Η στάση του Πούτιν δοκιμάζει τη Δύση: Ο Μπάιντεν καλείται να τον αντιμετωπίσει μέσα στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον ορθόδοξο Καθεδρικο Ναό της Μόσχας. EPA, SERGEI GUNEYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Σε ανταπόκριση του πρακτορείου Bloomberg υποστηρίζεται πως οι ΗΠΑ και οι νατοϊκοί τους σύμμαχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν συντονισμένα την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αρχής γενομένης με την προμήθεια της χώρας με τον αναγκαίο οπλισμό για την υπεράσπισή της.

Το άρθρο καλεί τους δυτικούς ηγέτες να καταστήσουν σαφή τη δέσμευσή τους να προστατεύσουν την Ουκρανία με πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, σχολιάζεται, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται πιο συνεπής στις κινήσεις της σε σχέση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες δεν κατηγόρησαν εξ αρχής τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά κάλεσαν τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Δεδομένου του στόχου του Ρώσου προέδρου να διχάσει τη νατοϊκή συμμαχία και να προλάβει την ένταξη της Ουκρανίας στους δυτικούς θεσμούς, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οφείλουν να συνεργαστούν σε μια σειρά από συντονισμένες κυρώσεις ως απάντηση σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα να αποκλείσει με τη βία εδάφη ή θαλάσσιες ζώνες.

Επιπλέον, η Ουκρανία χρειάζεται ενισχυμένη στρατιωτική βοήθεια. Αν και ο ουκρανικός στρατός είναι μεγάλος και καλά εκπαιδευμένος, δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό για να απωθήσει μια ρωσική επίθεση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πρέπει να εγκρίνει την πώληση επιπλέον πυραύλων Javelin και να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το που και πώς θα μπορεί να τους αναπτύξει η Ουκρανία. Το Πεντάγωνο θα πρέπει, επίσης, να παράσχει τεχνολογία ραδιοεντοπισμού και πυραύλους-εναντίον-πλοίων, και να μετακινήσει πυραύλους Patriot από την Πολωνία στην Ουκρανία, όπως έχουν ζητήσει Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν περισσότερες ασκήσεις και να επεκτείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, και να παρέχουν προσωπικό και πόρους για τη δημιουργία ναυτικών βάσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Τέλος, η Δύση οφείλει να συνεργαστεί περαιτέρω με την ηγεσία της χώρας και με τον ουκρανικό λαό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει, μεταξύ άλλων, να ορίσει Πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα -η θέση παραμένει κενή από το 2019- και να διορίσει ειδικό απεσταλμένο που θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ντονμπάς και να συντονίζει την πολιτική με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Η στρατιωτική παρουσία του Putin στα ουκρανικά σύνορα αποτελεί μια πράξη εκφοβισμού ενός ευάλωτου γείτονα και μια δοκιμασία για την αποφασιστικότητα της Δύσης, καταλήγει το άρθρο. 

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Putin’s Posturing Is a Test of Western Resolve

Στο “πιάτο” Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Διεθνές Δίκαιο: Πρώτη εκ του σύνεγγυς συνάντηση των ΥΠΕΞ των G7

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: