Ώρα να δράσουμε για να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή: Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή…

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στην ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Του ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ *

Το φαινόμενο της ερημοποίησης, άμεσα συνυφασμένο με την κλιματική αλλαγή, αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, που επηρεάζει πολλές χώρες του κόσμου.

Οι επιπτώσεις της ερημοποίησης είναι σημαντικές όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, καθώς η υποβάθμιση των φυσικών πόρων που επιφέρει και η συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγικότητας, μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε μετακινήσεις πληθυσμών και κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Άμεσα συνδεδεμένος με το φαινόμενο της ερημοποίησης είναι ο γεωργικός τομέας. Τα νούμερα το δείχνουν ξεκάθαρα: στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) η γεωργική δραστηριότητα καταλαμβάνει το 40% της γης, είναι υπεύθυνη για το 44% της κατανάλωσης νερού και το 10% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

  • Οι γεωργικές καλλιέργειες επηρεάζουν αλλά και επηρεάζονται από την ερημοποίηση: κακές γεωργικές πρακτικές εντείνουν το φαινόμενο της ερημοποίησης, αλλά και αντίστροφα η ερημοποίηση μειώνει τη γονιμότητα των εδαφών, τη γεωργική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Ίσως ακούγοντας τον όρο «ερημοποίηση», κάποιοι να υποθέτουν ότι πρόκειται για κάτι μακρινό από εμάς, κάτι που δεν μας αφορά. Όμως, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα μας αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, καθώς σύμφωνα με την προβολή των σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη 20ετία κινδυνεύει με ερημοποίηση έως και το 50% του ελλαδικού χώρου.

  • Δεδομένης της σπουδαιότητας και κρισιμότητας του θέματος, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωράμε πλέον σε συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου της ερημοποίησης.

Την περασμένη Πέμπτη, 17 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης, ανακοινώσαμε τη συγκρότηση Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, με σκοπό την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Ερημοποίησης, την εισήγηση σχετικών πολιτικών και δράσεων και τη συνδρομή των εθνικών θέσεων της χώρας στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.

  • Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα των δράσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή!

Θεωρούμε κομβική τη σημασία του πρωτογενή τομέα για την κλιματική αλλαγή, την οποία ήδη βλέπουμε και  στο πιάτο μας: στη διαθεσιμότητα των προϊόντων, την ποιότητα και τη γεύση τους, επηρεάζοντας το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας και των εμπλεκομένων σε αυτήν, παραγωγούς και καταναλωτές.

Γι’ αυτό και την εντάσσουμε στο ευρύτερο πλαίσιο χάραξης της νέας Εθνικής Στρατηγικής μας για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Μια Στρατηγική που θέλουμε να αποτελέσει «όχημα» για τον απαιτούμενο διαρθρωτικό μετασχηματισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να  αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, της ποιότητας και της κλιματικής αλλαγής της νέας εποχής.

  • Στη νέα αυτή εποχή οι προσπάθειές μας για ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Γι΄αυτό και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται συνεχώς πολύ ψηλά στην ατζέντα όχι μόνο του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και συνολικά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσότακη προσωπικά.

Στο πλαίσιο αυτό, καταρτίσαμε στην Ελλάδα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που θέτει συγκεκριμένους  Ενεργειακούς και Κλιματικούς Στόχους έως το έτος 2030. Ενώ συμπληρωματικά αναπτύσσεται και η Μακροχρόνια Στρατηγική για το έτος 2050, που αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η χώρα μας δεν μένει αμέτοχη, αλλά αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί στη μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

  • Στην παγκόσμια προσπάθεια, που παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει  ακόμα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με την πρόσφατη σύνοδο των G7 και την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας.

Το κλίμα μας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους από ποτέ. Είμαστε η γενιά που ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η γενιά που έχουμε ακόμα τον χρόνο να αντιδράσουμε για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, όλοι μαζί και μεθοδικά, για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Για να κρατήσουμε τον πλανήτη ασφαλή! Για να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή!

*Yπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ισχύει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, λέει ο Μητσοτάκης: Η δέσμευσή του για ένα νέο ΕΣΥ καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: