Εννέα χρόνια κάθειρξη: Η πρώτη καταδίκη στο Χονγκ Κονγκ βάσει του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας

File Photo Η σημαία της Κίνας κυματίζει δίπλα σε αυτή του Χονγκ Κονγκ. Screenshot via youtube video Vox




Σε κάθειρξη εννέα ετών για τρομοκρατικές ενέργειες και υποκίνηση απόσχισης καταδικάστηκε ο πρώτος άνθρωπος που κρίθηκε ένοχος με βάση τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή δικαστές, σε μια απόφαση-ορόσημο με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το νομικό τοπίο στο Χονγκ Κονγκ.

Ο 24χρονος πρώην σερβιτόρος Τονγκ Γινγκ-κιτ κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη μοτοσικλέτα του εναντίον τριών αστυνομικών των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών ενώ κρατούσε μία σημαία με το σύνθημα «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ», σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι τρεις δικαστές -που είχαν επιλεγεί από την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ για να δικάζουν υποθέσεις εθνικής ασφάλειας- έκριναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το σύνθημα αυτό «μπορεί να υποκινήσει άλλους σε απόσχιση».

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, επέκριναν την καταδίκη του Τονγκ, λέγοντας ότι επιβάλλει νέα όρια στην ελευθερία του λόγου, καθώς και το δικαστικό προηγούμενο που δημιουργεί, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του κοινού δικαίου της μητρόπολης.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση για την προσωρινή απελευθέρωση του Τονγκ επικαλούμενο μια πρόβλεψη του νόμου για την εθνική ασφάλεια που ρίχνει το βάρος στον ίδιο τον κατηγορούμενο να αποδείξει ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια εάν αφεθεί ελεύθερος. Επίσης, η υπόθεσή του δεν κρίθηκε από σώμα ενόρκων καθώς εκτιμήθηκε ότι «υπάρχει κίνδυνος για την προσωπική ασφάλεια ενόρκων και μελών της οικογένειάς τους ή ότι ίσως επηρεαστεί η δέουσα απονομή της δικαιοσύνης».

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν κατ’ επανάληψη πει ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνει η πόλη μετά την επιστροφή της σε κινεζική κυριαρχία το 1997 παραμένουν άθικτα, αλλά ότι η εθνική ασφάλεια αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Όλες οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται όπως ορίζει ο νόμος, έχουν πει και οι δύο κυβερνήσεις.

Πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χονγκ Κονγκ, Κίνα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Το Πακιστάν θα απαγορεύσει στους ανεμβολίαστους την πρόσβαση σε δημόσιο τομέα, εκπαίδευση, εμπορικά κέντρα και αεροπορικά ταξίδια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: