Νόμος για την ελληνική γλώσσα ως προσόν για θέσεις στο δημόσιο: Η Βουλή απέρριψε αναπομπή του

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – 600+ υποψήφιοι για να μας σώσουν από τους προηγούμενους, που “προσπάθησαν” να το κάνουν από τους προ-προηγούμενους κ.ο.κ… Η δημοκρατία τελικά θέλει γερό στομάχι για να καταπίνει όλα αυτά που γίνονται στο όνομα της…




Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε νόμο που ψήφισε πριν από το κλείσιμό της και αφορά τη βαρύτητα του προσόντος της γνώσης της ελληνικής γλώσσα σε σχέδια υπηρεσίας θέσεων του δημοσίου.

Στον νόμο ενσωματώθηκε τροπολογία του Βουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, που αίρει τις επιφυλάξεις που αφορούν τη σύγκρουση του νόμου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εναντίον της αποδοχής της αναπομπής ψήφισαν 31 βουλευτές, υπέρ 16, ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Σύμφωνα με το νόμο, σε σχέδιο υπηρεσίας οποιασδήποτε θέσης στη δημόσια υπηρεσία δεν επιτρέπεται ο καθορισμός ως απαιτούμενου προσόντος η γνώση ξένης γλώσσας σε βαθμό ή επίπεδο ίδιο ή ανώτερο του απαιτούμενου για τις επίσημες ή για μία από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας. Επίσης όπου σε υφιστάμενο σχέδιο υπηρεσίας θέσης απαιτείται το προσόν της πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας, αντ’ αυτού να απαιτείται το προσόν της πάρα πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Ο εισηγητής της πρότασης, Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι μελετώντας τους λόγους της αναπομπής είναι προφανές ότι οι κύριες ενστάσεις περιορίζονται στην επιφύλαξη του άρθρου του νόμου όπως ψηφίστηκε. Όπως είπε, προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε αμφισημία, η πρόταση είναι να αποσυρθεί η επιφύλαξη και να παραμείνει το κείμενο του νόμου όπως έχει ως αρχή, σύμφωνα με την οποία εκεί και όπου απαιτείται ως απαιτούμενο προσόν η ξένη γλώσσα αυτό το επίπεδο να μείνει το ίδιο με την επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας. Τάχθηκε κατά την αναπομπής με τη συγκεκριμένη τροποποίηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι για τους λόγους που ανέφερε το ΑΚΕΛ κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, το κόμμα θα αποδεχτεί την αναπομπή του Προέδρου.

Οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου, τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του κ. Ευσταθίου εκ μέρους των κομμάτων τους.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η προφορική τροπολογία του κ. Ευσταθίου αίρει τον βασικό λόγο για τον οποίο θα έκανε η Κυβέρνηση αναφορά στο Ανώτατο, αφού η Κύπρος ως χώρα της ΕΕ δεν θα πρέπει να παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Συνεπώς, ανέφερε ότι με την υπερψήφιση της τροπολογίας του κ. Ευσταθίου, και ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει ενάντια στην αναπομπή, αφού δεν παραβιάζονται ευρωπαϊκές αρχές και είναι και ο ΔΗΣΥ από τους εισηγητές του νόμου.

ψήφισμα του Ε.Κ. για την Τουρκία: Πρέπει να συμπεριφέρεται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: