Οι Άγγλοι ποντάρουν στα ναυπηγεία και υπόσχονται Arrowhead 140 για το ΠΝ το 2025: Οι Γάλλοι βλέπουν Ελληνικές επιχειρήσεις

Η φρεγάτα KENT που βρίσκεται στην ακτή Μιαούλη στον Πειραιά και σε λίγες μέρες θα ταξιδέψει στην Αν. Μεσόγειο για να ενταχθεί στην ομάδα κρούσης του βρετανικού αεροπλανοφόρου που πλέει στην περιοχή. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Στενό pressing από τους Βρετανούς οι οποίοι μετά τους Γάλλους υπόσχονται και αυτοί ότι το 2025 η πρώτη Ελληνική Arrowhead 140 θα έχει χτιστεί και θα είναι έτοιμη για τις επιχειρησιακές δοκιμές.

Την ίδια ώρα και οι Γάλλοι εκτός από τους Επιτελείς στη Λεωφ. Μεσογείων έχουν διευρύνει τον κύκλο των συναντήσεών τους, τοποθετώντας στο κάδρο Ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες κι όχι μόνο, που ασχολούνται με τα αμυντικά συστήματα. Στόχος των «μνηστήρων» είναι πλέον να δείξουν στην κυβέρνηση και στο Επιτελείο ότι τα χρηματοοικονομικά δεδομένα, πέραν από το αμιγές κόστος των φρεγατών, αποτελούν ένα ξεχωριστό δέλεαρ.

Άλλωστε τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες κι απ’ ότι όλα δείχνουν αυτή η ναυμαχία δεν θα τελειώσει τόσο σύντομα αφού δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη οι Αμερικανοί.

Στην ακτή Μιαούλη πάντως μετά το ναυτικό Επιτελείο και τον πρώτο την τάξη στο Πολεμικό Ναυτικό, Ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη που μετέβη χθες στην φρεγάτα HMS KENT που βρίσκεται στον Πειραιά και συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του, σειρά είχε ο Τύπος, με τους Άγγλους να ενημερώνουν τους Έλληνες δημοσιογράφους.

 

«Η Βρετανική πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και θ’ αναζωογονήσει την ελληνική ναυπηγοκατασκευαστική βιομηχανία, εισφέροντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με πολλές θέσεις εργασίας.» σημείωσε η Κέιτ Σμιθ, πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, η οποία μάλιστα μίλησε Ελληνικά.

Η κατασκευάστρια εταιρία Backcock Marine και ο εκπρόσωπος της Jonathan Walton αναφέρθηκε, χωρίς να θέλει ν’ αποκαλύψει τους Βρετανικούς «άσσους», σε τέσσερις πυλώνες, δηλαδή στην λύση πακέτο που αναζητά η Ελληνική κυβέρνηση και το ναυτικό Επιτελείο.

  • Τέσσερις νέες φρεγάτες Arrowhead 140, made in Greece, δηλαδή από Ελληνικά χέρια στα ναυπηγεία της χώρας, με ορίζοντα κατασκευής το 2025.

Αναβάθμιση των υφιστάμενων φρεγατών του Ελληνικού στόλου, τύπου ΜΕΚΟ κι εδώ ο κος. Walton σημείωσε ότι υπάρχει ήδη η απαραίτητη τεχνογνωσία στους Βρετανούς λόγω της αναβάθμισης που έχει γίνει στις δικές τους φρεγάτες, όπως αυτή στην οποία επιβιβάστηκαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Τύπου.

Επόμενος πυλώνας είναι η πρόταση των Βρετανών για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης κι αυτό τονίστηκε τόσο από τον εκπρόσωπο της εταιρίας όσο κι από την Βρετανίδα Πρέσβη, με την Κέιτ Σμίθ να σημειώνει ότι οι προτεινόμενες στην Ελλάδα φρεγάτας είναι παρόμοιες με την KENT κι όχι η συγκεκριμένη φρεγάτα.

  • Οι Type 23 ξεκίνησαν να παράγονται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η τελευταία παραδόθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό της Μ. Βρετανίας το 2002.

Πάντως ο πιο σημαντικός πυλώνας και έναν εκ των άσσων των Άγγλων φαίνεται ότι είναι τα ναυπηγεία.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας των Arrowhead 140 επισημαίνουν ότι «και οι τέσσερις φρεγάτες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, έχουν ένα μακρόπνοο πρόγραμμα που θα πάει πιο μακριά από την κατασκευή των 4 φρεγατών κι αυτό αφορά την απαραίτητη εν συνεχεία υποστήριξη των πλοίων. Υπόσχονται νέες τεχνολογίες, νέα συστήματα, μετατροπές σκαφών, εξαγωγικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών πλοίων κ.α.»

Το σημαντικό στοιχείο κι αυτό έγινε ξεκάθαρο από την εταιρία, είναι πως ναυπηγεία μόνο με την κατασκευή πολεμικών πλοίων και παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό, δεν είναι βιώσιμα γι’ αυτό στόχος είναι τα Ελληνικά ναυπηγεία να δέχονται και εμπορικά πλοία για επισκευές.

Η φρεγάτα Arrowhead 140

Η προτεινόμενη από τους Άγγλους φρεγάτα έχει στηριχτεί στην σχεδίαση της Iver Huitfeldt του ναυτικού της Δανίας. Γι’ αυτό επισημαίνουν οι Άγγλοι ότι δεν είναι ένα paper ship. Είναι πολύ μεγαλύτερο από τις σημερινές φρεγάτες του Ελληνικού στόλου και φτάνει τους 5700 τόνους. Είναι οπλισμένη με ότι χρειάζεται- λένε οι Άγγλοι- το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τόσο για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όσο και για την αντιαεροπορική άμυνα με εκτοξευτές ΜΚ41.

Σύστημα Captas 4, σύστημα μάχης Tacticos που γνωρίζουν καλά στο Πολεμικό Ναυτικό, εγγύς προστασία RAM και πυροβόλο των 127mm.

Οι φρεγάτες Type 23 σαν την Kent έχουν ταχύτητα περίπου 29 κόμβων, αντιαεροπορικό σύστημα εμβέλειας περίπου 25 χλμ και εμπλέκουν ταυτόχρονα 32 διαφορετικούς στόχους. Φέρουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, όπως οι Ελληνικές φρεγάτες.

Mήκους 133 μέτρων, εκτόπισμα 4900 τόνους, πλήρωμα 185 ατόμων. Αρχικά ξεκίνησε τις αποστολές ως ανθυποβρυχιακή φρεγάτα, αλλά αργότερα μετατράπηκε σταδιακά σε πολλαπλού ρόλου, σημείωσε ο μηχανικός Έβανς κατά την ξενάγηση στο πλοίο.

Η Γαλλική «στρατοπέδευση» στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή και η Naval Group, πραγματοποίησε συναντήσεις με βιομηχανικούς εταίρους από την ελληνική αγορά.

Ως μια από τις υποψήφιες εταιρείες για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ, έχει σχεδιάσει ένα συμπαγές και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή, με στόχο την ανάπτυξη δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, τη διατήρηση πολλών  θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων οικονομικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στη χώρα.

Η Naval Group πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ένα σημαντικό αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων, ανάμεσα τους και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για συζητήσεις –μεταξύ άλλων- για drones, πρωτοποριακά υλικά, τεχνολογίες για ναυπηγεία του μέλλοντος, ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων και προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον ναυτικό τομέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

 

Ο ένας μετά τον άλλον οι «μνηστήρες» στρατοπεδεύουν στην Ελλάδα: Aγώνας για δυνατούς παίκτες οι νέες Ελληνικές φρεγάτες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: