Έρευνα εναντίον του Ρούντι Τζουλιάνι για την ανάρμοστη σχέση του με την Τουρκία: Για τη HalkBank και τον Γκιουλέν

Ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, στη Νέα Υόρκη. EPA, PETER FOLEY




Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για πιθανό “λόμπι” προς όφελος της Τουρκίας από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ενέργειες του Τζουλιάνι δημιούργησαν για πρώτη φορά ερωτηματικά το 2017, όταν προσλήφθηκε για να εκπροσωπήσει τον γεννημένο στο Ιράν επιχειρηματία Reza Zarrab που είχε έδρα την Τουρκία σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Οι κατηγορίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Ο Τζουλιάνι προέτρεψε προσωπικά τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να παραιτηθεί της υπόθεσης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Όβαλ Όφις, το 2017, σύμφωνα με πηγές του ABC News.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Τζουλιάνι, στενός σύμμαχος και προσωπικός δικηγόρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε δεχθεί ερωτήσεις σχετικά με το αν προωθεί την ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την απέλαση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ισλαμιστή ιεροκήρυκα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016, εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης για την ακύρωση των κατηγοριών για παράνομες δραστηριότητες εναντίον του εμπόρου χρυσού Reza Zarrab.

Ο Τζουλιάνι, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι άσκησε πιέσεις για εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα το υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Τραμπ, να μην τον κατηγορήσει για παρανομία επί του θέματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, εάν η παρούσα κυβέρνηση αποφασίσει ότι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης ενήργησε για ξένα συμφέροντα, θα μπορούσε να εκδώσει εντολή υποχρέωσης στον Τζουλιάνι για να εγγραφεί ως λομπίστας, ενώ θα αναγκαστεί να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες των επαφών που είχαν τόσο Τούρκοι όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι σχετικά με τον Zarrab και τον Γκιουλέν.

Η μη ποινική έρευνα για την Τουρκία επικεντρώνεται στο κατά πόσον ο Τζουλιάνι άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση του κ. Τραμπ για λογαριασμό ξένων συμφερόντων, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσφεύγει γενικά σε μια «πιο ήπια προσέγγιση» όταν πιστεύει ότι η αποτυχία εγγραφής δεν ήταν σκόπιμη.

Η έρευνα για την Τουρκία είναι ξεχωριστή από μια ποινική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες του Τζουλιάνι δήλωσαν στο πρακτορείο άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Τζουλιανί προέτρεψε την κυβέρνηση του κ. Τραμπ να απελάσει τον εξόριστο Φέθλαχ Γκουλέν, ο οποίος θεωρείται ως μισητός εχθρός του προέδρου της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να «καθαρίζει» πολίτες τους οποίους κατηγόρησε ότι  συνδέοται με το κίνημα του Γκουλέν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το Ιούλιο του 2016. Ο ηγέτης του κινήματος στις ΗΠΑ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Η Άγκυρα ζήτησε ανεπιτυχώς την έκδοση του Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Zarrab συνελήφθη στο Μαϊάμι στις 19 Μαρτίου 2016 και ομολόγησε ενοχή για διάφορα εγκλήματα που σχετίζονται με απάτη και ξέπλυμα χρήματος πριν γίνει μάρτυρας της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την επιείκεια της.

Η μαρτυρία του επιχειρηματία βοήθησε στην καταδίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg, ABC News, AhvalNews

Άθλια και απαράδεκτη επίθεση: Στενός συνεργάτης του Ερντογάν υβρίζει τη σύζυγό του γερουσιαστή Μενέντεζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: