Βιάζονται όσοι έχουν ξεγράψει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου: Το “Bibi Ciao” μπορεί σύντομα να ξεχαστεί…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, ABIR SULTAN μέσω ΚΥΠΕ




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, PhileNews

Με το «Bibi ciao», μια παραλλαγή του «Bella Ciao» των Ιταλών παρτιζάνων, χιλιάδες Ισραηλινοί γιόρταζαν και ξεσπούσαν σε δάκρυα χαράς, την ώρα που η Βουλή της χώρας συνήλθε για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον συνασπισμό αλλαγής που συνενώνει αριστερά, κεντρώα, δεξιά και αραβικά κόμματα.

Από το βράδυ της Κυριακής, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο μακροβιότερος Πρωθυπουργός του Ισραήλ, βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά από δεκαπέντε χρόνια στην εξουσία, τα δώδεκα από αυτά μάλιστα συνεχόμενα.

Διάδοχός του ο Ναφτάλι Μπένετ και αν η νέα Κυβέρνηση μακροημερεύσει τη σκυτάλη θα πάρει σε δύο χρόνια ο Γιαΐρ Λαπίντ.

Μετά από τέσσερις εκλογές σε δύο χρόνια, η χώρα βγαίνει από ένα μακρύ πολιτικό αδιέξοδο και ο νέος Πρωθυπουργός αναλαμβάνει επικεφαλής του πιο εύθραυστου συνασπισμού που είχε ποτέ το Ισραήλ.

  • Κανένας δεν ποντάρει πως ο συνασπισμός θα εξαντλήσει την τετραετία. Η νέα Κυβέρνηση δεν έχει στέρεες βάσεις, τη χωρίζουν βαθιές, ιδεολογικές διαφορές και βασίζεται στον διακαή της πόθο να απομακρυνθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από την εξουσία.

Από την άλλη, το να εκπονήσει κανείς τον πολιτικό επικήδειο του απερχόμενου Πρωθυπουργού αποτελεί εγχείρημα παράτολμο και ίσως πρόωρο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παραμένει επικεφαλής του κόμματος Λικούντ και θα κατέχει τη θέση του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα και πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να αποκλείσει την επιστροφή του στην εξουσία.

Το κλίμα στη χώρα παραμένει εκρηκτικό, όπως φάνηκε και από την ομιλία του απερχόμενου Πρωθυπουργού στην Κνεσέτ. Ο «Μπίμπι» φεύγοντας υιοθέτησε τραμπικούς τόνους και υποσχέθηκε να ανατρέψει την αριστερή, όπως τη χαρακτήρισε, Κυβέρνηση.

Άλλωστε ξέρει πως ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού Σώματος συνεχίζει να τον υποστηρίζει και είναι έτοιμο να τον ψηφίσει ξανά όποτε γίνουν νέες εκλογές.

Το μόνο εμπόδιο στον δρόμο του είναι οι δικαστικές περιπέτειες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος.

  • Αν τελικά καταδικαστεί και βρεθεί ένοχος για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κινδυνεύει με πολυετείς ποινές φυλάκισης και μεγάλα πρόστιμα. Και φυσικά διαλύεται κάθε ελπίδα για come back στην πολιτική.

Η ετυμηγορία όμως αναμένεται να εκδοθεί σε μερικά χρόνια. Και μέχρι τότε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να βγάλει τον λαγό από το καπέλο και να παραμείνει στα πολιτικά πράγματα του Ισραήλ αρκετό καιρό ακόμη.

[email protected]

Πάνε διακοπές Κυριάκος και Ρετζέπ, αλλά στην Κύπρο θα έχουμε «θερμό καλοκαίρι»: Η Τουρκία αναζητούσε άλλοθι και το εξασφάλισε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: