Ο απολογισμός της συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν είναι άνευ σημασίας: Και οι Ευρωπαίοι το παίζουν “Πόντιοι Πιλάτοι”…

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Γενεύη, τον Ιούνιο του 2021. EPA, PETER KLAUNZER, POOL




Μέτριος είναι ο απολογισμός της συνάντησης μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν (Biden-Putin), εκτιμά το άρθρο του περιοδικού Economist, αλλά υπερισχύει της αναταραχής που έχει σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Biden επέτυχε τον διακηρυγμένο στόχο του “να καταστήσει σαφές στον Putin και στην Κίνα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά”. Είναι πλέον φανερό ότι οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής (καθώς και η Ιαπωνία) συμμερίζονται κοινές ανησυχίες για τις δύο μεγάλες απολυταρχίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπες.

Οι κκ. Putin και Biden έφτασαν στη Γενεύη χωρίς πολλά περιθώρια ελιγμών. Συζήτησαν επί τέσσερις ώρες και συμφώνησαν αμφότεροι ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Biden κατηγοριοποίησε τα θέματα ως εξής: πρώτον, εκείνα στα οποία Αμερική και Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα και μπορούν να εργαστούν από κοινού, όπως η κλιματική αλλαγή, το Ιράν, η Αρκτική και ο έλεγχος των εξοπλισμών, θέματα για τα οποία υπήρξε ένα διάγραμμα συμφωνίας για επανέναρξη των στάσιμων συνομιλιών. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρέσβεις στις θέσεις τους στις δύο πρωτεύουσες. Σε αυτά τα θέματα θα ξαναρχίσει η βαριά, επίπονη διπλωματία.

Η δεύτερη κατηγορία θεμάτων είναι πιο δύσκολη. Ο κ. Biden προειδοποίησε τον κ. Putin ότι η Αμερική θα προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των συμμάχων, όσον αφορά κυβερνοεπιθέσεις ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά θα ήταν πρόθυμος να φτάσει ο κ. Biden, ενώ ο κ. Putin απλώς διαψεύδει τα πάντα. Επιμένει, για παράδειγμα, ότι η Ρωσία, και όχι η Αμερική, είναι το κύριο θύμα ηλεκτρονικής πειρατείας.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου ο κ. Biden δηλώνει ότι η Αμερική θα υπερασπίζεται πάντα τις καθολικές αξίες και προειδοποίησε για “καταστροφικές συνέπειες”, εάν ο Alexei Navalny, πεθάνει στη φυλακή.

Τοποθετώντας τα, ωστόσο, στη δική τους κατηγορία, άφησε να εννοηθεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι η πιο κόκκινη από τις κόκκινες γραμμές. Ο κ. Putin μπορεί να ελπίζει σε χώρο για να αναπνεύσει, ειδικά εάν αφεθεί, λιγότερο ή περισσότερο, μόνος εντός των συνόρων του. Εάν εξακολουθήσει να προκαλεί προβλήματα, είναι ασαφές πόσο γερό στομάχι έχει ο κ. Biden και έως πού μπορεί να τραβήξει μία αναμέτρηση.

Όπως ο κ. Trump και ο κ. Barack Obama, ο κ. Biden βλέπει σωστά την Κίνα και όχι τη Ρωσία, ως την επείγουσα πρόκληση. Θα ήθελε πολύ να αφήσει τη Ρωσία στους Ευρωπαίους, ώστε η Αμερική να μπορέσει να αφιερώσει όλη την προσοχή της στην Ασία. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται πρόθυμοι, είναι διχασμένοι μεταξύ τους και φειδωλοί στο να δαπανήσουν πόρους.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Economist – Joe Biden’s summit with Vladimir Putin yielded only modest gains

Το πόκερ της Γερμανίας με τον Ερντογάν είναι για τα …μπάζα: Ο Ταγίπ κάνει ότι θέλει την Μέρκελ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: