Η Τουρκία εκβιάζει και τα παίζει όλα για όλα: Και την Αμμόχωστο και το φυσικό αέριο και την κυριαρχική ισότητα

FILE PHOTO: Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παραλία της Χρυσής Ακτής της κλειστής πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου η οποία άνοιξε παράνομα για χρήση από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Σε ένα σκληρό εκβιασμό προχωρά η κατοχική Τουρκία με αποδέκτη την Κυπριακή Δημοκρατία: Είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα και μάλιστα πριν από την όποια διαπραγμάτευση είτε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην επιβολή νέων τετελεσμένων, παραπέμποντας σε Αμμόχωστο και φυσικό αέριο.

Τα παραπάνω γράφει ο καλά ενημερωμένος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο.

Κι αυτό, σημειώνει ο συνάδελφος, ενώ στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, έχουν αρχίσει την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδιασμού για άνοιγμα της. Η τακτική της σαλαμοποίησης στο θέμα της Αμμοχώστου εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας, αλλά και την τακτική των εκβιασμών.

Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σε αυτή τη φάση,  τα έργα αφορούν χώρους «κοινής χρήσης» ενώ ένα σενάριο είναι ο καθορισμός μιας περιοχής ως πιλοτικής για να καλέσουν τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες  να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Στα πλαίσια αυτά θα εξεταστεί, όπως θα αναφερθεί και το θέμα της αποκατάστασης.

Στο θέμα του φυσικού αερίου ο στόχος είναι η συνδιαχείριση, ο διαμοιρασμός των εσόδων και η μεταφορά του με αγωγούς μέσω της Τουρκίας. Η Άγκυρα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι  θα αντιδράσει στην επανέναρξη του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρώντας σε νέα τετελεσμένα στη θάλασσα.

Όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ στα κατεχόμενα προετοιμάζονται για την κάθοδο Ερντογάν, στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974. Η προσοχή όλων στρέφεται πρωτίστως στις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης επί κυπριακού εδάφους. Πολλές είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τις ανακοινώσεις Ερντογάν, αλλά τίποτε ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το σίγουρο είναι ότι θα τελέσει πολλά εγκαίνια θέλοντας να αναδείξει τη στήριξη της Τουρκίας προς το κατοχικό καθεστώς και την ανάπτυξη που θα υπάρξει. Επιπλέον αναμένεται ότι θα πιεί τσάι στο κήπο της Αμμοχώστου και θα προσευχηθεί σε υπό ανακατασκευή τέμενος, το Bilal Aga, που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στην αντίπερα όχθη η Λευκωσία έχει αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες και κινείται κατά κύριο λόγο στο παρασκήνιο. Πραγματοποιούνται επαφές με διεθνείς παίκτες, που μπορούν να παρέμβουν προς την Άγκυρα, όπως ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ η προσοχή στρέφεται σε εργαλεία που προσφέρονται στην Ε.Ε. για να ασκηθεί πίεση στην τουρκική πλευρά. Είναι σαφές πως τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και πλέον τα περιθώρια κινήσεων πολύ περιορισμένα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» και την άμμο: Από τη σημαία ευκαιρίας, στα διαβατήρια και η συμφιλίωση με την κατοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: