιλίες εκτός βεβαίως αν πάρει όσα απαιτεί.

Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, που θα προκύψει στην περίπτωση που ο Ερντογάν ανακοινώσει το άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η κυπριακή κυβέρνηση φοβάται ότι μερικοί κάτοικοι της Αμμοχώστου, από αυτούς που γεννήθηκαν και έζησαν στην πόλη και δεν την ξέχασαν ποτέ, μπορεί να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση.

Αν και αναγνωρίζεται η αγάπη αυτών των ανθρώπων για την πόλη τους, θα είναι μία πολύ κακή εξέλιξη, διότι θα εξυπηρετεί τα σχέδια του Ερντογάν. Και θα πουλήσει αυτή την επιθυμία για επιστροφή στους άβουλους Ευρωπαίους.

Να θυμίσω ότι μαζί με τον τότε γερουσιαστή Λάρι Πρέσλερ ο κ. Μπάιντεν είχε υποστηρίξει τροπολογία για να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια προς την Τουρκία μέχρι να παραδώσει την Αμμόχωστο στα Ηνωμένα Έθνη και να παραδοθεί στους κατοίκους της.

Η ανταπόκριση του αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου θρηνούν, και στα κατεχόμενα (δυστυχώς) πανηγυρίζουν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: