Φιέστα Ερντογάν στα κατεχόμενα με επιβολή νέων τετελεσμένων: Η Λευκωσία, σχεδόν μόνη, έχει εξετάσει περιορισμένες επιλογές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του 1974 Σπύρου Κυριάκου Πετούση. Πάρκο Σπύρου Πετούση, Λεμεσός, Κύπρος. ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε μονίμως επιθετική διάταξη βρίσκεται η κατοχική Τουρκία έναντι της Κύπρου. Η υλοποίηση της επεκτατικής της πολιτικής προχωρεί βαθμηδόν και φαίνεται πως  η συγκυρία που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας για τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

Η σημερινή κάθοδος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, ενόψει των γιορτασμών της 20ης Ιουλίου, θα συνοδευθεί με εξαγγελίες και υλοποίηση βημάτων επιβολής νέων τετελεσμένων. Αυτό, άλλωστε, το έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς Ερντογάν.

Όλες οι κινήσεις εντάσσονται στη λογική ενίσχυσης, ισχυροποίησης, της θέσης για λύση δυο κρατών. Είναι προφανές από τις κινήσεις, που γίνονται, ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη είτε διά συμφωνίας είτε χωρίς, να ελέγξει στρατηγικά ολόκληρο το νησί. Ο Ερντογάν προφανώς και έχει στο μυαλό του το 2023 και τις προεδρικές εκλογές. Έχει εξαγγείλει πως μέχρι τότε- όταν θα γιορτάζονται τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους- θα αυξήσει τα εδάφη της Τουρκίας και την επιρροή της στην περιοχή.

  • Αυτή την περίοδο η Άγκυρα ανοίγει μέτωπα, προβαίνει σε ενέργειες, είναι γενικά σε εγρήγορση. Πώς; Μεταξύ άλλων, επιβάλλοντας εντός των κατεχομένων δικτατορικές πρακτικές, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας τη στρατιωτική της παρουσία και εκφοβίζοντας την ελληνική πλευρά με την επιβολή νέων τετελεσμένων.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των κατεχομένων άρχισε η ασφυκτική πίεση κατά Τουρκοκυπρίων αντιφρονούντων. Δυο εξ αυτών δεν επιτράπηκε πρόσφατα η είσοδος στην Τουρκία και απελάθηκαν. Οι κινήσεις αυτές συνδέονται με τις οδηγίες που έχουν διαβιβαστεί από την Άγκυρα στο κατοχικό καθεστώς για αύξηση του ρυθμού «πολιτογραφήσεων» εποίκων αλλά και για την επιβολή «σιωπητηρίου» στα κατεχόμενα.

Δεν επιτρέπουν σε κανένα να αντιδρά στα σχέδια της Άγκυρας και είναι προφανές πως εκτός στα πλαίσια του ασφυκτικού ελέγχου είναι και η πληθυσμιακή αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα. Οι Τουρκοκύπριοι βαθμηδόν θα καταστούν μειονότητα στα κατεχόμενα ενώ ο εποικισμός απομακρύνει τις προοπτικές συμφωνίας.

Σε σχέση με την στρατιωτική αναβάθμιση, ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παράνομης παραμονής του στα κατεχόμενα, σχεδιάζει να εγκαινιάσει την αεροπορική βάση, στο Λευκόνοικο, στην οποία μετέφεραν μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones ενώ στο πρόγραμμα είναι και η μόνιμη στάθμευση πολεμικών αεροσκαφών. Η αεροπορική βάση, όπως και η ναυτική, γίνονται για επιχειρήσεις στην περιοχή και στρέφεται κατά άλλων κρατών.

Το βήμα το οποίο όλοι αναμένουν να κάνει ο Ερντογάν- και δεν θα είναι μόνο αυτό- είναι αυτό με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής( από στρατιωτική ζώνη σε κατοικημένη).

Πρόκειται για μια πιλοτική περιοχή που θα αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική σε κατοικημένη για να κληθούν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες να προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή του ψευδοκράτους για να εξεταστούν οι υποθέσεις τους.

  • Κινήσεις αποτροπής

Η Λευκωσία σπεύδει για αποτρεπτικές κινήσεις. Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ε.Ε. κινούνται «χαλαρά», τοποθετούνται μεν όχι όμως με τρόπο, που θα αποτραπούν τα τουρκικά σχέδια. Η Ε.Ε. δηλώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι εναντίον της λύσης δυο κρατών.

Για την Αμμόχωστο, όμως, τι μέτρα λαμβάνει; Ή τι πράξει μετά το ταξίδι Ερντογάν στα κατεχόμενα; Από την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε δυο εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ( για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ) περιορίζεται να περιγράφει γεγονότα. Καμία αναφορά σε παραβιάσεις ψηφισμάτων και αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού από την κατοχική Τουρκία. Και καμία, επί της ουσίας, προειδοποίηση.

Αλλά και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που συνήλθε την περασμένη Τετάρτη, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία και του Δημάρχου Αμμοχώστου και του Γενικού Εισαγγελέα, δεν βγήκε «άσπρος καπνός». Κυρίως ως προς τη διαμόρφωση κινήσεων αποτροπής. Οι κινήσεις της Λευκωσίας είναι περιορισμένες κι αυτό προφανώς και το γνωρίζει η Άγκυρα. Η ελληνική πλευρά στην Κύπρο διαχρονικά λειτουργεί με φοβικά σύνδρομα και τακτικές προσαρμογής και όχι διεκδίκησης.

Την ίδια ώρα η Αθήνα, προσπαθεί να διατηρήσει τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Πάντως, στις 21 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα. Θα αξιολογήσουν τις τουρκικές κινήσεις και θα συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ο Ερντογάν θα δώσει τα ρέστα του στα κατεχόμενα: Κρεσέντο προκλήσεων από τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: