Οι νέες αφίξεις προσφύγων «ξυπνούν» τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα των Τούρκων: Δεν τους θέλουν…

A giant puppet of a young refugee girl Amal walks on street with Syrian refugees children in Gaziantep, Turkey, 27 July 2021. The 3.5 meter-tall artwork of a young Syrian refugee child will walk across Turkey, Greece, Italy, France, Switzerland, Germany, Belgium and the UK to focus attention on the urgent needs of young refugees. EPA, SEDAT SUNA




Παρά το γεγονός ότι η Δύση, και ιδίως οι ευρωπαϊκές χώρες, αναγνωρίζουν τη συνεισφορά της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, τα πράγματα στη χώρα είναι διαφορετικά.

Συχνά υπάρχουν εκδηλώσεις εχθρότητας απέναντι στους μετανάστες, ενώ ορισμένες φορές οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται πιο βίαιες, σημειώνεται, αναφέρει στο κανάλι Aljazeera, ο Andrew Wilks. Σημειώνει:

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν την πορεία εκατοντάδων νέων ανδρών από το Ιράν προς την ανατολική Τουρκία. Η «έξοδος» αυτή οφείλεται στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια και στην ανάκτηση εδαφών από τους Ταλιμπάν.

Οι νέες αυτές αφίξεις έχουν «ξυπνήσει» τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα των Τούρκων, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν hashtags όπως «Δεν θέλω πρόσφυγες στη χώρα μου». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση του δημάρχου του Bolu, Tanju Ozcan, ότι θα χρεώνει τους «ξένους» δέκα φορές ακριβότερα το νερό και τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι «ξένοι» είναι οι πρόσφυγες η παρουσία των οποίων έχει καταστήσει την Τουρκία τη χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων παγκοσμίως. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα. Στη συνέχεια, ο Ozcan σχολίασε στο Twitter ότι «Η φιλοξενία έχει κρατήσει πολύ» και πως η Τουρκία έχει «μετατραπεί σε μια χωματερή μεταναστών». Το κόμμα του (CHP) κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές και ξεκίνησε σχετική έρευνα.

Ο Metin Corabatir (πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση με έδρα την Άγκυρα) σχολιάζει πως υπάρχει όντως αύξηση αφίξεων στην επαρχία Βαν, στα τουρκοιρανικά σύνορα. «Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτικό ζήτημα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης, αλλά σύμφωνα με τις πηγές μας στην περιοχή, υπάρχει σίγουρα αύξηση, μια ορατή αύξηση των μεταναστών στο Βαν», σχολιάζει.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της εν λόγω επαρχίας, περισσότεροι από 27 χιλιάδες άνθρωποι, όχι όλοι Αφγανοί, συνελήφθησαν στα σύνορα από τις αρχές του έτους. Πολλοί από τους ανθρώπους που φτάνουν στην Τουρκία είναι Αφγανοί που εργάστηκαν για την κυβέρνηση της Καμπούλ ή για ξένες οργανώσεις και φοβούνται περισσότερο από όλους την επέκταση των Ταλιμπάν.

Στόχος των περισσότερων εκ των Αφγανών είναι να φτάσουν σε μεγάλες τουρκικές πόλεις όπου θα εργαστούν παράνομα προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Υπάρχουν φόβοι ότι η αύξηση των αφίξεων από το Αφγανιστάν στην Τουρκία θα ασκήσει πιέσεις στην ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αν και με την εφαρμογή της συμφωνίας οι αριθμοί των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά, η συμφωνία δεν θεωρείται ότι έχει ωφελήσει την Τουρκία όπως εκείνη ανέμενε (διευκόλυνση ενταξιακών διαπραγματεύσεων και απαλλαγή Τούρκων από την ανάγκη θεώρησης εισόδου στην Ευρώπη).

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να προτιμούν αυτή τη συμφωνία, η οποία ωστόσο έχει αρχίσει να χάνει τη δημοτικότητά της στην Τουρκία. Στις 18 Ιουλίου, ο ηγέτης του CHP, Kemal Kilicdaroglu, έκανε «έκκληση στον κόσμο» λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να μετατρέψει την Τουρκία σε «ανοιχτή φυλακή για πρόσφυγες», ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση ότι «η Τουρκία δεν θα δεχτεί νέο κύμα μετανάστευσης», προσθέτοντας ότι «δεν θα μετατραπεί σε συνοριοφύλακα ή καταυλισμό προσφύγων για την ΕΕ».

Η αντίδραση αυτή ήταν η απάντηση στο «τιτίβισμα» του Αυστριακού Καγκελάριου Sebastian Kurz ότι «χώρες σαν την Τουρκία…είναι σίγουρα καλύτερες [για τους πρόσφυγες] από την Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιδιώκουν πλέον την αναθεώρηση του εν λόγω πρωτοκόλλου, τονίζοντας πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση. Σύμφωνα με τη Susan Fratzke (Migration Policy Institute, Ουάσιγκτον), η θέση της ΕΕ είναι πολύ πιο αδύναμη σε σχέση με το 2016. Η σχέση ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν το 2016 ενώ η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει αρκετούς μοχλούς πίεσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ μπορούν να συνδράμουν με την ποσόστωση υποδοχής 125 χιλιάδων προσφύγων για το επόμενο έτος, ιδίως Αφγανών. «Δεδομένης της ευθύνης και των συμφερόντων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο», σημειώνει.

Από την πλευρά της, η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει καλύτερο καθεστώς όσον αφορά τα ταξίδια χωρίς θεώρηση εισόδου και μια βελτιωμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, επιδιώκουν μόνο τη χρηματοδότηση έργων για πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ: AljazeeraAndrew Wilks – Fresh refugee arrivals in Turkey renew anti-migrant sentiments

Ελλάδα και Κύπρος ενωμένες στο θέμα των Βαρωσίων εναντίον της Τουρκίας: Το νησί πρέπει να παραμείνει ενωμένο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: