«Δεν είναι καιρός για τεμενάδες στους Τούρκους»: Οι δύο πιο σκληρές δηλώσεις του Λαπίντ κατά της Αγκυρας

Ομιλία του Λαπίντ στις 23 Μαρτίου.EPA/ATEF SAFADI




O  Γιαϊρ Λαπίντ – ένας εκ των δύο νέων πρωθυπουργών του Ισραήλ σύμφωνα με όσα έχει συμφωνήσει ο νέος κυβερνητικός συναπισμός- είναι ένας σκληρός αντίπαλος της πολιτικής και των πρακτικών της Αγκυρας ιδίως επί εποχής Ερντογάν.

Ο Λαπίντ πρέπει τώρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ, ελπίζοντας τις επόμενες ημέρες να γυρίσει σελίδα έπειτα από μια 12ετή διακυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανάδειξή του στον δίδυμο πρωθυπουργικό θώκο πρέπει να θεωρείται άνευ δραματικού απροόπτου δεδομένη αν και τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιαρίβ Λεβίν που ανήκει στο κόμμα Λικούντ (Νετανιάχου) ενδέχεται να αποπειραθεί να καθυστερήσει κατά μερικές ημέρες την ψηφοφορία, μήπως και στο διάστημα αυτό υπάρξουν αποχωρήσεις από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις του Λαπίντ είναι πάγια διατυπωμένες και προφανώς και δεν προκαλούν ενθουσιασμό στην Αγκυρα.

Πάμε πίσω στον Ιούλιο του  2017. Η Αγκυρα διαμαρτύρεται για τις ενέργειες του Ισραήλ στο Temple Mount και ο Λαπίντ που είχε φτάσει μέχρι και να προτείνει διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, απαντά:

«Είναι καιρός, γενικώς μιλώντας να σταματήσουμε να κάνουμε τεμενάδες στους Τούρκους που δεν σταματάνε να μας χτυπάνε όλο και πιο δυνατά, όλο καιπιο δυνατά. Θα κάνουμε πράγματα που αποφεύγαμε να κάνουμε όσο καιρό είχαμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, επειδή πλέον δεν έχουμε και ούτε θα έχουμε στο μέλλον».

Στην ίδια εκείνη συνέντευξη, ο Λαπίντ κάλεσε την ηγεσία του Ισραήλ να εγκαταλείψει το όνειρο – πλάνη ότι θα δημιουργήσουμε έναν αγωγό για να εξαγάγουμε φυσικό αέριο στην Τουρκία. «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να είναι εξαρτώμενο από έναν πελάτη που έχει καταστεί είτε εχθρικό είτε ημιεχθρικό κράτος. Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να διακόψει τις σχέσεις με την Τουρκία  και να ανακαλέσει τον πρέσβη του από την Αγκυρα, αλλά οι Τούρκοι πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να μας χτυπήσουν και να μας ζητάνε περισσότερα».

H δεύτερη από τις πολλές σκληρές τοποθετήσεις του Λαπίντ κατά της Αγκυρας γίνεται τον Δεκέμβριο του 2017:  Ο Λαπίντ χαρακτηρίζει λανθασμένη την συμφωνία συναίνεσης με την Τουρκία του 2016, και προειδοποιεί ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μία κίνηση που επί μακρόν φοβείτο το Ισραήλ προκειμένου να μην εξοργίσει την Τουρκία.

Ο ηγέτης του Yesh Atid ζητά και πάλι «να ταφεί η ιδέα» ενός αγωγού αερίου προς την Τουρκία και ζητά να ενισχυθεί η υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικοού κράτους.

«Η συμφωνία συμφιλίωσης με τους Τούρκους μετά τα γεγονότα στο Μαβί Μαρμαρά ήταν ένα διπλωματικό λάθος και απέτυχε. δεν θα μας απειελήσουν. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Παλαιστίνιοι. Ούτε ο αραβικός κόσμος. (…) Ο  Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια. Επιτίθεται σε ισραηλινούς στρατιώτες  και τους αποκαλεί δολοφόνους. Ειμναι μέρος του προβλήματος σε σχέση με την παρουσία του Ιράν στη Συρία. Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. (…) Κάποιος που αρνείται τον φόνο εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών στην γενοκτονία των Αρμενίων δεν μπορεί να μας παραδίδει μαθήματα. Κάποιος που συνεργάστηκε με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στη Συρία και προκάλεσε μισό εκατομμύριο νεκρούς δεν θα μας κάνει μάθημα».

Με πληροφορίες από TIMES of ISRAEL: Τα σχετικά δημοσιεύματα εδώ και εδώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Δεν κοιμάται ήσυχα τα βράδυα: Έρχεται η Κυριακή και οι αποκαλύψεις Πεκέρ για τον Ερντογάν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: