Με «στημένα» βίντεο απαντά το Μινσκ στην «απομόνωση» της Λευκορωσίας: Οργή από Βρυξέλλες και Μπάιντεν [video]

File Photo Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς εμφανώς καταβεβλημένος ομολογεί “οn camera” dδιάφορα εγκλήματα σε ένα εμφανώς στημένο βίντεο Screenshot via twitter video max seddon @maxseddon




Την ώρα που Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν με νέες κυρώσεις και αποκλεισμό ενάεριου χώρου τη Λευκορωσία, οι αρχές του Μινσκ ανακοίνωσαν ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και ότι η σύλληψη του 26χρονου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, με εκτροπή αεροσκάφους, είναι νόμιμη.

Μάλιστα κυβερνητικό κανάλι στο Telegram δημοσίευσε “απόλυτα σκηνοθετημένο” βίντεο όπου ο δημοσιογράφος εμφανώς καταβεβλημένος και πρησμένος στο πρόσωπο, αναγκάζεται να δηλώσει ότι βρίσκεται στη φυλακή, όπου “αντιμετωπίζεται καλά” και ότι οι αναφορές για καρδιακά προβλήματα είναι ψευδείς. Ομολογεί μάλιστα εγκλήματα με ποινή 15 ετών.

 

Ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Μαζί του κρατείται και μια 23χρονη Ρωσίδα φίλη του που τον συνόδεψε στο ταξίδι του στην Αθήνα.

 

 

«Αγρίεψε» ο Τζο Μπάιντεν με τον Λουκασένκο

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Δευτέρα τη «σκανδαλώδη» εκτροπή ευρωπαϊκού αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους από τις λευκορωσικές αρχές στο Μινσκ για να συλληφθεί αντίπαλος του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο, που ο αμερικανός πρόεδρος αξίωσε να αφεθεί ελεύθερος αμέσως.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη» του Ρομάν Προτασέβιτς, αναφέρει ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Αυτό το σκανδαλώδες συμβάν και το βίντεο στο οποίο ο κ. Προτασέβιτς μοιάζει να μιλά πιεζόμενος είναι επονείδιστες επιθέσεις στην πολιτική διαφωνία και στην ελευθερία του Τύπου», συνεχίζει ο κ. Μπάιντεν, τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας και καλώντας να αφεθεί ελεύθερος ο αντιφρονών.

Οι ΗΠΑ «ενώνουν τη φωνή τους με αυτές που απευθύνουν έκκληση να διενεργηθεί διεθνής έρευνα» για τα γεγονότα, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος «χαιρετίζει την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα» και σημειώνει πως «ζήτησα από την ομάδα μου να εξετάσει τις προσήκουσες επιλογές ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ, άλλους συμμάχους και εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Αυστηρές κυρώσεις από ΕΕ

Με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης στη Λευκορωσία αναμένεται να απαντήσουν οι «27» στο καθεστώς Λουκασένκο για την άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια με την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Μινσκ, βάσει του προσχεδίου απόφασης της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή απάντηση στη Λευκορωσία βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, και μάλιστα προς διασφάλιση της εμπιστευτικότητας της συζήτησης για τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε να διεξαχθεί η διαβούλευση χωρίς να φέρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, οι «27» θα προχωρήσουν και σε επέκταση του ήδη υφιστάμενου καθεστώς κυρώσεων κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας.

Στις αποφάσεις της συνόδου, σύμφωνα με προσχέδιο συγκαταλέγεται να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας καθώς και η ι απαγόρευση  στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) καλείται επίσης να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ.

Ήδη η Λιθουανία έχει απαγορεύσει από αύριο, Τρίτη, το πρωί τις πτήσεις από και προς το έδαφός της μέσω του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, ενώ και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

«Πρόκειται για ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας εναντίον της ασφάλειας πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών», κατήγγειλε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας.

Χρειάζεται “ισχυρή απάντηση” απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Ο μαφιόζος Πέρκερ “εκτελεί” το τουρκικό πολιτικό σύστημα: Η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: