Mε διπλή μάσκα στις 21:00 αντί τα μεσάνυχτα και υποχρεωτικό τεστ για τους ιερείς η Ανάσταση

File Photo Στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου τελέσθηκε πέρισυ η ακολουθία της Αναστάσεως κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Με διπλή μάσκα στην εκκλησία, ανταλλαγή ευχών από απόσταση με όσους δεν ανήκουν στον στενό οικογενειακό κύκλο και με την παρέα μόνο άλλης μιας οικογένειας, στο κατά προτίμηση υπαίθριο γιορτινό τραπέζι, θα περάσουμε την Ανάσταση και το Πάσχα.

Για άλλη μία χρονιά λόγω της πανδημίας οι γιορτές θα είναι διαφορετικές με ό,τι γνωρίζουμε.

Φέτος το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις 21:00 αντί τα μεσάνυχτα, με τους πιστούς να μπορούν να μεταβούν στις εκκλησίες, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες. Δηλαδή, θα πρέπει να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, να φορούν διπλές μάσκες στον εσωτερικό χώρο του ναού και αποστάσεις ακόμα και στον προαύλιο χώρο του.

Τα self test είναι υποχρεωτικά για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού. Τα μέτρα που αφορούν τις εκκλησίες είναι τα εξής:

– Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό
– Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας
– Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30
– Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στον προαύλιο των Ιερών Ναών

Τι ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι

Όπως έγινε και τα Χριστούγεννα, το πασχαλινό τραπέζι θα γίνει με τη συμμετοχή δύο μόνο οικογενειών της ίδιας «κοινωνικής φούσκας». Σύμμαχοι είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που θα επιτρέψουν το τραπέζι να στηθεί σε υπαίθριο χώρο, αλλά και η εύκολη πρόσβαση στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, με τις Αρχές να προτρέπουν τη διενέργειά τους από όσους θα συμμετάσχουν στο φετινό πασχαλινό τραπέζι. Πρώιμη γεύση της μετά COVID-19 εποχής μπορούν να πάρουν οι παρέες των πλήρως εμβολιασμένων, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις συναντήσεις ατόμων όπου όλοι έχουν κάνει το εμβόλιο η μάσκα μπορεί και να μη χρησιμοποιηθεί. Σε αντίθεση με τις συστάσεις των προηγούμενων 14 μηνών, ο εμβολιασμένος παππούς και η εμβολιασμένη γιαγιά μπορούν να συμμετάσχουν στο γιορτινό τραπέζι, αλλά με προσοχή, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «ο ιός παραμονεύει».

Από ποια ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα ισχύσει το ωράριο κυκλοφορίας της Μεγάλης Εβδομάδας. Δηλαδή η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00. Άλλωστε από τις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί και η εστίαση μετά από έξι μήνες που οι ιδιοκτήτες κατέβασαν ρολά.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Μ. Πέμπτη είναι πλέον ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με τα SMS να καταργούνται από τις 15 Μαΐου. Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ ανοίγει και ο τουρισμός.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο

Σήμερα επιτρέπεται να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ και να μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 7 το απόγευμα. Επίσης, το υπόλοιπο λιανεμπόριο για αύριο Κυριακή του Πάσχα θα μπορεί να λειτουργήσει προαιρετικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Με κωδικό 6 η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση, όμως, θα γίνεται και πάλι μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Έως ότου γίνει εποχική ίωση

Ευχή αυτές οι γιορτές του Πάσχα να είναι οι τελευταίες με περιορισμούς λόγω της COVID-19 εκφράζουν πολίτες και κυβέρνηση. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού επιταχύνεται, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι έως τα τέλη Ιουνίου το 50% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. «Είμαστε σε κατάσταση βελτίωσης. Είμαστε σίγουρα καλύτερα από πέρυσι και του χρόνου η κατάσταση θα είναι ακόμα καλύτερη», σημειώνειο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής Ιατρικής Νίκος Σύψας, μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα της Θεραπευτικής Kλινικής του ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι το επικρατέστερο σενάριο για το μέλλον είναι η εμφάνιση ενός ακόμη ισχυρού επιδημικού κύματος. Ακολούθως η COVID-19 θα αποκτήσει χαρακτήρα εποχικής ίωσης ή και θα εξαλειφθεί από πολλές περιοχές του κόσμου. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισημαίνει στην «Κ» ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια προετοιμασία μακρόπνοη για να μπορεί το σύστημά μας να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των ασθενών που έχουν αναρρώσει από την COVID-19, να διενεργούνται τα επαναληπτικά εμβόλια αλλά και οι ιχνηλατήσεις που θα χρειάζονται παράλληλα με την επιστροφή στην κανονικότητα».’

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: