Η Μέρκελ τα έκανε σαλάτα: Αποχωρεί στη σκιά δύο διπλωματικών αποτυχιών που σχετίζονται με την Κίνα και τη Ρωσία

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. ΕPA, FILIP SINGER, POOL




Κύριο άρθρο στην έντυπη έκδοση και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, Le Monde, στο πλαίσιο του οποίου η συντάκτης Sylvie Kauffmann σημειώνει ότι η πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδος ήταν η τελευταία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογές αυτές θα σηματοδοτήσουν την αποχώρησή της από την πολιτική μετά από 16 χρόνια στην εξουσία.

Η Angela Merkel εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή σκηνή με δύο διπλωματικές αποτυχίες, υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι οποίες σχετίζονται με την Κίνα και τη Ρωσία, αναφορικά με τις οποίες, η Καγκελάριος, κατά τρόπο ασυνήθιστο για την ίδια, επιθυμούσε να επιδειχθεί σπουδή, η οποία τελικώς δεν κατέστη εφικτη.

Όσον αφορά στην Κίνα, η Angela Merkel αξιοποιώντας την ώθηση που της δόθηκε από τη γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 προχώρησε στη σύναψη συνολικής επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας, η οποία υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου μετά από τηλεδιάσκεψη κορυφής  με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.

Πολύ αμφισβητούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή η συμφωνία είναι σήμερα θνησιγενής  λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με το Πεκίνο.

Η άλλη διπλωματική αποτυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρά την κατ’ αρχήν γαλλο-γερμανική συμφωνία, η Γερμανία δεν πέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων ευρωπαίων εταίρων για την επανέναρξη του διαλόγου με τη Ρωσία.

Απέδειξε έτσι ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία δεν αρκεί πάντα για την προώθηση των ζητημάτων, σε αντίθεση με την αλλοτινή εποχή των Χέλμουτ Κολ (Helmut Kohl) και Φρανσουά Μιτεράν (François Mitterrand).

ΠΗΓΗ: Le Monde, Sylvie Kauffmann – Angela Merkel quitte la scène européenne sur deux échecs diplomatiques. Fait révélateurils concernent la Chine et la Russie

Στο τέλος θα τρέχουμε να μας… αναγνωρίσουν: Οι χουβαρντάδες στέλνουν στη Λευκωσία τη… λυπητερή!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: