Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ξενοφοβία στην Τουρκία: Εναντίον προσφύγων και Αράβων τουριστών

File Photo: Τούρκοι πολίτες με μάσκες περπατούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εν μέσω της πανδημίας. EPA, TOLGA BOZOGLU




Aυξανόμενη ξενοφοβία παρατηρείται στην Τουρκία ιδίως κατά των Αράβων, των προσφύγων και των υπερπλουσίων. Η διάθεση στην Τουρκία μετατρέπεται σε ανοιχτή εχθρότητα, γράφει η γερμανική Tagesspiegel.

“Δεν πιστεύει πλέον κάποιος ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη”, παραπονιέται ένας Τούρκος κάτοικος της μητρόπολης.

Η ξενοφοβία δεν στρέφεται μόνο εναντίον των Αράβων τουριστών και των 3,6 εκατ Σύρων προσφύγων, αλλά και κατά των πλούσιων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή που εξασφαλίζουν τουρκικά διαβατήρια αγοράζοντας ακίνητα.

Μια επένδυση 250.000 δολάρια αρκεί για τον αγοραστή και την οικογένειά του να αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα, και πλέον πολλοί εκμεταλλεύονται την ευκαιρία από τις πολιτικά ασταθείς ή καταπιεστικές χώρες της Μέσης Ανατολής (Ιράκ, Ιράν, Σαουδική Αραβία).

Οι προκαταλήψεις και οι φήμες για τους Άραβες είναι παρόμοιες με αυτές στην Ευρώπη. “Πουλούν 14χρονα κορίτσια ως ιερόδουλες”, λέει ένας αγανακτισμένος καταστηματάρχης στην Istiklal, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Κυκλοφορούν βίντεο στο διαδίκτυο στα οποία φερόμενοι Άραβες λουόμενοι σε παραλία φωνάζουν δυνατά “Ο Θεός είναι μεγάλος”.

Σε ορισμένες πόλεις στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία, υπάρχουν πλέον περισσότεροι Σύριοι παρά Τούρκοι. Στην παραμεθόρια επαρχία του Χατάι οι Σύροι πλέον αισθάνονται κύριοι και ζήτησαν από τους Τούρκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ισχυρίζεται ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Hüsamettin Cindoruk.

Οι παλιοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αναφέρουν ότι νιώθουν ξένοι στην πόλη τους λόγω των τουριστών, των πολλών καφενείων με ναργιλέδες διότι σε ορισμένα σημεία της πόλης υπάρχουν περισσότερες αραβικές πινακίδες καταστημάτων από τουρκικές.

Τώρα μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή η συζήτηση για τους ξένους στην ΕΕ, λέει ένας Τούρκος ακαδημαϊκός που έχει περάσει κάποια χρόνια στην Ευρώπη. Οι θυμωμένοι Τούρκοι εκφράζουν την οργή τους για τους Άραβες στο twitter με το hashtag #GitmeVaktinizGeldi (ώρα να πηγαίνετε).

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu ζητά να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες στην πατρίδα τους και, λόγω του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων από το Αφγανιστάν, κάνει λόγο για “μοιραίο ζήτημα” για τη χώρα. Ο Tanju Canzcan, του κόμματος του Kilicdaroglu και δήμαρχος του Bolu, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, θέλει να διώξει τους ξένους από την πόλη με υψηλές ειδικές χρεώσεις για το νερό και τα λύματα.

ΠΗΓΗ: Tagesspiegel Die wachsende Ausländerfeindlichkeit in der Türkei

Οι νέες αφίξεις προσφύγων «ξυπνούν» τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα των Τούρκων: Δεν τους θέλουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: