Ο Ερντογάν παίζει τον …τρελό και ερωτά τον κ. Μπάιντεν: Γιατί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται σε φάση έντασης;

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφων του TRT. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στάση τους τόσο σε σχέση με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων όσο και για τη βοήθεια που παρείχαν στις οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι TRT, δήλωσε ότι κατά την επικείμενη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος:

«Βαρεθήκαμε πια. Κάθε χρόνο την 24η Απριλίου λέμε, “τι θα πουν οι ΗΠΑ για τους Αρμένιους”. Τελειώσατε με όλη τη δουλειά σας και προσποιείστε τους δικηγόρους των Αρμενίων;»,

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογάν είπε ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

«Έχουμε κάνει και κάνουμε τις προκαταρκτικές μας προετοιμασίες. Στη συνάντηση, θα ρωτήσουμε γιατί οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια τέτοια φάση έντασης», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας με την Αίγυπτο. Δήλωσε ότι ελπίζει να μεγιστοποιήσει τη συνεργασία της Αγκυρας με το Κάιρο και με χώρες του Κόλπου «σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους».

Όπως είπε, η Τουρκία εργάζεται για να επιδιορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με ορισμένες αραβικές χώρες του Κόλπου μετά από χρόνια εντάσεων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι:

«Η επιθυμία μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για συνεργασία στο μέγιστο επίπεδο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους… Η ίδια κατάσταση ισχύει και για όλες τις χώρες του Κόλπου», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφορικά με την πανδημία, ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως μέσα σε μερικές εβδομάδες τα ημερήσια κρούσματα από 63.000 μειώθηκαν στις 6.000, με τον κόσμο να μην τηρεί την υποτιθέμενη καραντίνα, ενώ τόνισε ότι «όταν τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου, μπορούμε να αφαιρέσουμε τη μάσκα».

Ο Στόλτενμπεργκ καλύπτει την Τουρκία: Ξεκάθαρο και ισχυρό το ανακοινωθέν από όλους τους Συμμάχους για Λευκορωσία, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: