Εκ των πραγμάτων, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, θα αναγκαστούν από τον Ερντογάν να …”χορέψουν”: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον εκπρόσωπο Νέντ Πράις και τον βοηθό υπουργό, Robert J. Faucher στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Ron Przysucha




Η αμερικανική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση σε ότι αφορά την κλιμάκωση των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Κύπρο. Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι στρατηγικά το νησί είναι το καλύτερο “κομμάτι γης”.

Δυστυχώς, όμως, ενώ έχει την πλέον πλεονεκτική στρατηγική θέση στη Μεσόγειο, οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί, δεν βρήκαν τον τρόπο να την εκμεταλλευθούν. δεν έχουν χρόνο. Απασχολούνται οι διεφθαρμένοι με την …πάταξη της διαφθοράς!

Όπως θυμούνται οι αναγνώστες, η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δόθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, από εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετική ερώτηση που υποβάλαμε και αφορούσε τις απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.

Αυτή η θέση παραμένει σε ισχύ και δεν θα αποκλείσω να γίνει και καλύτερη τις επόμενες ημέρες, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν, με την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, προκαλεί και τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Και αυτό πρέπει να το αναλύσουν ορθά στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, διότι στο τέλος ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης θα τους σύρει σε αυτό που ετοιμάζει στην Αμμόχωστο.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε, μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Η αμερικανική γραφειοκρατία είναι στη φάση που θα πρέπει να αναθεωρήσει τη θέση της για την Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με την παραβατική Τουρκία, η οποία με την αναταραχή που προκαλεί στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας. Είναι ένα θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

Το μήνυμα, λοιπόν, που στέλνεται απ’ όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους προς την Άγκυρα, με αφορμή την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο Ερντογάν κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα ζητά η αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό φέρεται να είπε η Βικτόρια Νούλαντ στους συνομιλητές της στην Άγκυρα. Η Αμερικανίδα υφυπουργός μίλησε σήμερα και με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Κατέστησαν επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται εναντίον της διχοτομικής διευθέτησης των δύο κρατών, και συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία συνολική λύση για την επανένωση του νησιού σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή, όπως τονίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Βέβαια, και η διζωνική, αν δεν είναι μία καθαρή ομοσπονδιακή λύση, θα εξυπηρετήσει τα σχέδια του Ερντογάν. Άλλωστε, όταν την εισηγήθηκε ο Κίσιγκερ το έκανε για να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα. Δυστυχώς, την δέχθηκαν τότε η Λευκωσία και η Αθήνα, οι οποίες επιμένουν σε αυτό το είδος λύσης, που είναι λάθος.

Σήμερα αναμένεται να σταλεί η επιστολή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Την συνυπογράφουν και άλλοι 10 με 12 συνάδελφοι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γερουσιαστής θέτει επί τον τύπον των ήλων το Κυπριακό, δηλαδή το βλέπει ως ένα διεθνές πρόβλημα, και όχι ως ένα πρόβλημα δύο κοινοτήτων, όπως κατάντησε λόγω των υποχωρήσεων της Λευκωσίας.

Και φαίνεται ότι απαιτεί από τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει δραστικές αποφάσεις για την Τουρκία, που θα περιλαμβάνουν και την Κύπρο, ζητώντας πραγματική τιμωρία για την κατοχική δύναμη.

Να μην ξεχνάμε αυτό; Είναι να μην βάλει κάτι στο μυαλό του ο συγκεκριμένος γερουσιαστής. Και θυμίζω ένα από τα πολλά που υποσχέθηκε και το έκανε πράξη. Την ακύρωση της αγοράς από την Τουρκία των μαχητικών F-35 και τις κυρώσεις για το ρωσικό σύστημα S-400. Θυμίζω ότι όταν ξεκίνησε εκείνη η προσπάθεια όλοι γελούσαν, με πρώτους τους Τούρκους. Δυστυχώς γελούσαν και κάποιοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία…

Εδώ το βίντεο του δελτίου ειδήσεων του OPEN, όπου και η ανταπόκριση του αρθρογράφου της Hellas Journal στο 29ο λεπτό:

Αντίστροφη μέτρηση: Θα γίνει κάποια κίνηση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Ερντογάν; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: