Ποιοί εκλέγονται στη νέα Βουλή της Κύπρου: Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στις Βουλευτικές Εκλογές 2021 με τη σύζυγό του Άντρη. Λανίτειο Λύκειο, Λεμεσός, Κύπρος. ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης




Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ψήφισαν 366.608 από τους 557.836 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ή ποσοστό 65,72%, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των βουλευτικών εκλογών του 2021.

Η αποχή ανήλθε στις 191.228 ψήφους ή στο 34,28% . Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 357.714 (97,57%), τα άκυρα 6.824 (1,86%) και τα λευκά 2.070 (0,56%).

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξασφάλισε ποσοστό 27,77% ή 99.332 ψήφους, το ΑΚΕΛ ποσοστό 22,34% ή 79.910 ψήφους, το ΔΗΚΟ ποσοστό 11,29% ή 40.392 ψήφους.

Τέταρτο κόμμα το ΕΛΑΜ με ποσοστό 6,78% ή 24.255 ψήφους και ακολουθεί η ΕΔΕΚ με ποσοστό 6,72% ή 24.025 ψήφους, η Δημοκρατική Παράταξη με ποσοστό 6,10% ή 21.834 ψήφους, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ποσοστό 4,41% ή 15.761 ψήφους.

Ακολουθούν τα κόμματα που δεν εισέρχονται στη Βουλή και είναι οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Εν. Κυπ. Κυνηγών με ποσοστό 3,27% ή 11.711 ψήφους, η Αλλαγή Γενιάς με 2,82% ή ποσοστό 10.096, η Αλληλεγγύη με 2,31% ή 8.254 ψήφους, η Αμμόχωστος για την Κύπρο με 1,56% ή 5.596 ψήφους, η Αφύπνιση με 1,35% ή 4.839 ψήφους, η Πνοή Λαού με 1,28% ή 4.585 ψήφους, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου με 1% ή 3.593 ψήφους.

Ακολουθούν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ευάγγελος Πουργουρίδης, με 0,44% ή 1.571 ψήφους και ο Ανδρέας Χρίστου με 0,30% ή 1.078 ψήφους.

Ο Πατριωτικός Συνασπισμός εξασφάλισε 0,11% ή 376 ψήφους, ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους 246 ψήφους ή 0,07%, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου 0,03% ή 105 ψήφους και ο Μαρδαπήττας Χρύσανθος με 74 ψήφους ή 0,01%. Επίσης ο Σπάρος Φοίβος έλαβε 42 ψήφους (0,01%) και ο Χρυσάνθου Σπύρο 39 ψήφους 0,01%.

Ποιοί εκλέγονται στη νέα Βουλή της Κύπρου;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξασφαλίζει 17 έδρες, το ΑΚΕΛ εξασφαλίζει 15 έδρες χάνοντας από μία έδρα έκαστος.

Το ΔΗΚΟ διατηρεί τις 9 έδρες που κατέλαβε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κέρδισε μία ακόμη έδρα εξασφαλίζοντας συνολικά τρεις έδρες.

Η πρωτοεμφανιζόμενη ΔΗΠΑ μπαίνει δυναμικά στη Βουλή με 4 έδρες, η ΕΔΕΚ αυξάνει κατά μία τις έδρες της, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στις 4, ενώ το ΕΛΑΜ καταληκτικά διπλασιάζει τις έδρες του, κάνοντας τις 4.

 Οι νέοι Βουλευτές είναι:

Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού

Από το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού) οι εκλεγέντες βουλευτές είναι οι Κώστα Κώστας, Καυκαλιάς Αντρέας και Νικολάου Μαρίνα.

Από τη Δημοκρατική Παράταξη, ο Κάρογιαν Μάριος.

Από το ΔΗΚΟ, οι Μυλωνάς Παύλος και Λεωνίδου Πανίκος.

Από τον ΔΗΣΥ, οι Δίπλαρος Ευθύμιος,Τσιρίδου Φωτεινή και Σύκας Νίκος.

Από το ΕΛΑΜ, ο Θεμιστοκλέους Ανδρέας.

Από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ο Παπαδούρης Σταύρος.

Από την ΕΔΕΚ, ο Σιζόπουλος Μαρίνος.

Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου 

Από το ΑΚΕΛ, οι Κέττηρος Νίκος, Κουκουμάς Γιώργος και Γαβριήλ Γιαννάκης.

Από τη ΔΗΠΑ, ο Γιακουμή Μιχάλης.

Από το ΔΗΚΟ, οι  Σενέκης Χρίστος και Κουλίας Ζαχαρίας.

Από τον ΔΗΣΥ, οι Χατζηγιάννης Κυριάκος, Κάρουλλας Γιώργος, Κουλλά Ονούφριος και Γεωργίου Νίκος.

Από το ΕΛΑΜ, ο Παπαγιάννης Λίνος.

Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας

Από το ΑΚΕΛ, ο Πασιουρτίδης Αντρέας

Από το ΔΗΚΟ, ο Ορφανίδης Χρίστος

Από τον ΔΗΣΥ, οι Δημητρίου Αννίτα και Αλαμπρίτης Πρόδρομος

Από το ΕΛΑΜ, Ιωάννου Σωτήρης

Από την ΕΔΕΚ,  Αποστόλου Ανδρέας

Εκλογική Περιφέρεια Πάφου 

Από το ΑΚΕΛ, ο Φακοντής Βαλεντίνος

Από το ΔΗΚΟ, ο Σαββίδης Χρύσανθος

Από το ΔΗΣΥ, ο Πάζαρος Χαράλαμπος

Από την ΕΔΕΚ, ο Μυριάνθους Ηλίας

Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας 

Από το ΑΚΕΛ, ο Χριστόφιας Χρίστος

Από τον ΔΗΣΥ, οι Μαυρίδης Μάριος και Σούπερμαν Θεοδώρου Ρίτα

Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας

Από το ΑΚΕΛ, οι Κυπριανού Άντρος, Χαραλαμπίδου Ειρήνη, Στεφάνου Στέφανος, Δαμιανού Άριστος, Λουκαΐδης Γιώργος και Χριστοφίδης Χρίστος

Από την ΔΗΠΑ, οι Τρυφωνίδης Αλέκος και Μουσιούττας Μαρίνος

Από το ΔΗΚΟ, οι Παπαδόπουλος Νικόλας, Ερωτοκρίτου Χριστιάνα και Παντελίδης Χρύσης

Από τον ΔΗΣΥ, οι Νεοφύτου Αβέρωφ, Δημητρίου Δημήτρης, Τορναρίτης Νίκος, Γεωργιάδης Χάρης και Ορφανίδου Σάβια

Από το ΕΛΑΜ, ο Χρίστου Χρίστος

Από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, οι Θεοπέμπτου Χαράλαμπος και Ατταλίδου Αλεξάνδρα

Από την ΕΔΕΚ, Ευσταθίου Κωνσταντίνος (Κωστής)

  • Με την ίδια ένταση συνεχίζει η ΕΔΕΚ τον αγώνα για διαφάνεια, δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Τη διαβεβαίωση ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την προσπάθεια και τον αγώνα της, ώστε να υπάρχει διαφάνεια, αποκάλυψη των σκανδάλων και παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που ευθύνονται, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Μάρινος Σιζόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε παράλληλα πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με σοβαρότητα, με ήθος, με αξιοπρέπεια και με εντιμότητα να αγωνίζεται, για να προασπίσει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, στα γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους του πολίτες που τους τίμησαν με την ψήφο τους, ενώ εξέφρασε και θερμές ευχαριστίες στα στελέχη της ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολίτων, που συμπορεύτηκαν σε αυτή τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους υποψήφιους και υποψήφιες που πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτια του Κινήματος και που μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες υπονόμευσης από πολλές πλευρές έδωσαν τη μάχη τους με ήθος και αξιοπρέπεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος το Κίνημα έχει πετύχει κάποιους από τους στόχους του, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και αν κρίνουμε με την απώλεια των ποσοστών από τα μεγάλα κόμματα αυτό θεωρείται μια σημαντική επιτυχία».

«Την ίδια στιγμή», ανέφερε, «αυξήσαμε και τον αριθμό των Κοινοβουλευτικών μας εδρών».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν κατόρθωσαν για μερικές δεκάδες ψήφους να κρατήσουν την 4η κοινοβουλευτική θέση και να εισέλθουν στην τρίτη κατανομή για να αυξήσουν περαιτέρω τις κοινοβουλευτικές τους έδρες.

Διαβεβαίωσε πως από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουν με σοβαρότητα, με ήθος, με αξιοπρέπεια και με εντιμότητα να αγωνίζονται για προάσπιση της πατρίδας και την ίδια στιγμή να συμβάλουν σε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση και όχι σε μια λύση «ρατσιστική διχοτομική όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που επιχειρείται να επιβληθεί».

«Την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κοινωνική και οικονομική προστασία στους συμπατριώτες μας, κυρίως σε αυτούς που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που λόγω της οικονομικής κρίσης του 2012 -2013, αλλά και την πρόσφατη της πανδημίας έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση», είπε.

Ερωτηθείς αν η άνοδος του ΕΛΑΜ στην 4η θέση είναι κάτι που αφορά μόνο την ΕΔΕΚ ή όλα τα κόμματα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «στην ουσία το ΕΛΑΜ δεν κέρδισε την 4η κοινοβουλευτική θέση», για να προσθέσει πως «κάποιοι του τη χάρισαν με τη στάση τους, με τη θέση τους και κυρίως με τη συστηματική υπονόμευση που επιχείρησαν σε βάρος της ΕΔΕΚ».

«Γιατί ακριβώς», σημείωσε, «η ΕΔΕΚ αποτελεί ανάχωμα αξιοπιστίας στις προσθέσεις τους, στις προσπάθειες τους και σε όλα όσα αυτοί προσπαθούν να διαμορφώσουν ως ένα πολιτικό σκηνικό και ένα πολιτικό περιβάλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία που ακολουθεί με τη Συμμαχία Πολιτών, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θα συζητηθεί στην πορεία.

«Υπάρχει η καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, για το πως θα προχωρήσουμε στη συνέχεια. Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συνεργασία δεν θα ήταν μια ευκαιριακή εκλογική συνεργασία, αλλά μια συνεργασία με προοπτική. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες και θα καθοριστούν τα πλάνα για το μέλλον», ανέφερε συγκεκριμένα.

Εξάλλου, εξέφρασε συγχαρητήρια εκ μέρους του Κινήματος για την επιτυχία της Δημοκρατικής Παράταξης σε αυτή τη εκλογική διαδικασία, ενώ ευχήθηκε όπως παλιότεροι και νέοι βουλευτές, που θα απαρτίσουν τον νέο Κοινοβούλιο, αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δικαιώσουν τις προσδοκίες του λαού.

Σχετικά με την προεδρία της Βουλής, είπε πως είναι κάτι που δεν έχουν συζητήσει ακόμα, για να προσθέσει πως «όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες».

«Μέχρι τις 10 Ιουνίου που θα έχουμε την πρώτη συνεδρία της Βουλής υπάρχει χρόνος πρώτα πρώτα εμείς ως Κίνημα να αποφασίσουμε και να καθορίσουμε τους μελλοντικούς μας στόχους και σε συνάρτηση με το ποιοι θα είναι οι στόχοι μας θα εξαρτηθούν και όλα τα παραλειπόμενα από αυτή τη διαδικασία», κατέληξε.

  • Προβληματίζει το αποτέλεσμα αλλά διατηρούμε τον ρυθμιστικό μας ρόλο, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Προβληματισμό για την απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων από τη εκλογική του δύναμη, αλλά και ικανοποίηση για την εκλογή εννέα βουλευτών, όσες καις τις εκλογές του 2016, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εννέα έδρες διατηρούν τον ρυθμιστικό ρόλο και στη νέα Βουλή.

Σε δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος προανήγγειλε ειδική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη θέση του ΔΗΚΟ ενόψει της εκλογής του Προέδρου της νέας Βουλής.

«Ο κυπριακός λαός μίλησε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους που τίμησαν το ΔΗΚΟ, τους υποψήφιους που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και τα στελέχη που εργάστηκαν στην εκλογική αναμέτρηση.

«Έληξε μια δύσκολη εκλογική μάχη για το ΔΗΚΟ με δεδομένο το γεγονός ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, δύο πολιτικοί σχηματισμοί φτιάχτηκαν με αποκλειστικό στόχο να πλήξουν το ΔΗΚΟ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το ΔΗΚΟ, καθώς είχαμε απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές».

Σημείωσε όμως ως σημαντικό το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ εκλέγει εννέα έδρες όσες είχε εκλέξει και το 2016, για να προσθέσει ότι «η επανεκλογή των εννέα εδρών διατηρεί τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ και στη νέα Βουλή».

«Αναμφίβολα θα θέλαμε η διατήρηση των εννέα εδρών να συνοδευόταν από διατήρηση ή και την αύξηση των ποσοστών μας», είπε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε, αυτό «ασφαλώς μας λυπεί και μας προβληματίζει».

Λέγοντας πως «έχουμε καθήκον να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια και να λάβουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσουμε στις δύσκολες προκλήσεις που περιμένουν τη χώρα μας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος προτίθεται τις επόμενες μέρες να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ συμπλήρωσε πριν από μερικές μέρες 45 χρόνια ζωής και πρόσθεσε: «Με αυτοπεποίθηση για όσα πετύχαμε στο παρελθόν, με πίστη την ορθότητα των αρχών και των θέσεων θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα εντός και εκτός Βουλής».

Σε ερώτηση αν έκανε ζημιά η παρουσία της Δημοκρατικής Παράταξης και αν έγιναν λάθη από την ηγεσία και αν αναλαμβάνει κάποια ευθύνη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως όλα αυτά θα εξεταστούν κατά την ειδική συνεδρία της ΚΕ του κόμματος.

Οι έδρες που έλαβαν τα κυπριακά κόμματα κατά επαρχία

Ερωτηθείς αν η επόμενη μέρα θα θέσει θέμα ηγεσία για το κόμμα έπειτα από την αξιολόγηση του αποτελέσματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος «δεν έχω κρυφτεί ποτέ στη ζωή μου».

«Στον βαθμό που μου αναλογεί οποιαδήποτε ευθύνη για το αποτέλεσμα, αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω, αλλά τα ζητήματα αυτά θα τα συζητήσουμε συλλογικά, ξεκινώντας με την ειδική συνεδρία της ΚΕ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη θέση του ΔΗΚΟ όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της νέας Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό θα αποφασιστεί συλλογικά στα αρμόδια όργανα του κόμματος και φυσικά αυτό θα το αποφασίσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ την κατάλληλη στιγμή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το ο Κύπριος ψηφοφόρος δεν υιοθέτησε το σύνθημα για κάθαρση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «μας προβληματίζει το γεγονός ότι προφανώς δεν καταφέραμε να πείσουμε», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της συνεδρίας της ΚΕ του κόμματος.

Αναστασιάδης: Ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: