Μαστίγιο και καρότο για τους εμβολιασμούς: Δεν θα έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο

Πολίτες περιμένουν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν στο Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι, Αθήνα, Σάββατο 29 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




«Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος».

Η δήλωση της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε τεράστια σημασία.

Αφενός λόγω της κορυφαίας θεσμικής της ιδιότητας. Και αφετέρου, ίσως δε κυρίως για αυτό λόγω της μεγάλης νομομάθειάς της και των υψηλών θέσεων ευθύνης που θεράπευσε στη Δικαιοσύνη.

Ουσιαστικά η Πρόεδρος άνοιξε τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και ερμήνευσε κατά τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα του καταστατικού χάρτη της χώρας:  «Το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας».

Δεν θα είναι -προφανώς- η μόνη άποψη έγκριτου νομικού που θα ακουστεί. Φαίνεται όμως ότι η απόφαση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγεματικών ομάδων ήδη… τροχοδρομεί.

Το έδειξε άλλωστε και ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή όταν έκανε λόγο για μία διάδοχη κατάσταση της πειθούς, λέγοντας:  «Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».

Σημερα δύο υπουργοί της κυβέρνησης (Βορίδης και Γεωργιάδης) προσέθεσαν μερικές πιο πρακτικές πινελιές στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας, οι οποίες πάντως αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «αυτό σχετίζεται με την σύμβαση εργασίας των εν λόγω εργαζόμενων, όπως συνέβη και με τα self test, που είναι υποχρεωτικό για να εργαστεί κάποιος και αν δεν κάνει θα πρέπει να πάρει άδεια ή να χάσει το μεροκάματο του».

Στο τραπέζι και απολύσεις 

Από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε:

«Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό είναι έσχατο μέτρο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις», και πρόσθεσε: «Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά το, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Προνόμια σε συναυλίες, θέατρα, γήπεδα, εστίαση 

Παράλληλη αλλά όχι άσχετη είναι και η συζήτηση για τα προνόμια.

Χθες ο πρωθυπουργός έφερε το παράδειγμα του εστιάτορα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νομοθετική ρύθμιση: «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν -παραδείγματος χάριν- επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του».

Σήμερα ο ο υπ. Ανάπτυξης έδωσε ένα ακόη παράδειγμα αναφέροντας: «Η κουβέντα για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, που δεν είναι προνόμια αλλά περισσότερο βαθμοί ελευθερίας των εμβολιασμένων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους θα ξεκινήσει όταν  θα έχουμε πλέον δώσει στο σύνολο των κατοίκων της Ελλάδας την ευκαιρία του εμβολιασμού. Όταν πια θα είναι δεδομένο ότι κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπόρεσε. Νομίζω ότι δεν είμαστε μακριά. Αρχές Ιούλιου θα έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος… Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΙ στην υπό συζήτηση νομοθετική ρύθμιση υπάρχουν σκέψεις τα προνόμια να επεκταθούν και πέραν της εστίασης, φερ’ ειπείν σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

«Στρατηγική και μακράς πνοής» η σχέση Ελλάδας – ΗΑΕ δηλώνει ο Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: