Ελλάδα και Κύπρος ενωμένες στο θέμα των Βαρωσίων εναντίον της Τουρκίας: Το νησί πρέπει να παραμείνει ενωμένο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριακος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΓΤΠ




«Μια επίσκεψη τόσο αναμενόμενη όσο και ευαίσθητη. Αυτή στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο που επιβεβαίωσε την κοινή θέση των δύο ηγετών κατά της πρόκλησης της Τουρκίας σχετικά με το ζήτημα των Βαρωσίων”.

Τα παραπάνω σημειώνει η ιστοσελίδα it.euronews.com (κείμενο Debora Gandini).

Τίτλος του κειμένου: Ελλάδα και Κύπρος ενωμένες στο θέμα των Βαρωσίων: το νησί πρέπει να παραμείνει ενωμένο.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν το σχέδιο να ανοίξει εκ νέου η περιοχή στα βόρεια της Κύπρου, που βρίσκεται στο ψευδοκράτος, ένα αποσχιστικό κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Οι Βρυξέλλες δεν θα δεχτούν ποτέ μια αυτονομιστική οντότητα, ενώ η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένουν στα σχέδιά τους για διχοτόμηση”.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζοντας για άλλη μια φορά το άνοιγμα των Βαρωσίων και απορρίπτοντας τα σχέδια που στοχεύουν στη διχοτόμηση της Κύπρου.

Είναι αδιανόητο για τον Αναστασιάδη να αναμένεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στο νησί, μιας οντότητας που θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία.

Όχι του ΟΗΕ στη θέση της Τουρκίας: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητά την “άμεση αναστροφή” της απόφασης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν εκ νέου μέρος των Βαρωσίων, κάποτε πολυτελούς θέρετρου και μετά την τουρκική εισβολή το 1974 κηρύχθηκε στρατιωτική περιοχή από τον στρατό της ημισελήνου.

Μια κοινή δήλωση που εγκρίθηκε και από τα 15 μέλη του συμβουλίου σε συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή επανέλαβε ότι κάθε προσπάθεια αποικισμού των Βαρωσίων «από ανθρώπους άλλους εκτός των κατοίκων της είναι απαράδεκτη».

Η παραλιακή συνοικία της Αμμοχώστου, στο ανατολικό τμήμα του νησιού είναι ένα πολύ ευαίσθητο κεφάλαιο στην εδαφική διαμάχη: πριν από την εισβολή, τα Βαρώσια κατοικούνταν κυρίως από Ελληνοκύπριους. Τη θέση αυτή συμμερίζεται επίσης ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας.

Παρά την ομόφωνη καταδίκη των μεγάλων θεσμών, η Άγκυρα δεν φαίνεται να θέλει να κάνει κανένα βήμα πίσω. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί, είχε προωθήσει την υπόθεση «δύο κρατών», ως λύση για την επίλυση του κυπριακού αδιεξόδου που διήρκεσε 47 χρόνια, σε αντίθεση με τη λύση ενός ενιαίου ομοσπονδιακού κράτους, που προωθήθηκε αντ ‘αυτού από την επίσημη κυβέρνηση της Κύπρου και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Erdogan υποστηρίζει ότι για άλλη μια φορά η στάση της διεθνούς κοινότητας “είναι το αποτέλεσμα της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης που διεξάγεται από την Αθήνα και τη Λευκωσία”.

ΠΗΓΗ: it.euronews.com – Debora Gandini  Cipro e Grecia unite sulla questione di Varosha. “L’isola deve restare unita”

Η σκληρή απάντηση της Ελλάδας μέσω επιστολής στον ΟΗΕ: Για την τουρκική απαίτηση αφοπλισμού των νησιών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: