Οι αγκαλιές και τα φιλιά του Μεβλούτ με το Νίκο: Η διαμάχη υποβόσκει, η Τουρκία ανακοίνωσε γεωτρήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu) (Α) και τις αντιπροσωπείες της κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Photo via Twitter, Mevlüt Çavuşoğlu @MevlutCavusoglu




Αγκαλιές κατά το καλωσόρισμα, αγκαλιές κατά τον αποχαιρετισμό: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε χθες τον Τούρκο συνάδελφό του Mevlüt Cavusoglu σαν παλιό φίλο.

Τίτλος στην ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND: «Προσέγγιση στην αντιδικία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»
Υπότιτλος: «Οι δύο αντιμαχόμενοι εταίροι στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, προτίθενται να συνεργαστούν για την διευθέτηση των διαφορών τους – Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών το υπογράμμισαν χθες στην Αθήνα – Αλλά η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο εξακολουθεί να υποβόσκει»

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Δεν ήταν μόνον η γλώσσα του σώματος των δύο Υπουργών που έδινε το μήνυμα της χαλάρωσης. Ακόμη και κατά τις κοινές δηλώσεις τους προς τον Τύπο, οι δύο Υπουργοί κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να δείξουν πως υπάρχει αρμονία. Ο Δένδιας συνεχάρη τον «αγαπητό Mevlüt» για την νίκη της Anadolu Efes στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Cavusoglu) ευχαρίστησε θερμά τον «αγαπητό του φίλο Νίκο».

Οι εκφράσεις φιλίας προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη εξαιτίας του γεγονότος ότι Δένδιας και ο Cavusoglu είχαν πριν από έξι εβδομάδες στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου κατά την διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα. Στην συνέντευξη Τύπου και μπροστά στις κάμερες εξαπέλυσαν σοβαρές κατηγορίες. Προφανώς θέλουν να αφήσουν πίσω τον σάλο που προκλήθηκε τότε και να κοιτάξουν προς τα εμπρός.

Ο Cavusoglu έγραψε στο Twitter: «Η αναβίωση του διαλόγου μας είναι ένα σημαντικό βήμα». Η επόμενη στάση της προσέγγισης: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι Έλληνες και οι Τούρκοι έφτασαν στο χείλος της ένοπλης σύγκρουσης κατά το περασμένο καλοκαίρι. Εκείνη την εποχή η Τουρκία πραγματοποιούσε γεωτρήσεις και τα πολεμικά της πλοία έπλεαν σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν δικαιούνται η Ελλάδα και η Κύπρος ως ΑΟΖ σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην περιοχή εικάζεται ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Γερμανία αρχικά επιχείρησε να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής για να αποκλιμακώσει την σύγκρουση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μόνο όταν η ΕΕ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, απέσυρε τα πλοία της. Από τον Ιανουάριο η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποιούν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η διαφωνία για τις οικονομικές ζώνες -αλλά μέχρι στιγμής χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.

Δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σημαντική πρόοδος κατά την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Erdogan. Όμως οι δύο κυβερνήσεις δέχονται αυξανόμενη πίεση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να φτάσουν σε συμβιβασμό στην διαμάχη για το φυσικό αέριο, προκειμένου να αποκλιμακώσουν μία επικίνδυνη εστία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα πρότεινε την παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για διαιτησία. Η Τουρκία μέχρι στιγμής το αρνείται.

Έτσι, η διαμάχη εξακολουθεί να υποβόσκει. Ο Υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu υπογράμμισε κατά την επίσκεψή του ότι η Τουρκία εμμένει στις αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Fatih Dönmez ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα νέες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND

Στόχος να προχωρήσει η θετική ατζέντα με Τουρκία μέσα στο καλοκαίρι: Τι συζητείται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: