Μεγάλης σημασίας η άρνηση των ΗΠΑ να λάβουν μέρος σε άσκηση με το παράνομο ψευδοκράτος

Στιγμιότυπο από παλαιότερη άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας




Την τελευταία στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε άσκηση, που οργάνωσε η Τουρκία στο Ικόνιο χωρίς όμως να δημοσιοποιήσουν τους λόγους δημόσια. Πρόκειται για την άσκηση The International Anatolian Phoneix-2021 Drill, που διοργανώνει δύο φορές το χρόνο η Τουρκία.

Ωστόσο τουρκικές πηγές ασφαλείας, που επικελείται η εφημερίδα Χουριέτ, εκτιμούν ότι ο λόγος είναι επειδή στην ίδια άσκηση συμμετείχε το παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.

Η κίνηση αυτή των Αμερικανών, εφόσον επιβεβαιωθεί, θεωρείται μεγάλης σημασίας καθώς η Ουάσιγκτον αρνείται να αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση της άσκησης από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Αζερμπαϊτζάν, του Κατάρ, της παράνομης “τδβκ” όπως πολύ ορθά αποκαλείται διεθνώς το ψευδοκράτος, της Σλοβακίας και της Τουρκίας.

Ωστόσο, προχθές στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ για τις χώρες που συμμετείχαν στην άσκηση δεν αναφέρονται πια οι ΗΠΑ, ενώ και η Σλοβακία αποχώρησε όταν γμνωστοποιήθηκε η άρνηση των Αμερικανών να συμμετάσχουν.

Η εφημερίδα γράφει ότι πηγές ασφαλείας της Τουρκίας αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση γιατί δεν συμμετείχαν στην άσκηση. Είναι όμως φανερό ότι δεν θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε μία άσκηση στην οποία συμμετείχε και το ψευδοκράτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι υπουργοί Σλοβακίας και Ελλάδας είχαν χθες σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση, η χώρα του να αποχωρήσει από την άσκηση που πραγματοποιείται από 24/5 έως 4/6, τονίζοντας την προσήλωση της χώρας του προς το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την ταχεία αντίδραση του. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί σχετικά διαβήματα, σε συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά, προς την Σλοβακία.

Οι στρατηγικές συμμαχίες, οι άσσοι, τα καμένα χαρτιά και το επόμενο βήμα για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: