Πως ο Πούτιν και ο Ερντογάν διασώζουν τον Λουκασένκο: Απαγόρευση πτήσεων από Μόσχα, βέτο Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

epa09228515 Belarusian President Alexander Lukashenko speaks to parliamentarians, members of the Constitutional Commission and representatives of government bodies, at the Parliament in Minsk, Belarus, 26 May 2021. EPA/MAXIM GUCHEK / POOLEPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Η Ρωσία απαγόρευσε ορισμένες πτήσεις από την Αυστρία (Austrian Airlines) και τη Γαλλία (Air France), που ζήτησαν να μην περάσουν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, αναφέρει η ιστοσελίδα Euobserver σε κείμενο του Andrew Rettman.

Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή ήταν επιλεκτική, επειδή η British Airways και ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Πρόκειται για προσπάθεια διάσπασης της ευρωπαϊκής ενότητας ασκώντας πίεση σε μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Η Air France πιθανότατα έχει πολλές υπερπτήσεις μέσω της Ρωσίας στην Ασία, οπότε η Μόσχα βασίζεται στο ότι οι Γάλλοι φοβούνται και θα υποκύψουν στον εκβιασμό, πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) που εδρεύει στη Γερμανία συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες με έδρα την ΕΕ  να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Ορισμένοι αερομεταφορείς εκτός ΕΕ, όπως η Singapore Airlines και η Japan ANA, έχουν επίσης ακολουθήσει τις οδηγίες του EASA.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή νομικά δεσμευτικής απαγόρευσης στα αεροσκάφη της Λευκορωσίας να εισέρχονται στον εναέριο χώρο των χωρών της ΕΕ. Από την Παρασκευή, 12 πρωτεύουσες της ΕΕ είχαν ήδη ενημερώσει τον Eurocontrol, διεθνή οργανισμό στις Βρυξέλλες που διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία, ότι τα αεροσκάφη της Λευκορωσίας δεν ήταν ευπρόσδεκτα, αλλά οι άλλες 15 δεν το έχουν κάνει.

Σημειώνεται ότι περίπου 400 πολιτικά αεροπλάνα πετούσαν καθημερινά πάνω από τη Λευκορωσία, 100 από τα οποία εκτελούσαν αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ ή του ΗΒ, σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών (ICAO) στο Μόντρεαλ του Καναδά, έχει την ισχύ να αποβάλει τη Λευκορωσία από τη Σύμβαση του Σικάγου για την αεροπορική ασφάλεια. Σε μία τέτοια περίπτωση τα τα αεροπλάνα της ενδέχεται να μην μπορούν να πετάξουν οπουδήποτε.

Η Ε.Ε. ετοιμάζεται επίσης να επιβάλει για πρώτη φορά οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία, ανέφεραν οι Υπουργοί Εξωτερικών σε άτυπες συνομιλίες στη Λισαβόνα την Πέμπτη.

Οι κυρώσεις θα στοχεύουν τις εξαγωγές λιπασμάτων και προϊόντων πετρελαίου από την Λευκορωσία στην Ευρώπη, αξίας 2 δις ευρώ ετησίως, σε σύγκριση με τα 85 εκ ευρώ που λαμβάνει ο Lukashenko από τα τέλη υπερπτήσεων. Θα χτυπηθούν επίσης τράπεζες της Λευκορωσίας, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας (Heiko Maas).

Ωστόσο παρά την απομόνωση του Lukashenko στη διεθνή σκηνή, έχει ωστόσο ένα φίλο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αφού ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), αποδυνάμωσε δήλωση του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματικών πηγών στο Reuters η Τουρκία έθεσε βέτο σε σχέδιο ανακοίνωσης του ΝΑΤΟ που ζητούσε κυρώσεις, όπως την έξοδο της Λευκορωσίας από έργο συνεργασίας του ΝΑΤΟ. Και η τελική δήλωση των δυτικών συμμάχων ήταν ηπιότερη.

ΠΗΓΗ: Euobserver, Andrew Rettman – Russia flight bans add to crisis in EU skies

Ενθαρρύνει το “μεταναστευτικό εκβιασμό”: Η Ευρώπη ανέθεσε τον έλεγχο των συνόρων της στον κάθε Ερντογάν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: