Η Γερμανία και άλλες χώρες κατηγορούν την Ελλάδα για τους μετανάστες… Η Αθήνα απαντά: “Το λάθος είναι της τρόικας”

FILE PHOTO: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Ομιλεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson (A). ΑΠΕ-ΜΠΕ, European Union, Zucchi-Enzo




Οι μεγάλες χώρες κατηγορούν τις ελληνικές αρχές για χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Βόρεια Ευρώπη προκειμένου να ζητήσουν ξανά πολιτικό άσυλο, υποστηρίζει στην ιστοσελίδα europa.today.it ο Tommaso Lecca.

Από τον Ιούλιο του 2020 έως σήμερα, 17.000 πρόσφυγες που έχουν λάβει καθεστώς ασύλου στην Ελλάδα την έχουν εγκαταλείψει για να υποβάλουν δεύτερη αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

Αυτό καταγγέλλουν οι αρχές του Βερολίνου, οι οποίες συνυπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – μαζί με τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο – διαμαρτυρόμενοι εναντίον της Αθήνας.

Η επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας έγινε γνωστό από την εφημερίδα Politico, ζητά από την ΕΕ να παρέμβει κατά των λεγόμενων δευτερευόντων μετακινήσεων μεταναστών, στην περίπτωση  που αυτοί κατέχουν κανονική άδεια διαμονής.

Η εκροή προσφύγων από την Ελλάδα: Στην επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρεται ότι χιλιάδες πρόσφυγες, με το πρόσχημα ενός τουριστικού ταξιδιού ή μιας επίσκεψης σε ένα μέλος της οικογένειας που ζει σε άλλη χώρα, χρησιμοποιούν το δικαίωμά τους να φύγουν από την Ελλάδα για μέγιστη περίοδο 90 ημερών.

Εκτός αυτού, αφού φτάσουν σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι μετανάστες στρέφονται στις αρχές άλλων κρατών για να λάβουν ξανά το άσυλο, που – σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου – πρέπει να παρέχεται σε όσους διαφεύγουν από έναν πόλεμο ή μια επικίνδυνη κατάσταση.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα και καταφεύγουν σε άλλες χώρες είναι δυσαρεστημένοι με τις επισφαλείς συνθήκες υπό τις οποίες ζουν στην Ελληνική Δημοκρατία.

“Μερικά εθνικά δικαστήρια”, λένε οι έξι χώρες, “πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν εγγυάται σε αυτούς τους ανθρώπους επαρκή στέγαση και ελάχιστο επίπεδο φυσικής διαβίωσης”. Εξ ου και το αίτημα για μέτρα κατά της Αθήνας.

Η ελληνική απάντηση: Η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, την καταγραφή παράτυπων αφίξεων, την υποδοχή, τη διαδικασία ασύλου και τα προγράμματα ένταξης”, ήταν η απάντηση του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Σε ανασκευαστική επιστολή του προς την ΕΕ, που δημοσιεύθηκε επίσης στην Politico, ο υπουργός απάντησε στις κατηγορίες:

“Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τυχόν “παράτυπες” δευτερεύουσες ροές, καθώς εγγυόμαστε ότι μόνο επιβάτες με κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας”.Το πρόβλημα, ανέφερε ο Μηταράκης, είναι ότι δεν μπορούν να προσφερθούν στους πρόσφυγες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τους δικούς τους πολίτες, που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα στο πλαίσιο της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας μετά την κρίση του δημόσιου χρέους. 

“Το λάθος της τρόικας”:Από το 2010, έγραψε ο υπουργός, η Αθήνα έπρεπε να «περιορίσει τις παροχές πρόνοιας, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη μέλη που έχουν υποστηρίξει τα προγράμματα χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα».

Εξ ου και η μετάθεση (rebound) της ευθύνης για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.»

ΠΗΓΗ: europa.today.it, Tommaso Lecca – Germania e Francia contro la Grecia: “Ci manda i suoi migranti”. Atene replica: “Colpa della Troika”

Χαρδαλιάς: Όλα όσα αλλάζουν στη ζωή μας από το Σάββατο και… “καμπανάκι” για την Κω

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: