Ευρωπαϊκό δικαστήριο περί απαγόρευσης της μαντίλας σε χώρους εργασίας: Σφοδρή αντίδραση Ερντογάν

File Photo Η Τουρκία έχει η ίδια μια πολύπλοκη ιστορία με την ισλαμική μαντίλα. Η χρήση της απαγορευόταν στους κρατικούς θεσμούς επί δεκαετίες, μέχρι που η κυβέρνηση Ερντογάν την επέτρεψε το 2013 EPA/FEHIM DEMIR μέσω ΚΥΠΕ




Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη Πέμπτη αποφάνθηκε πως η απαγόρευση της ( ισλαμικής ) μαντίλας μπορεί να δικαιολογηθεί «από την ανάγκη για τον εργοδότη να προβάλει μια εικόνα ουδετερότητας στους πελάτες ή να αποφύγει τις κοινωνικές συγκρούσεις».

Στο Δικαστήριο, με έδρα το Λουξεμβούργο, είχαν προσφύγει δύο μουσουλμάνες που ζουν στη Γερμανία, η μία εργαζόμενη σε φαρμακείο, η άλλη ως παιδοκόμος. Αμφισβήτησαν ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στον χώρο εργασίας τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε σφοδρά σήμερα την απόφαση υποστηρίζοντας ότι  απαρνείται τη θρησκευτική ελευθερία.

«Το Δικαστήριο πρέπει να αλλάξει όνομα. Αυτό το θέμα δεν έχει καμία σχέση, ούτε κοντινή ούτε μακρινή, με ένα δικαστήριο», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από τον Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει με σφοδρότητα χθες, Κυριακή, την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» και επιδεκτική στο «να τροφοδοτήσει το μίσος στο ισλάμ».

Υπενθυμίζεται πως στην ίδια την Τουρκία η χρήση της ισλαμικής μαντήλας απαγορευόταν στους κρατικούς θεσμούς επί δεκαετίες, μέχρι που η κυβέρνηση Ερντογάν την επέτρεψε το 2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ανησυχία από την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια: Τι γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: