Ο Μπομπ Ντίλαν έγινε 80! Μικ Τζάγκερ και άλλοι 9 σταρ ψηφίζουν το καλύτερο τραγούδι του

File Photo: Ο Μπομπ Ντίλαν σε συναυλία του 2012 στην Ισπανία. EPA/DOMENECH CASTELLO




Ο Μπομπ Ντίλαν, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς των καιρών μας, έγινε σήμερα 80 ετών. Ποιό είναι όμως το καλύτερό του τραγούδι;

Διάσημοι μουσικοί και σταρ από τον Μικ Τζάγκερ και την Μαριάν Φέιθφουλ έως την Τζουντι Κόλλινς και τον Τομ Τζόουνς αποκαλυπτουν τις δικές τους προτιμήσεις στον Guardian.

1. Mick Jagger
Desolation Row (1965)

«Επαιζα τους δίσκους του Bob Dylan στο σπίτι των γονιών μου όταν ήταν ακόμη ένας τραγουδιστής της folk με ακουστική κιθάρα», λέει ο Τζάγκερ, η επιλογή του οποίου είναι το εμβληματικό «Desolation Row».

 

«Οι στίχοι του είναι τόσο ενδιαφέροντες και τόσο αντιφατικοί. Δεν σου δίνουν έναν πραγματικό δρόμο οπότε φτιάχνεις εσύ τον δικό σου», λέει ο Τζάγκερ.

2. Judy Collins
Bob Dylan’s Dream (1963)

«Συνάντησα τον Bob στο Ντένβερ το καλοκαίρι του 1959, όταν τον έλεγαν ακόμη Robert Zimmerman (…) Τραγούδησα πολλά από τα τραγούδια του αλλά το αγαπημένο μου είναι το Dream», καταθέτει η Τζούντι Κόλινς.

3. Marianne Faithfull
It’s All Over Now, Baby Blue (1966)

Η επί 56 χρόνια φίλη του Μαριάν Φέιθφουλ λέει: «Νομίζω είναι το ”It’s All Over Now, Baby Blue”. Είναι για εκείνες τις στιγμές της ζωής που λες ”Οk, προσοπαθήσαμε, αλλά δεν μας βγήκε”, αλλά είναι ένας πολύ ιδιαίτερος, υπόγειος τρόπος να το πεις».

4. Tom Jones
Blowin’ in the Wind (1962)

Από την πλευρά του ο Τομ Τζοουνς δηλωνει τεράστιος φαν του Ντίλαν ήδη από το 1965 και επιλέγει το Blowin’ in the Wind. «Οι στίχοι του είναι θαυμάσιοι. Σα να λένε:  ‘Πόσες φορές πρέπει να περάσουμε μέσα από αυτά τα σκατά προτού καταλάβουμε ότι έχουμε διαλύσει τον κόσμο;” Ηταν ο πρώτος τραγουδοποιός που με έκανε να σκεφτώ».

5. Suzanne Vega
A Hard Rain’s a-Gonna Fall (1963)

Η Σούζαν Βέγκα επιλέγει το A Hard Rain’s a-Gonna Fall: «Είναι τόσο προφητικό που μιλάει ακόμη και στην εποχή μας. Οι στίχοι λένε: ”Είδα όπλα και ξίφη στα χέρια παιδιών”, πράγματα που τα βλέπουμε και σήμερα στις εφημερίδες».

Tο αφιέρωμα του Guardian φιλοξενεί και μερικές ακόμη επιλογές, ίσως λιγότερο γνωστών στην Ελλάδα καλιτεχνών, οι οποίες είναι οι εξής: 

6. Gillian Welch
Ballad of a Thin Man (1965)

7. Billy Bragg
Mr Tambourine Man (1965)

8. Meghan Remy, US Girls
Changing of the Guards (1978)

9. Dan Bejar, Destroyer
The Groom’s Still Waiting at the Altar (1981)

10. Mike Scott, the Waterboys
Lonesome Day Blues (2001)

 

Με πληροφορίες από GUARDIAN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η πιο κόκκινη ταινία του Χόλιγουντ: Ο γόης Γουόρεν Μπίτι, ο Ρίγκαν και το… happy end

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: