Στο “πιάτο” Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Διεθνές Δίκαιο: Πρώτη εκ του σύνεγγυς συνάντηση των ΥΠΕΞ των G7

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν EPA, Hollie Adams, POOL




Οι Υπουργοί Εξωτερικών των G7 συναντώνται σήμερα στο Λονδίνο για πρώτη φορά από κοντά μετά από δύο περίπου χρόνια. Η ατζέντα τους θα εστιάσει στις απειλές κατά της υγείας της ευημερίας και της δημοκρατίας, αναφέρεται στην ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press, (κείμενο Jill Lawless).

Η Βρετανία η οποία φιλοξενεί τη συνάντηση, έχει επισημάνει ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν αποτελούν πρόκληση για τις δημοκρατικές κοινωνίες και το διεθνές Κράτος Δικαίου.

Σύμφωνα με το Βρετανό ΥΠΕΞ Dominic Raab, η φετινή βρετανική προεδρία των G7 «αποτελεί μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν οι ανοιχτές, δημοκρατικές κοινωνίες και να επιδείξουν ενότητα σε μια εποχή όπου είναι τόσο αναγκαία η αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και αναδυόμενων απειλών».

Οι διπλωμάτες των μελών της ομάδας (ΗΒ, ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλίας, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) συζητούν εδώ και δύο ημέρες ζητήματα όπως το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, την κρίση στην Τιγκράι (Αιθιοπία) και την κατάσταση στο Αφγανιστάν από όπου αποχωρούν σταδιακά οι ΗΠΑ.

Το άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των G7 θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους διάθεσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε, επίσης, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής να συμμετέχουν σε κάποια μέρη της συνάντησης.

Σκοπός της εν λόγω πρόσκλησης είναι να επισημανθεί η στήριξη των G7 στα δημοκρατικά πολιτεύματα, καθώς και η επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης για ισχυρότερους δεσμούς με την Ασία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Στόχος η ενίσχυση του ρόλου της «Παγκόσμιας Βρετανίας» κατά τη μετά Brexit εποχή. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Jill Lawless – G7 foreign ministers meet face-to-face after pandemic pause

Λήγει τα μεσάνυχτα η εντολή σε Νετανιάχου για σχηματισμό κυβέρνησης: Καμιά πρόοδος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: