Αντόνιο Γκουτέρες: Τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση

File Photo O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες EPA/JOHN THYS μέσω ΚΥΠΕ




H πανδημία έφερε στο φως την ανάγκη για συλλογική δράση, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Έκανε επίσης λόγο για μια πρόκληση, η οποία όμως μπορεί να γίνει ευκαιρία για «έναν πιο πράσινο, πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο κόσμο».

«Η συμβολή στην αποτελεσματικότερη παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ανησυχιών αποτελεί προτεραιότητα για τη δεύτερη θητεία μου», σημείωσε ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζοντας την σημασία της πρόληψης σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι «η πανδημία της COVID-19 έφερε στην επιφάνεια ανεπαρκή συστήματα υγείας, τεράστια κενά στην κοινωνική προστασία και σημαντικές διαρθρωτικές ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών».

Παράλληλα σημείωσε ότι «ενώ ορισμένες χώρες αρχίζουν αργά να βλέπουν το φως στο τέλος της σήραγγας, ο ιός παραμένει μια απειλητική πραγματικότητα σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο – και ως εκ τούτου σε όλους μας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από αυτή την κρίση».

«Πρέπει να θεωρηθούν παγκόσμιο κοινό αγαθό, διαθέσιμο και προσιτό σε όλους. Η ισότητα έναντι των εμβολίων δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ηθική δοκιμασία της εποχής μας.

Είναι επίσης θέμα αποτελεσματικότητας. Καθώς ο ιός τείνει να μεταλλαχθεί, κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να εμβολιαστούν όλοι», σημείωσε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος δεν θα αντιμετωπίσει ξανά μια κρίση αυτού του μεγέθους χωρίς προετοιμασία.

«Υποστηρίζω επίσης την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του περασμένου μήνα να πραγματοποιήσει μια ειδική σύνοδο τον Νοέμβριο του 2021 για να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός νέου διεθνούς μέσου για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας και χρησιμεύει ως έμπνευση για τον κόσμο», συμπληρώνοντας ότι

«καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις , η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τις παγκόσμιες αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα και να βοηθήσει στην καθοδήγηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Το Λονδίνο υποβαθμίζει το περιστατικό με τα προειδοποιητικά πυρά κατά βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: