Κύπριοι κομματάρχες σε αναπνευστήρα! Η αλλαγή ήδη επήλθε. Απομένει να δούμε ποιος/α θα υλοποιήσει την αλλαγή!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Ξαφνικά, ως δια μαγείας, οι διάφοροι κομματίσκοι και επίδοξοι εθνοσωτήρες ανακάλυψαν τις λύσεις των προβλημάτων που μας βασανίζουν… Και μας βασανίζουν με τα συνθήματα τους…. και με την κομματική απόχη προσπαθούν να περισυλλέξουν αυτούς που τους πιστεύουν… Ακόμη, οι υπόλοιποι θύματα της ίδιας της Δημοκρατίας… Διότι πρέπει να ψηφίσουν για να έχουν δικαίωμα να κρίνουν….




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Συχνά ακούμε τη φράση: Τίποτα δεν άλλαξε. Όλα και όλοι είναι το ίδιο. Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια! Δεν αδικώ ποσώς όσες και όσους νιώθουν έτσι. Έχουν τα χίλια δίκαια να νιώθουν έτσι.

Πεπαλαιωμένες επικοινωνιακές στρατηγικές που (ειδικά) προεκλογικά ξεδιπλώνονται για να μας θυμίσουν όσα θέλουμε να ξεχάσουμε. Για να μας πάρουν πίσω 10, 20, 30, ίσως και περισσότερα χρόνια.

Παρ’ όλα τα απαισιόδοξα σενάρια που δείχνουν ότι τίποτα δεν αλλάζει, πιο κάτω θα παραθέσω κάποια στοιχεία σε μια προσπάθεια να διαφανεί ότι πολλά πράγματα έχουν ήδη αλλάξει. Δυστυχώς, οι «κεφαλές», ακολουθώντας αυτά που έμαθαν τη δεκαετία του 60 και 70, συνεχίζουν με έναν τρόπο, που τα μηνύματα τους έχουν απήχηση μόνο σε συνταξιούχους. Συνταξιούχοι, που ανέκαθεν τους άκουγαν, ανέκαθεν τους έβλεπαν στις τηλεοράσεις, ανέκαθεν τους ψήφιζαν, ανέκαθεν τους ανεχόντουσαν.

Σήμερα, η πολιτική και η πολιτική επικοινωνία κινούνται εκ διαμέτρου αντίθετα με το ρεύμα που συχνά ακολουθούν οι κ.κ. Αβέρωφ, Κυπριανού, Παπαδόπουλος, Σιζόπουλος, κ.ο.κ.

  • Όπως έχω αναλύσει σε Διεθνή μελέτη στο Πολιτικό Μάρκετινγκ (ΕΔΩ), σε αντίθεση με την πολιτική διαφήμιση (που κάποιοι επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται ότι δεν πουλά και ξοδεύουν άσκοπα χρήματα), αλλά και άλλους, μη αποδοτικούς τρόπους (όπως π.χ. η ενοχλητική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου), εκείνο που σήμερα έχει αποτέλεσμα είναι η μοντέρνα μορφή Δημοσίων Σχέσεων (ηλεκτρονικά), και φυσικά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ).

Αυτά τα εργαλεία συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλότερης πολιτικής απόδοσης, με πολύ θετική επίδραση στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων, πάντα μέσα από την “προσφορά” πολιτικών προϊόντων (ιδεών/προτάσεων), που εστιάζουν στις ανάγκες του λαού και ειδικά των νέων.

Πόσοι και πόσο από τις παλιές «κεφαλές» ακολουθούν κάτι τέτοιο; Ίσως κάποιος πει, «μα ποστάρω», «κάνω Twitter», ή «έχω σελίδα Facebook»! Δηλαδή όποιος έχει Ferrari τρέχει στη Formula 1; Φυσικά και όχι. Κατ’ επέκταση, το παιχνίδι των «μεγάλων», και κυρίως η αποκρουστική  πολιτική συσπείρωσης που ακολουθούν (ειδικά) τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές (όπου θυμούνται γεγονότα από τον καιρό των προπάππων τους), μόνο ζημιά τους προκαλεί πλέον.

Η νέα γενιά έχει κρίση. Όσοι πιστεύουν ότι η νέα γενιά είναι απαθής, ή όσοι πιστεύουν ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται, ζουν εντελώς εκτός πραγματικότητας. Η νέα γενιά και ενδιαφέρεται και έχει άποψη. Το ερώτημα είναι γιατί μένει μακριά από την κάλπη!

Η απάντηση είναι απλή: Επειδή οι «κεφαλές» δεν τους θέλουν στα πόδια τους. Επειδή οι «κεφαλές» ξέρουν ότι έχασαν το παιχνίδι και η όποια ενεργή συμμετοχή των νέων, μόνο ένα «Πολυτεχνείο» θα επιφέρει στα «πλάνα» τους.

  • Όμως, παρ’ όλο που η νέα γενιά κόπτεται και πολύ μάλιστα για το μέλλον της, το περιβάλλον, την υγεία, και πολλά άλλα (Antoniades, 2019 – Harvard Conference), περιμένει να «κτυπήσει» την κατάλληλη στιγμή. Περιμένει την είσοδο του κατάλληλου ηγέτη που θα την ξεσηκώσει. Και οι κομματάρχες το ξέρουν αυτό.

Οι κομματάρχες ξέρουν ότι έχασαν το παιχνίδι. Γιατί δεν το παραδέχονται; Απλούστατα, επειδή δεν επιθυμούν να αφυπηρετήσουν με την στάμπα της αποτυχίας.

Θα διερωτάται κάποιος πώς (ιστορικά) έχασαν το παιχνίδι!

Ας δούμε τον Πίνακα 1:

Πίνακας 1

Έτος

 

Εγγεγρ.Ψηφο-

φόροι

Αποχή

 

Αποχή

 

ΔΗΣΥ

 

ΑΚΕΛ

 

ΔΗΚΟ

 

ΕΔΕΚ

 

ΕΥΡΩΚΟ

 

ΟΙΚΟ ΕΛΑ

 

ΔΗΠ ΑΛ.

ΓΕΝ.

2021*

 

558,000 ; ; 24-29 22-27 10-14 6-8 3-5 2-4
2016

 

543,000 33 181,000 31 26 14 6 5 5 4
2011

 

531,000 21 113,000 34 33 16 9 4 2 1

Οι πιο πάνω αριθμοί είναι κατά προσέγγιση.

*Τι αναμένεται βάσει διάφορων ερευνών.

2011: 531, 000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Αποχή 21%.

2016: 543,000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Αποχή 33%.

2021: 558,000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Αποχή (θα ξέρουμε την ερχόμενη Κυριακή).

Αποτέλεσμα: Κάθε φορά, περισσότεροι εγγεγραμμένοι, ψηλότερο ποσοστό αποχής.

Και ενώ οι ψηφοφόροι αυξάνονται, ενώ η αποχή αυξάνεται, τα ποσοστά των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων μειώνονται (Πίνακας 1):

ΔΗΣΥ: 2011 – 34%. 2016 – 31%.

ΑΚΕΛ: 2011 – 33%. 2016 – 26%.

ΔΗΚΟ: 2011: 16%. 2016 – 14%.

ΕΔΕΚ: 2011: 9%. 2016 – 6%.

Αυτή είναι η αλλαγή! Η σταδιακή κατάπτωση των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία όχι μόνο έχασαν την ταυτότητα τους, αλλά έχασαν και την πυξίδα τους. Η καλύτερα, αρνούνται να  καταλάβουν ότι σήμερα η πυξίδα αντικαταστάθηκε από το GPS.

Πέραν του GPS, και κάτι τελευταίο, όμως πολύ σημαντικό. Την δεκαετία του 80, η PEPSI είχε αποφασίσει ότι θα πάψει να αντιγράφει την Coca-Cola, με στόχο να την ξεπεράσει (και να μην είναι πάντα δεύτερη). Έκτισε πάνω στην τότε νέα γενιά, την Pepsi Max (βλέπε Michael Jackson, Britney Spears, κ.ά.).

Το όλο σκεπτικό της ήταν να περάσει ο χρόνος για να φύγουν από τη ζωή οι «γερασμένοι» καταναλωτές της Coca-Cola και να προσεγγίσουν τη νέα γενιά με τρόπο που θα μεγάλωνε με την «νέα» Pepsi. Και φυσικά τα κατάφεραν.

  • Όπως τα κατάφερε και ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ακολούθησε όμοια στρατηγική με την Pepsi, στη βάση του ότι «το Κυπριακό θα λυθεί με το χρόνο, όταν φύγουν οι γενιές, που έχουν τον καημό της επιστροφής»!

Εκείνο που απομένει στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, δεν είναι κατά πόσο επήλθε αλλαγή αλλά πότε θα εμφανιστεί αυτός/ή που θα υλοποιήσει την αλλαγή. Και το «στοίχημα» των κομματαρχών είναι κατά πόσο (εκείνη τη στιγμή) θα είναι ήδη στην ενεργό δράση (για να αναλάβουν αυτοί την ευθύνη της αποτυχίας), ή κατά πόσον θα αφυπηρετήσουν ως «επιτυχημένοι κομματάρχες με ψηλά ποσοστά».

Η «αλλαγή» ήδη αποτελεί το πρώτο κόμμα με διαφορά! Το ερώτημα που απομένει είναι ποιος/α θα υλοποιήσει αυτή την αλλαγή, κερδίζοντας τους απέχοντες αλλά και τους ψηφοφόρους που ψάχνουν μια υγιή στέγη, στα πρότυπα των σημερινών, πραγματικών αναγκών της κοινωνίας!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ψηλώνει τον πήχη η Λευκωσία στα ευρωτουρκικά: Tο ζητούμενο είναι να μην περάσει από κάτω…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: