Η δήθεν «χερσαία εισβολή» στη Γάζα ήταν colpo grosso των Ισραηλινών; Πως ένα tweet κατέστρεψε το «μετρό» της Χαμάς [video]

File Photo Εικόνα από βομβαρδισμένο κτήριο στη Γάζα EPA/MOHAMMED SABER μέσω ΚΥΠΕ




Εν καιρώ πολέμου ακόμα και τα ΜΜΕ γίνονται εργαλείο είτε στρατιωτικής προπαγάνδας είτε παραπληροφόρησης του εκάστοτε αντιπάλου αλλά δυστυχώς και της κοινής γνώμης με σκοπό τη νίκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerousalem Post, η ανακοίνωση μέσω twitter περί χερσαίας εισβολής ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα ήταν παραπλανητική και αποσκοπούσε στο να αποκαλύψει τις θέσεις των εισόδου του διαβόητου “μετρό” της Χαμάς, ένα πολύπλοκο σύστημα σηράγγων που επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση να μετακινείται εντός και εκτός Γάζας με ασφάλεια έναντι ισραηλινών πληγμάτων από αέρος.

Μάλιστα, πάντα κατά την ισραηλινή εφημερίδα, στο “κόλπο” συμμετείχε και ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αφήνοντας με δηλώσεις του να εννοηθεί ότι επίκειται μεγάλη επίθεση.

Το twitt αναμετέδωσαν όλα τα ΜΜΕ του κόσμου, αν και πολλοί στρατιωτικοί παρατηρητές επεσήμαναν ότι μία χερσαία επίθεση θα σήμαινε μεγάλες απώλειες και για τις ισραηλινές δυνάμεις.  Έγκυρες και μεγάλες εφημερίδες όπως η Washington Post ή το αμερικανικό δίκτυο ABC μετέδωσαν την είδηση της “χερσαίας εισβολής”. Φυσικά το αναρτήσαμε και εμείς στην Hellas Journal αφού επρόκειτο για επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού Στρατού.

Σύμφωνα πάντα με την JP, η Χαμάς μετακίνησε δυνάμεις και βαρύ οπλισμό ώστε να προστατέψει τις εισόδους των τούνελ, οπότε και πρόδωσε τις ακριβείς θέσεις τους. Τη συνέχεια ανέλαβε η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό.

 

Επειδή σε κάθε πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια, αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το άρθρο της Jerusalem Post.

To άρθρο της Jerusalem Post

Tίτλος: Did IDF deception lead to massive aerial assault on Hamas’s ‘Metro’?

Μετάφραση: Ήταν η εξαπάτηση από τον IDF που οδήγησε στην εναέρια επίθεση κατά του “Μετρό” της Χαμάς;

Περίπου στις 9 μ.μ. την Πέμπτη το βράδυ, ο ισραηλινός Στρατός (IDF) άρχισε να συγκεντρώνει χερσαίες δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Μερικά τεθωρακισμένα και τάγματα πεζικού εντάχθηκαν στις συστοιχίες πυροβολικού που είχαν αναπτυχθεί ημέρες νωρίτερα για να χτυπήσουν τους στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο IDF ανακοίνωσε  ότι μια επίθεση στο έδαφος ήταν υπό εξέταση ως μια βιώσιμη επιλογή.

Ο IDF χτύπησε σκληρά στους στόχους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά στο έδαφος αναμενόταν να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά αν και με μεγάλο ρίσκο για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνέβαλε στο σχέδιο, δηλώνοντας την Πέμπτη ότι η εκστρατεία εναντίον της Χαμάς μόλις άρχιζε και ότι οι πολεμικές ενέργειες θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση.

Τα μεσάνυχτα, ο IDF έγραψε στο Twitter:

 

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναμετέδωσαν το tweet, ερμηνεύοντας ότι σημαίνει ότι το Ισραήλ επίγειες δυνάμεις στη Γάζα, το οποίο σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της τρέχουσας επιχείρησης και ένα σημάδι ότι δεν είχε τελειώσει.

Ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Washington Post και ABC, ανέφεραν την εισβολή. «Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό», ήταν το tweet που έθεσε η Washington Post.

 

Το θέμα όμως ήταν ότι δεν υπήρχε επίθεση στο έδαφος. Ναι, ο  IDF είχε αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, αλλά ποτέ δεν εισέβαλλαν στη Γάζα. Αυτό που συνέβη ήταν στον αέρα όπου 160 αεροσκάφη συμμετείχαν σε μια μαζική βομβιστική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος τους ήταν αυτό που ο  IDF ονόμασε «Μετρό» της Χαμάς, ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων που η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιούσε για να αποθηκεύσει τα όπλα της και να μετακινείται χωρίς να εντοπίζεται από ισραηλινά αεροσκάφη.

Το «Μετρό» είχε κατασκευαστεί τα χρόνια μετά τον πόλεμο του 2014. Ήταν ένα δίκτυο δεκάδων χιλιομέτρων σηράγγων που διέσχισαν τη Γάζα και παρείχαν ασφάλεια από ισραηλινές εναέριες επιδρομές.

Σύμφωνα με αναφορές, λόγω της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων και των ειδήσεων που έδωσαν στα ξένα μέσα μαζικής εισβολής, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έστειλαν ενισχύσεις στις σήραγγες για να τις προστατεύσουν από τους ισραηλινό πεζικό. Μετέφεραν αντιαρματικά και άλλα βαρέα όπλα.

Αυτό που δεν γνώριζαν οι τρομοκράτες της Χαμάς ήταν ότι δεν υπήρχε επίθεση. Αντ ‘αυτού, μόλις βγήκαν από τις σήραγγες, εκτέθηκαν σε ισραηλινά αεροσκάφη. Μέσα σε λίγα λεπτά, η επίθεση «Μετρό»  βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι το tweet σχετικά με την επίγεια επίθεση ήταν παραπλανητικό.

Πόσοι τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν στην επιχείρηση; Αυτό μένει να δούμε. Εκπρόσωπος Τύπου του IDF  δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ότι ο στρατός εξακολουθεί να αξιολογεί τις συνέπειες της επιχείρησης“.

Ηellas Journal με πληροφορίες από Jerusalem Post

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Αρμαγεδδώνα υπόσχεται στη Χαμάς η Ιερουσαλήμ: Η Γάζα θα καεί εάν οι πολίτες μας πρέπει να κοιμούνται στα καταφύγια [video, photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: